• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

21.06.2024

13:33

Evo zašto je Dalibor osuđen na 14 godina zatvora: Bivšu ženu pokušao da ubije na podmukao način

Shutterstock

Vesti

Evo zašto je Dalibor osuđen na 14 godina zatvora: Bivšu ženu pokušao da ubije na podmukao način

Podeli vest

Viši sud u Nišu osudio je danas Dalibora Stevanovića na 14 godina robije jer je dokazano da je podmuklo i iz niskih pobuda 12. novembra 2022. godine u zgradi gde živi i to naočigled njihovog petogodišnjeg deteta, pokušao da ubije svoju bivšu suprugu Sandru Tanić.

Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević Krstić obrazlažući sudsku odluku saopštila je da je je  dokazima izvedenim u toku glavnog pretresa na pouzdan način utvrđeno  da je Stevanovič izvršio teško ubistvo u pokušaju.

Činjenično stanje nije bilo sporno, iskaz oštećene je prihvaćen kao uverljiv, a njene navode potvrdili su i svedoci. Odbrana je osporavala kvalifikatornu okolnost dela, odnosno postojanje podmuklosti. Ustanovili smo, a je ovaj element postojao i u objektivnom smislu što pokazuje način izvršenja dela i u subjektivnom smislu jer oštećena nije očekivala napad i nije mogla da se odbrani. Ona je iz osećajnosti dozvolila da otac vidi dete i van termina koji je odredio sud, a on je to lukavo i smišljeno iskoristio da pokuša da je ubije - objasnila je sudija.

Foto: D.K.

Zgrada u kojoj je Dalibor pred detetom pokušao da ubije Sandru

 

Istakla je da je dokazano da je Dalibor unapred isplanirao ubistvo bivše supruge.

- To što je kod sebe imao plastične vezice koje je upotrebio prilikom pokušaja ubistva, dokazuje da je zločin planiran. Da je Dalibor došao da samo vidi dete, vezice mu ne bi bile potrebne. Iskoristio je Sandrinu bezazlenost koja mu je izvela dete ne sluteći šta joj se sprema. Sud je posebno cenio to što je dete gledalo kako otac pokušava da mu ubije majku što je sigurno na njega ostavilo posledice jer je preživelo strah i stres. Sa druge strane, to je bila srećna okolnost jer da dete svojom vriskom nije alarmiralo komšije, pitanje je da li bi ona sada bila živa. Čak i da je tačno to što je Dalibor navodio da je postojao drugi čovek koga je tog dana video u Sandrinom stanu, te da je reagovao vođen ljubomorom, to mu se ne može uzeti kao opravdanje. Ljubomoru koja ne ugrožava nečiji život možemo razumeti, ali ovakva ljubomora koju je on pokazao u toj situaciji, smatra se niskom pobudom Iz svih ovih razloga sud je prihvatio kvalifikaciju VJT da se radi o pokušaju teškog ubistva - kazala je sudija Mojašević Krstić.

Foto: D.K.

Komšije zatekle ženu bez svesti u hodniku zgrade

 

Dodala je da je Daliboru produžen pritvor do pravnosnažnosti presude te da je oštećena Sandra upućena da imovinskopravni zahtev ostvaruje u parnici.

Danas izrečena presuda je prvostepena i odbrana i tužilaštvo imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu.

Inače Više javno tužilaštvo je u završnoj reči za Stevanovića tražilo 15 godina robije dok je njegova odbrana predlagala samo tri pa se očekuje da žalbu podnesu obe strane.

Podsetimo Dalibor se tereti da je 12. novembra 2022. godine u hodniku stambene zgrade u kojoj  živi  pokušao da ubije svoju bivšu suprugu, koju je prvo pretukao, a zatim joj oko vrata navukao plastičnu vezicu u nameri da je uguši. Napad se odigrao ispred njihovog sina koji je pokušao da zaštiti majku, a nesrećnu ženu od sigurne smrti spasile su komšije koje su istrčale čuvši detetovu vrisku pa je napadač pobegao. Jedan od komšija je sečicama isekao plastičnu vezicu sa vrata žene koja se već onesvestila. Sandra Tanić je prilikom ovog napada zadobila tešku telesnu povredu ali i niz lakših koje joj je bivši suprug naneo pesničeći je i udarajući joj glavu od zid.

Stevanovićeva odbrana smatrala je da on zaslužuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora jer, kako su ocenili, ne radi se o pokušaju teškog već običnog ubistva te da se radi o zločinu iz strasti, kao i da su brojne olakšavajuće okolnosti kao i da se iskreno pokajao, što je ponovoio i sam Dalibor u sovm obraćanju sudu.

 - Voleo sam Sandru, volim je i dalje iako sam siguran da me je izneverila. Žao mi je što sam tako postupio prema njoj, to sebi ne mogu da oprostim jer je ona majka moga sina. U trenutku kada mi je rekla da više nemam prava da brinem o njoj, ja sam se izgubio. Pogrešio sam, kajem se, hvala Bogu što je živa i zdrava, kaznite me po zasluzi – kazao je u svojoj završnoj reči optuženi Stevanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija