• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.07.2024

21:15

Sve češće nezgode u zabavnim parkovima! Čak 17 dece povređeno od početka godine (FOTO)

B.M.

Vesti

Sve češće nezgode u zabavnim parkovima! Čak 17 dece povređeno od početka godine (FOTO)

Podeli vest

Dve devojčice od osam i 12 godina lakše su povređene na vašaru u Svilajncu kada došlo do nezgode na "mini rolerkosteru", a do nesreće je došlo zbog nepravilno postavljenih šina zbog kojih su se vagoni prevrnuli, a devojčice ispale iz njih.

Nakon ove nezgode, policija je uhapsila Beograđanina M. M. (43) koji se tereti da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti i njemu je određeno zadržavanja do 48 sati, posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden nadležnom tužilaštvu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Osumnjičeni je na vašaru u Svilajncu postavio zabavni park u kojem su u subotu dvanaestogodišnja i osmogodišnja devojčica lakše povređene kada je vozić izleteo sa šina" saopšteno je iz policije.

Potreban atest

Prema rečima očevidaca, povređene devojčice bile su u voziću punom dece koji se prevrnuo kada je naišao na deo gde su šine bile iskrivljene zato što nisu bile dobro postavljene.

- Vozići sa decom se prevnuo na unutrašnju stranu i one su ispale. Roditelji i ljudi okupljeni oko rolerkostera odmah su im pritrčali u pomoć. Jedna od devojčica je povredila ruku i njoj je ukazana lekarska pomoć, a druga devojčica je prošla s još lakšim povredama - kazao je sagovornik Kurira.

Kako je Kurir i ranije pisao, odgovornost je lokalnih samoupravama da traže ateste od vlasnika zabavnih parkova i samo uz dozvolu za postavljanje ringišpila i drugih sprava, luna parkovi mogu da rade. Neophodno je da vlasnici imaju atest o ispravnosti svih sprava u luna parku, a u slučaju da se uoči nepravilnost, sledi automatska zabrana rada i izdaje se prekršajni nalog.

- Dozvola za rad podrazumeva atest, priključak za struju i lokaciju, koju daje opština. Sve je to skupo i teško se dobija - izjavio je ranije član Udruženja vlasnika zabavnih radnji, koje je doprinelo da se pojača kontrola i bezbednost dece.

Takođe, oni koji postavljaju zabavne parkove trebalo bi i da poseduju firmu koja se bavi tim delatnostima, kao i dozvolu za obavljanje tih poslova.

 

 

U tom slučaju, sve u vezi s postavljanjem i radom zabavnog parka i sprava mora biti prijavljeno opštini u kojoj se održava, a ukoliko to nije učinjeno onda je sva odgovornost na onima koji su postavljali sprave.

- Problem su pokretni, vašarski parkovi, gde se oprema montira na brzinu na prostoru koji nije detaljno pregledan i verovatno je tu kontrola slabija - rekao je sagovornik.

Najgore u Kuršumliji

Nažalost, gotovo da ne prođe godina, a da se u Srbiji ne dogodi neki incident u luna parku ili na vašaru, a samo u proteklih sedam meseci zabeležene su četiri nezgode, a najteža i sa najvećim brojem povređene dece dogodila se 8. maja u Kuršumliji. Tada se otkačio ringišpil i tom prilikom je povređeno 13 dece, a najteže povrede zadobila je devojčica koja je čak bila i u indukovanoj komi. je, kad se otkačio ringišpil, povređeno 13 dece, a jedna devojčica je teško povređena, ali je i ona posle skoro dva meseca puštena kući iz bolnice.

- Stanje ove devojčice danima je bilo kritično i lekari su joj se borili za život, zahvaljujući njihovim naporima ona je spasena i sada je dobro. Nesreća se inače dogodila na njen rođendan, a dva meseca kasnije je puštena iz bolnice - podsetio je sagovornik Kuira.

Hronologija

x mart 2024. - u zabavnom parku u Lazarevcu se dogodio incident kada je vlasnik naglo ukočio ringišpil "zbog neodgovornog ponašanja jednog mladića koji je skinuo lanac i nagao se da uhvati korpu ispred sebe". Lakše povrede zadobio je jedan tinejdžer.

x avgust 2023. - troje mladih povređeno u Grockoj kada je na njih pao deo konstrukcije ringišpila

x jul 2020. - u somborskom selu Kolut povređeno osmoro dece kada je pukao centralni stub ringišpila

x mart 2013. - u parku Borići u Sokobanji se raspao ringišpil dok je na njemu bilo 17 đaka kruševačke osnovne škole. Povređeno je devoetoro dece




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Migranti u Austriji drogiraju se na stanicama, a država im poklanja novac! Besplatan stan, struja, voda i džeparac, a rezultat su narkomani i dileri!
Podkast

Migranti u Austriji drogiraju se na stanicama, a država im poklanja novac! Besplatan stan, struja, voda i džeparac, a rezultat su narkomani i dileri!

Današnji dan je dan ruske mornarice koji je svečano obeležen u Moskvi. Mnogi kažu da je ova svečanost izgledala lepše nego otvaranje Olimpijskih igara. Na sve važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik i novinar Nebojša Malić. Uživo u program iz Malija javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o Vagner grupi. Predsednik OLIP organizacije Danijel Panović javio se uživo iz Austrije gde je govorio o tome kako se ova država suočava sa migrantskom krizom. Pred kraj emisije putem vajber uključenja javio se i Mladen Duvnjak, ispred organizacije "Srbi za Trampa" koji je govorio o istorijski dobrim odnosima Srbije i Amerike.

28.07.2024

22:04

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima biće na strani Izraela? (VIDEO)
Live TV

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima biće na strani Izraela? (VIDEO)

Da li će biti rata ili neće, a ako će biti, pod kojim uslovima? Ako pitate Donalda Trampa, on zna da će doći do velikog rata na Bliskom istoku ako on ne dođe na vlast. Ako izaberu Trampa, navodno, rešiće se svi svetski problemi, ali ako on ne bude izabran, čovečanstvo će se suočiti sa Trećim svetskim ratom. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i filozof, prof. dr Boris Bratina.

28.07.2024

16:39

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija