• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

12.07.2024

12:47

Braća, nepopravljivi delikventi, uhapšeni u Novom Sadu: Beže iz Centara za socijalni rad i kreću u pljačkaške pohode, nadležnima zbog ovoga vezane ruke

Instagram 192

Vesti

Braća, nepopravljivi delikventi, uhapšeni u Novom Sadu: Beže iz Centara za socijalni rad i kreću u pljačkaške pohode, nadležnima zbog ovoga vezane ruke

Podeli vest

Trinaestogodišnjak V.N. iz Novog Sada koji je pre nedelju dana pobegao iz Zavoda za zaštitu dece i omladine u Beogradu pronađen je u rodnom gradu i to sa mlađim bratom Z.N. (11) koji je takođe pre par dana pobegao iz slične ustanove u Knjaževcu.

Kako prenose portali obojica su i ovoga puta ponovili ono što rde kada su ulici, počeli su pljačkaški pohod, ali ih je novosadska policija ubrzo pronašla i privela. 

Braća nepopravljivi delikventi su oborili sve crne rekorde i nadležni ne pamte da su do sada imali ovakav slučaj, odnosno krivično neodgovornu decu koja su osumnjičena za ubistvo, teške krađe i razbojništva. 

Sumnja se da su do sada počinili preko 100 krivičnih dela, a podsetimo prošle godine su brutalno pretukli penzionera Todora Šunjku (75) u Tovariševu koji je od povreda preminuo u bolnici. Braća su i pre toga krali i pljačkali, a sa tim su nastavili i nakon jezivog zločina koji su počinili. Čim bi se naši na ulici oni bi krenuli u prave pljačkaške pohode provaljivali su u lokale i krali šta im padne pod ruku, novac, mobilne telefone i razne proizvode, ali i uništavali imovinu čime su cinili još veću materijalnu štetu.

Foto: printscreesn 192

Čim se nađe na ulici počinje da krade i pljačka

 

 

Obojica dečaka do sada su više puta bežali iz ustanova socijalnih službi i niko im ništa ne može zato što ne mogu biti smešteni u instituciju zatvorenog tipa, jer nisu krivično odgovorni zato što još uvek nemaju 14 godina, što oni trenutno zloupotrebljavaju.

I sada su oni vraćeni u ustnaove iz kojih su pobegli stariji u Beograd, a mlađi u Knjaževac. 
Izvor iz policije koji prati ovaj slučaj, objašnjava, da su svima ruke vezane, a problematična braća su toga svesna i to obilato koriste.

- Svako krivično delo za koje je postojao osnov sumnje da su ga počinila maloletna braća ili jedan od njih je rasvetljeno. Policija je po službenoj dužnosti podnela krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu koje je za svaku prijavu formiralo slučaj, sprovelo dokazne radnje, utvrdilo krivicu osumnjičenih i predmete stavilo ad akta zato što su počinioci mlađi od 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti - podsetio je sagovornik iz policije.

Kako su mediji već izveštavali Osnovno javno tužilaštvo je nakon smrti Todora Šunjke pokrenulo postupak dokaznih radnji protiv majke maloletne braće S.N. u želji da utvrdi njenu odgovornost za njihovo ponašanje što im je jedino od pravnih lekova preostalo.

Nakon prikupljenih svih dokaza i sagledavanja celokupnog činjeničnog stanja doneta je javnotužilačka odluka kojom je S.N. lišena roditeljskog prava a deca su u potpunosti potpala pod nadležnost novosadskog Centra za socijalni rad koji je od samog početka bio uključen u čitav postupak.

Međutim, stručnjaci Centra za socijalni rad nisu mogli vaspitno da utiču na dečake jer nisu imali ni prilike zato što su stalno bežali iz te ustanove. Nekada i u roku od 24 sata nakon što ih policija vrati pod okrilje centra a za sve to vreme činili su nova krivična dela.
Naš izvor smatra da je kod pomenutih dečaka evidentan poremećaj ponašanja tokom razvoja ličnosti.

- Ne treba biti neki stručnjak pa zaključiti da ti dečaci imaju poremećaj ponašanja s tim da kod njih poremećaj ponašanja nije prouzrokovan nekom mentalnom bolešću već zapuštanjem i zapostavljanjem od strane roditelja zbog čega je protiv majke i pokrenut postupak pred sudom jer je to krivično delo. Budući da njihovo ponašanje ne zahteva medicinski pristup, odnosno ne zahteva lečenje medikamentima, dečaci se ne mogu smestiti u neku zdravstvenu ustanovu zatvorenog tipa. Oni svoja dela izvršavaju isključivo zbog antisocijalnih motiva koji mogu biti socijalno potkrepljeni, a ne zato što imaju mentalnih problema pa krivična dela izvršavaju zbog halucinacija ili drugih mentalnih smetnji, tako da se ne mogu smatrati bolesnima. Stoga, njima treba ozbiljan vaspitni, pedagoški pristup koji oni odbijaju bežanjem iz Ustanova za zaštitu dece i omladine - kaže naš sagovornik.

Braća su u jednom trentuku razdvojena u dve razlićite institucije, iako se to ne praktikuje, kratkoročno je to dalo rezultate jer su stručnjaci donekle doprli do mlađeg ali ni to očigledno nije dalo rezultate jer je ponovo pobegao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Sport

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija