• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.08.2024

21:23

Kavački klan sarađivao sa vlasnikom fudbalskog kluba! Evo o kome je reč

Printscreen/X/@AliYerlikaya

Vesti

Kavački klan sarađivao sa vlasnikom fudbalskog kluba! Evo o kome je reč

Podeli vest

Bivši crnogorski policajac Ljubo Milović pisao je svojevremeno kolegi policajcu Nebojši Bugarinu da je novu kombinaciju za šverc kokaina napravio sa jednim Turčinom koji drži fudbalski klub, ali i objašnjavao kako da sa svojim ljudima iz tamošnje policije prevare nadležne tokom carinske kontrole tog ilegalnog proizvoda.

O tome preko zaštićene telefonske aplikacije razgovaraju u martu 2020. godine, nabrajajući "sigurne" luke u koje bi mogli da dopreme proizvod iz Južne Amerike, pišu portali u Crnoj Gori.

Treći sagovornik koji piše pod nadimkom Hulk, objašnjava da brod sa kantama uskoro stiže, a dvojicu policajaca zanima da li u Turskoj prolazi kroz redovnu kontrolu.

"I ne ide u Južnu taj brod, je li tako" pita Bugarin, na Skaj aplikaciji.

Milović mu odgovara da ne ide i objašnjava maršrutu: "Došla roba, iz Južne u Afriku... Iz Afrike ide direkt linijom za Tursku".

 

Foto: Informer/društvene mreže

Kokain

 

On potom konstatuje da na rendgenu imaju svoje ljude, odnosno "celu smenu", koja može da odradi do 150 kilograma, maksimum...

"Iza vrata. Oni kažu možemo 30-40-50, do 150 koliko hoćemo. I daju pare za 20 komada. Vade na rendgen, otvore, izvade, ubace zamenske pakete, zatvore, stave plombu, sklone robu na sigurno i onda zovu narkotike... Samo nam slikaju torbu, kupimo iste takve, ubacimo nešto u njih i zamenimo" pojašnjava proces nekadašnji službenik Uprave policije, a pišu "Vijesti".

Upozorava kolege da u tom poslu moraju biti precizni, "jer obavezno moramo vratiti torbi koliko ih izvadimo".

"Ali, lako je to uskladiti. Ovaj čovek nam je vadio i pre, realno mi zvuči, sad je*i ga, daće pare, možemo probati"...

Potom im objašnjava da sad ima "drugu priču", u koju je "donekle upućen Dr Nele"...

"Za fudbalera"

"Ima pola godine upoznao sam jednog Turčina, ima svoj fudbalski klub, bio u goste kod njega, ja ga upoznao sa Gulijem, oko tog fudbala se sve vrti, politika i sve... Uglavnom, tek ga ja skoro pitao za vađenje u Tursku, pozitivno se iznenadio, kaže nije radio ali zna ljude koji rade" piše Milović 25. marta.

Kaže da mu je već poslao neke informacije i da je "danas bio na sastanku sa čovekom, nakon čega ga je obavestio o ishodu...

Koristeći telefon sa aplikacijom za zaštićenu komunikaciju, on objašnjava da su "njihovi" policajci u Turskoj zapravo uključeni u taj ilegalni posao u tamošnjoj luci Ambarli.

"Uglavnom, murija vadi, uđu na brod kad stigne u luku, dam broj kutije, nađu je i izvade, narkotik grupa, ovaj je bio pre šef, sad je u penziji, ali njegovi pokrivaju Ambarli i još jednu malu luku".

Rekao je da je ta ekipa tražila da sa 50 odsto finasira taj posao, ali da im je on kazao da mogu samo 30%.

 

Foto: hronika

Ljubo Milović i Radoje Zvicer

 

"Oni tražili da ulože 50%... Rekao sam da mogu trećinu, ako dođemo do dogovora"...

Milović potom konstatuje da mu je priča Turske "nerelano zvuči", ali da "ovaj fudbaler garantuje" i traži 25 odsto za vađenje.

"Donesu robu gde im kažemo i traže isplatu u parama kad se proda roba... Sad ja bih pre ovu drugu varijantu probao, jer je ovaj likvidan i svi ljudi koji su oko njega, a ja ih znam, iz biznisa su. I mogao bih se naplaćivati od njega. Ja uvek razmišljam o najgorem. I tako postavljam stvari" navodi on.

Bugarin kaže da je saglasan sa takvim načinom razmišljanja.

"I meni je to logično. Za fudbalera" dodaje on.

Pet dana nakon toga, ista ekipa je na istom četu i ponovo razgovaraju o istoj temi.

Milović ih obaveštava: "Evo mi piše ovaj iz Turske. Sedi sa tim što kontroliše carinike... Kaže da dolaze brodovi iz Južne Afrike i da mogu vaditi... Da mu damo iz kojih luka mi možemo"...

Pranje para, uticaj na izbore...

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je više krivičnih procesa protiv Milovića i Bugarina, a oni su deo i takozvanog policijskog narko kartela.

Grupa okupljena oko tog begunca i Milete Ojdanića, navodno je godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone skupocenog belog praha.

 

Foto: Libertas press

Ljubo Milović

 

Droga je, tvrde istražitelji, ka Evropi išla između ostalog preko Antverpena, Nemačke i Turske.

Dokaze o tome crnogorskim istražiteljima dostavio je Europol, sa kompletnim transkriptima razgovora vođenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Analizirajući te dokaze, SDT je utvrdilo da je Milović u taj kriminalni posao uvukao više kolega - aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja.

Aktom SDT-a ukupno 21 osoba tereti se, između ostalog, zbog šverca oko 4,3 tone kokaina, pranja oko sedam miliona evra, nezakonitog uticaja na političku i izvršnu vlast i rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, ali i primenjivanja nasilja i zastrašivanja...

Među njima je 12 policajaca, nekadašnjih i onih koji su u momentu hapšenja bili aktivni u službi.

SDT u tom slučaju krivično goni i Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44) da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa bivšim predsednikom Opštine Budva Milom Božovićem (46), šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom (41), Božidarom Jabučaninom (46), Aleksandrom Kekovićem (31), Draženom Milovićem (36), Filipom Zindovićem (34) koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem (37), Tihomirom Adzićem (38), Ivanom Mijatovićem (38), ali i sa više, za sada, nepoznatih osoba.

Pojedince u toj krimi-ekipi terete da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, ali i primenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija, uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mesta u Upravi policije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Milićević otvorio kulturno-obrazovni kamp u Medveđi
Politika

Milićević otvorio kulturno-obrazovni kamp u Medveđi

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je večeras u selu Medveđa tematski kulturno-obrazovni kamp u kom učestvuju deca srpskog porekla iz Rumunije i Bosne i Hercegovine, dok su im domaćini mališani iz Trstenika i Kraljeva.

04.08.2024

20:07

Bivša vlast je dala eksploataciono pravo Rio Tintu: Danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva!
Politika

Bivša vlast je dala eksploataciono pravo Rio Tintu: Danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prethodna vlast, promenama zakona 2006. i 2011, de jure dala eksploataciona prava Rio Tintu, pošto je zakon promenila tako da samo onaj ko ima istražna prava može da dobije i eksploataciona prava i naglasila da je to priznao i profesor geologije u penziji Zoran Stefanović.

04.08.2024

19:52 >> 19:55

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija