• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

06.08.2024

14:02

Zločin koji se ne zaboravlja! Vranjanac ugušio ćerku, stavio je u kauč i legao da spava na istom ležaju

Shutterstock

Vesti

Zločin koji se ne zaboravlja! Vranjanac ugušio ćerku, stavio je u kauč i legao da spava na istom ležaju

Podeli vest

Pre tačno 21 godinu početkom avgusta 2003. godine odigrao se zločin u Vranju koji se nikada neće zaboraviti.

Toplog 4. avgusta 2003. godine u večernjim satima policiji je prijavljen nestanak petogodišnje devojčice Katarine Stamenković. 

Čitavo Vranje kako se priseća Dragan Živković, novinar OK radija iz ovog grada, diglo se da traži dete kada je prijavljen nestanak.  

- Bilo je leto i nesnosne vrućine su bile, sećam se. Dobili smo informaciju da je prijavljen nestanak devojčice, bilo je veče. Porodica je živela u naselju Šaprance - priseća se Živković.

Foto: S.T.

Dragan Živković, novinar OK radija

 

Kako naš sagovornik objašnjava bukvalno svi su tražili dete, obični građani zajedno sa policijom i vatrogascima tržili su malu Katarinu, ali od nje nije bilo ni traga ni glasa. 

- Potraga je trajala dan, dva. A onda se sve otkrilo - kaže naš sagovornik.  

Otac monstrum je, kako objašnjava naš sagovornik, ubijenu ćerku ubio i njen leš stavio u kutiju kauča na kome je spavao, a onda je u toku noći izneo telo i ostavio ga u vinogradu, u blizini kuće i lokalnog puta. 

Odmah je utvrđeno da je mala Katarina ubijena, a zbog naravi njenog oca svi iz Vranja su bili uvereni da je on ubica.  

Istraga je trajala dve godine, otac je privođen, puštan na slobodu, nije bilo dovoljno dokaza, sve dok istragom nije utvrđeno šta se desilo. 

- Kada je pronađena mrtva Katarina, iako je odmah bilo jasno da se radi o svirepom ubistvu deteta, niko nije mogao ni da pretpostavi šta se desilo i ko stoji iza monstruoznog čina - priseća se Živković.

Danijela Tasić, medicinska sestra, koja je bila u ekipi Hitne pomoći dok je trajala potraga za devojčicom, i koja je otišla da sa lekarima ukaže pomoć ocu i majci, kaže da niko nije ni na tren posumnjao da je mrtvo dete bilo u kauču.

Foto: S.T.

Danijela Tasić pružala pomoć Slađanu Stamenkoviću dok je on sedeo na kauču u kojem je držao mrtvu ćerku

 

- Primili smo poziv da je ocu i majci pozlilo i mi smo otišli. Bilo je vrlo čudno i atipično ponašanje na koje smo naišli, ali smo to pravdali doživljenim šokom, stresom. Otac je sedeo na tom kauču gde je bilo, kako će se ispostaviti telo deteta, a da mi to nismo znali. Taj kauč je bio u dnevnoj sobi, pružili smo mu pomoć, dok je on sedeo mirno iznad tela mrtvog deteta, a masa ljudi je nesebično tražila to detence po gradu i okolinu, po groblju i šumama  - objašnjava Tasićeva.

Najveći šok je kako kažu naši sagovornici usledio kada se konačno utvrdilo šta se desilo u kući porodice Stamenković.

Rešenjem Višeg suda u Vranju, Slađan Stamenković (38) je okrivljen za obljubu i ubistvo ćerke Katarine (5), a određena mu je mera obaveznog lečenja i čuvanja u specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi. Njemu nije izrečena zatvorska kazna jer su veštaci Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici kod Niša utvrdili da je on neuračunljiv.

Inače prema podacima Višeg suda u Vranju, utvrđeno je da je u noći između 4. i 5. avgusta 2003. godine Slađan na svirep način ubio ćerku Katarinu tako što ju je zadavio jastukom.

- Ponovljena DNK analiza potvrdila je da su na donjem vešu ubijene devojčice pronađeni biološki tragovi njenog oca. Stamenković je posle seksualnog zlostavljanja, jastukom zadavio malu Katarinu, čije je telo prekriveno travom i granjem posle višečasovne pretrage pronađeno 5. avgusta 2003. godine, na 300 metara od kuće porodice Stamenković - navodi se u izveštaju suda. 

Motiv jezivog zločina nikada nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je Slađan Stamenković koji je bio bolesno ljubomoran na svoju suprugu Danijelu, koju je zbog toga često maltretirao i tukao sumnjao da Katarina nije njegova ćerka zbog čega je želeo da se osveti supruzi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija