• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

25.06.2024

08:54

Velika međunarodna akcija u kojoj je učestvovala i Srbija: Roditelji podvodili decu i prisiljavali ih na prosjačenje (FOTO)

prinstscreen/Evropol

Vesti

Velika međunarodna akcija u kojoj je učestvovala i Srbija: Roditelji podvodili decu i prisiljavali ih na prosjačenje (FOTO)

Podeli vest

Hapšenje 219 osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikacija više od 1.374 žrtve, uključujući 153 dece, rezultati su akcije, koja je, uz podršku Evropola, Fronteksa i Interpola, sprovedena u 39 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju.

Akciji kodnog naziva "Globalni lanac", sprovedena je od 3. do  9. juna, bila je usmerena na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prosjačenja, saopštio je Evropol.

Tokom akcije identifikovano je ukupno 362 osumnjičena, zaplenjen je novac, uređaji i otkrivena su 363 lažna dokumenta i pokrenuto više od 276 novih istraga.

Foto: prinstscreen/Evropol

Akcija sprovedena u 39 zemalja sveta na tri kontinenta

 

- Jedan od ciljeva je bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u Evropi, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže, koje se bave trgovinom ljudima. U okviru kriminalnih fenomena seksualne eksploatacije, prinudnog prosjačenja i prisilnog kriminala, organi za sprovođenje zakona stavili su poseban akcenat na ciljanje slučajeva koji uključuju decu kao žrtve . navedeno je u saopštenju Evropola.  

Akcija Evropola sprovedena je u Evropi, ali i u Aziji u Južnoj Americi.

Inače u ovoj velikoj akciji pored Srbije iz regiona su učestvovale Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Rumunija i  Slovenija.

 

Najstrašniji primer ekspolatacijee dece je otkriven u Mađarskoj gde je bračni par naterao šestoro svoje maloletne dece na seks, kao i da prosjače na ulici. Deca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od sopstvenih roditelja. Policajci su zatekli decu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezajući ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su nudili ljudima u komšiluku da imaju seks sa njihovom decom, a da im, zauzvrat, plate za to, navedeno je u saopštenju Evropola. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija