• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

17.07.2024

18:27

Mafijaška likvidacija Zemunca u Johanezburgu: Giškin ratni drug izrešetan u Africi!

Printscreen/Rudar7

Vesti

Mafijaška likvidacija Zemunca u Johanezburgu: Giškin ratni drug izrešetan u Africi!

Podeli vest

Zemunac Darko Kulić (46), ratni saborac Đorđa Božovića Giške u nekadašnjoj Srpskoj gardi, likvidiran je u klasičnom mafijaškom napadu u Johanesburgu u Južnoj Africi!

Profesionalne ubice su tog 17. jula 2018. "mercedesom" presreli Kulićev džip BMW i na njega ispalili oko 30 metaka. U tom napadu su ranjeni Kulićeva supruga Gordana i prijatelj Ilija Martinović (71).

Ovo ubistvo se dogodilo u Randburgu, predgrađu Johanesburga u kom je tri meseca ranije ubijen Milan Đuričić Miki, koji je u Srbiji bio osuđen na 30 godina zatvora zbog likvidacije Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u hotelu "Interkontinental".

- Sivi džip BMW se kretao magistralom, kada mu je iznenada preprečio put beli 'mercedes', iz kog su izašla dvojica napadača i zapucala iz automatskih pušaka. Ispalili su oko 30 hitaca u džip - preneli su tamošnji portali.

Isprepletene tri likvidacije

Meta je bio Kulić, koji je na mestu ubijen, dok su njegovi supruga i prijatelj slučajno ranjeni. Portparol tamošnje policije, kapetan Kaj Makubele, potvrdio je da je "mercedes" ubrzo pronađen zapaljen nekoliko kilometara dalje.

Johanesburški mediji spekulisali su o tome da Kulić stoji iza ubistva Gorgija - Gorga Darmanovića (58), državljanina Crne Gore i Južnoafričke Republike, čiji je ugovorni specijalac bio. On je likvidiran 6. maja iste godine u Beogradu.

Za to ubistvo je bio osumnjičen Kruševljanin Dejan Stanković Ždrokinac (71), koji je ubijen mesec dana posle egzekucije Darmanovića. I Stanković je takođe imao državljanstvo JAR i dobre veze sa kriminalnim, ali i bezbednosnim krugovima zemlje na Rtu dobre nade.

Foto: Informer

Mesto ubistva Gorga Darmanovića na Novom Beogradu

Nije, međutim, poznato da li su Kulić i Stanković sarađivali u ubistvu Darmanovića. Mediji na krajnjem jugu Afrike spekulisali su i da su te dve likvidacije povezane sa egzekucijom Milana Mikija Đuričića, koji je usmrćen skoro tri meseca pre Kulića, na gotovo istovetan način.

Darmanović je, pisala je južnoafrička štampa, imao informacije o Đuričićevim ubicama, pa je zbog toga likvidiran u Beogradu. Navodno, po instrukcijama Kulića.

Ubijeni Zemunac se početkom rata u Hrvatskoj priključio Srpskoj gardi, pod vođstvom Giške, jednog od najpoznatijih "žestokih momaka" koji je poginuo kod Gospića 1991.

Posle Giškine pogibije vratio se u Beograd i oformio svoju kriminalnu bandu. Bio je u žiži javnosti 1992., kad je u jednom kafanskom obračunu ranio Zemunca Gorana Bojovića Amonijaka.

Pucao u inspektora policije

Prilikom hapšenja zbog tog napada, u junu 1992. je ranio inspektora Milisava Spasojevića koji je ipak uspeo da ga savlada i uhapsi. Kulić je izveden pred sud, ali je Amonijaka ubio pre kraja procesa u "sačekuši".

Foto: Facebook/Legende devedesetih

Goran Bojović Amonijak slovio za velikog ženskaroša

Uhapšen je iste godine i osuđen na 12 godina zatvora. Posle odsluženog dela kazne, jer je pre isteka robije pomilovan, 2001. izlazi na slobodu. Potom je većinu vremena proveo van Srbije, a 2013. je dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine. 

Kulić je, prema pisanju medija, bio blizak Jovanu Guzijanu Cuneru, koji je ubijen 5. oktobra 2002. u pucnjavi na Novosadskom putu. Za to ubistvo osuđeni su pripadnici "zemunskog klana".

Nakon toga je napustio Srbiju i obreo se u Južnoafričkoj Republici, gde su se u poslednje dve decenije našli i mnogi drugi pripadnici srpskog podzemlja, koji su se aktivno uključili u šverc droge i oružja.  
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Planira se ukidanje usklađivanja roditeljskog dodatka! Ministarka Đurđević Stamenkovski otkrila šta to znači za roditelje
Društvo

Planira se ukidanje usklađivanja roditeljskog dodatka! Ministarka Đurđević Stamenkovski otkrila šta to znači za roditelje

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju danas je organizovalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Tim povodom predstavljene su izmene Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. novembra, a jedna od njih jeste ukidanje usklađivanja roditeljskog dodatka i jednokratne pomoći.

17.07.2024

18:08

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija