• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.07.2024

14:07

Osumnjičeni državni sekretar ćutao u tužilaštvu! Njegovi saradnici priznali krivicu

RINA

Vesti

Osumnjičeni državni sekretar ćutao u tužilaštvu! Njegovi saradnici priznali krivicu

Podeli vest

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv: Nebojše Ranđelovića nekadašnjeg držanog sekretara, zbog pet krivičnih dela trgovina uticajem, Miroslava Vlajkovića, zbog pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju sa sa pet krivičnih dela zloupotreba službenog polažaja, kao i jednim krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok se Bobanu Radenkoviću, Veri Dujaković, Dragiši Saviću, Srđanu Glišoviću, Tijani Ranđelović, stavljeno na teret po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja, a Jeleni Dekić , pet krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni Miroslav Vlajković, Vera Dujaković, Dragiša Savić, Srđan Glišović, Tijana Ranđelović i Jelena Dekić su tokom saslušanja u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u potpunosti priznali izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret, te je prema njima ukinuta mera zadržavanja do 48 sati i nije predlagano određivanje pritvora, jer za to nije postojao zakonski osnov.

Osumnjičeni Nebojša Ranđelović se branio ćutanjem, dok je osumnjičeni Boban Radenković, direktor Osnovne škole "Jastrebački partizani" iz Merošine, iznosio odbranu, u kojoj je negirao izvršenje krivičnog dela, te je prema navedenoj dvojici osumnjičenih od strane tužilaštva predloženo određivanje pritvora iz pritvorskih razloga predviđenih čl 211 stav 1 tačka 2 ZKP, s obzirom da postoje okolnosti koje ukazuju da će eventualnim puštanjem na slobodu uticati na svedoke.

 

Foto: Wikimedia/ArchDan

Nebojša Ranđelović

 

Po predlogu tužilaštva, sudija za predhodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, je osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana, po navedenom zakonskom osnovu.

Podsetimo, bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nebojša Ranđelović, uhapšen je zbog sumnje izvršio krivično delo - trgovina uticajem.

Primio poklone u vrednosti od najmanje 24.000 evra

Kako je saopštilo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, on je, radeći kao državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, zloupotrebio je svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima.

On je, kako se sumnja, koristeći svoj službeni položaj, zahtevao i primio poklone od vlasnika kompanije "Avenija Sistem", M. V. iz Niša.

"M. V. je ponudio i dao poklon N. R. kako bi ovaj posredovao kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., direktora i dekana obrazovnih ustanova u Nišu, kako bi izvršili radnje koje se inače ne bi smele izvršiti", navodi se u saopštenju.

Pod uticajem Ranđelović i osumnjičeni direktori i dekani obrazovnih ustanova u Nišu zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući "Avenija Sistem" u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za "Avenija Sistem".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija