• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sedam

02.08.2024

08:56

Osam godina od jezivog zločina: Na Svetog Iliju u porti crkve počinio krvavi pir

Video Printscreen

Vesti

Osam godina od jezivog zločina: Na Svetog Iliju u porti crkve počinio krvavi pir

Podeli vest

Prilikom proslave crkvene slave, u dvorištu Crkve Svetog Ilije u Vraniću, na današnji dan pre osam godina ubijen je Saša Joksić, a Dragan Jovanović zadobio je teške povrede opasne po život. Za ubistvo Joksića i pokušaj ubistva Jovanovića pravosnažno je na 17 godina zatvora osuđen Marko Petković. Sumnjalo se da je Petković jedan od četvorice ubica "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini 19. januara 2020. godine.

Saša Joksić je ubijen na Ilindan 2. avgusta 2015. godine u Vraniću. Tog dana je kraj crkve, koja nosi ime Svetog Ilije, organizovana seoska i crkvena slava. Saša je sa prijateljem krenuo kući i video kako u porti neki mladići uriniraju. Opomenuo ih je da to ne čine, posle čega je izbila tuča, a Joksić, koji je tada imao 39 godina, izboden je nožem, a ranjen je i njegov prijatelj Jovanović.

U finišu sudskog procesa, Više tužilaštvo povuklo je optužnicu protiv Ivana Asodija za teško ubistvo Joksića u saizvršilaštvu. Očigledno su, posle saslušanja svedoka, ocenili da protiv njega nema dokaza da je učestvovao u tuči, kada je Joksić izboden nožem, nakon čega je preminuo. Tako je jedini optuženi za ovo ubistvo ostao Marko Petković.

Vrlo brzo posle ubistva Petković i Asodi su uhapšeni. Petkoviću je pritvor 2018. godine zamenjen kućnim pritvorom, posle čega mu se izgubio trag i on se više nije pojavljivao na suđenjima. Sud je i za njim raspisao poternicu, a uhapšen je krajem januara prošle godine u okolini Aranđelovca. Kod njega su tad pronađeni pištolj i falsifikovana bugarska lična karta.

Foto: UIKS

 

 

Suđenje su pratile mnogobrojne kontroverze. Prvo je sud nakon godinu dana od hapšenja pustio Asodija iz pritvora, a nakon 30 meseci i Petkovića, uz obrazloženje da postupak mogu da prate braneći se sa slobode. Asodi je ubrzo pobegao u Austriju, gde je uhapšen zbog drugog krivičnog dela, a potom deportovan u Srbiju, jer je utvrđeno da je za njim raspisana poternica.

Branio se da je napadnut

Apelacioni sud u Beogradu 2. aprila prošle godine pravosnažno je osudio na 17 godina zatvora Marka Petkovića, dok je Asodi pravosnažno oslobođen.

Asodi je 4. novembra prošle godine teško ranjen u beogradskom naselju Žarkovo. Podlegao je povredama desetak dana kasnije. Tada je bio pogođen sa šest metaka u stomak i grudi.

Operativna saznanja pokazuju da je Petković jedan od četvorice muškaraca koji su u Atini pobili "škaljarce" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića pred ženama i decom.

Sud nije prihvatio odbranu Petkovića da je Joksića ubo u samoodbrani, jer je navodno bio napadnut. Ali olakšavajuća okolnost prilikom izricanja kazne bila je ta da je Petković u vreme ubistva bio mlađi punoletnik i što nije ranije osuđivan.

Dedović i Stamatović ubijeni su 19. januara prošle godine pred suprugama i decom. Četiri nedelje posle ovog zločina, oglasio se vlasnik restorana, koji je prvi put o zločinu progovorio za medije.

Dedović i Stamatović su sa porodicama sedeli u gornjem delu restorana, pored otvorenog kamina. Jeli su jagnjetinu i pili pivo. U restoranu je bilo još 20 gostiju. Tačno u 18.30 ušla su četvorica muškaraca sa maramama preko usta. Direktno su krenuli ka njihovom stolu. Nisu pogledali ni levo ni desno. Samo su išli pravo, uz nekoliko stepenica koje vode do gornjeg dela.

Dedović i Stamatović su odmah ustali sa stolica. Verovatno da bi usmerili napad na sebe i spasli žene i decu pred kojima su napadači izvadili oružje i zapucali. Posle minut su izašli napolje, lagano, nijedan nije potrčao.

Utvrđeno je da je Petković bio u Atini kada su ubijene vođe "škaljarskog klana", a za ulazak u Grčku je koristio lažna bugarska dokumenta, koja su i nađena kod njega. Samo nekoliko sati nakon likvidacije u atinskom restoranu "Voskopula", Petković je s tim lažnim dokumentima napustio Grčku i otišao u Bugarsku, a dan kasnije stigao je u Srbiju.

Lažna bugarska dokumenta

Naše bezbednosne službe su u saradnji s kolegama iz Grčke u međuvremenu saznale identitet i ostale trojice osumnjičenih za mafijašku likvidaciju u Atini, a o tome su govorili i svedoci okrivljeni na suđenju Veljku Belivuku i Marku MIljkoviću i njihovoj organizovanoj kriminalnoj grupi.

Sva četvorica osumnjičenih za ubistvo "škaljaraca" imala su bugarska dokumenta, s kojima su ušli u Grčku, a zatim je i napustili. Što se Petkovića tiče, postoje ozbiljna saznanja da se on u toku bekstva zbog ubistva u Vraniću povezao sa jednom veoma moćnom kriminalnom grupom i da je kasnije, po njihovom nalogu, sa još trojicom plaćenika pobio "škaljarce" u Atini.

Igor Dedović je, prema policijskim informacijama, bio na čelu "škaljarskog klana", preuzevši vođstvo od Jovana Vukotića. Crnogorska policija je raspisala poternicu za Igorom jer ga je sumnjičila za pokušaj ubistva dvojice članova suprotstavljenog "kavačkog klana" Miloša Radonjića i Vojina Stupara 2016. godine. Mediji su ga više puta povezivali i sa prekookeanskim švercom kokaina, ali je Dedović to uvek demantovao, tvrdeći da nije ni šef ni član nijednog kriminalnog klana.

Što se Stamatovića tiče, on je slovio za vođu podgoričkog ogranka "škaljarskog klana", poznatijeg pod imenom "zagorička grupa". On i njegova petočlana grupa osuđeni su u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidacije Nikšićanina Radojice Zekovića postavljanjem bombe ispod njegovog automobila "golf 5" u maju 2017. Stamatović je i u Srbiji dovođen u vezu sa ubistvom vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, 2016. godine u Beogradu, ali je on to negirao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Priče o Beogradu: Ćumez pekarnice!
Društvo

Priče o Beogradu: Ćumez pekarnice!

"Po karakteru svome, Beograd je još daleko od industriskih gradova, gde, zbog odlaska na muža i žene, domaći, u kući mešeni i pečeni hlebac, zbog vremenske nemogućnosti da bude izrađen, u masi mora da bude zamenjen kupovnim hlebom. Pa ipak, potrošnja kupovnog hleba u Beogradu je daleko veća nego u drugim našim gradovima koji se u strukturi stanovništva ne razlikuju od Beograda"

02.08.2024

10:41

TV

Džudistima često menjaju pravila! Nemanjin meč je trebalo da bude rešen bacanjem, a ne kaznama! (VIDEO)
Live TV

Džudistima često menjaju pravila! Nemanjin meč je trebalo da bude rešen bacanjem, a ne kaznama! (VIDEO)

Srpski džudista Nemanja Majdov slomio se nakon eliminacije sa Olimpijskih igara u Parizu. Najbolji džudista Srbije potpuno neočekivano završio je učešće već u osmini finala. Od evropskog prvaka bio je bolji Teodoris Celidis i tako je Grk prošao u narednu fazu takmičenja u konkurenciji do 90 kilograma, a Majdov je ostao u suzama, pa nije želeo ni da sačeka proglašenje i napustio je borilište bez pozdrava! Ovaj meč i burnu reakciju našeg sportiste komentarisao je Aleksandar Nerandžić iz Džudo saveza Srbije tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

02.08.2024

09:02

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)
Live TV

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)

Koliko bi upotreba američkih F-16 lovaca od strane ukrajinske vojske, kada do nje eventualno dođe, mogla da promeni situaciju na frontu? Da li će oni Rusima predstavljati otežavajuću okolnost u ovom sukobu? Postoji li uopšte aerodrom dovoljnog kvaliteta za poletanje ovih lovaca u Ukrajini? Na ova, ali i na brojna druga ratna pitanja iz sveta, odgovore su davali gosti "Rata uživo" - novinar i ratni reporter Igor Damjanović i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

01.08.2024

22:26

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21