• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

26.08.2024

22:03

Rijaliti učesnik otkrio sve o životu Uroša Blažića: I on će svedočiti o masovnom ubici

Informer/MUP

Vesti

Rijaliti učesnik otkrio sve o životu Uroša Blažića: I on će svedočiti o masovnom ubici

Podeli vest

Rijaliti učesnik Viktor Đorđević družio se sa Urošem Blažićem koji je 4. maja ubio devet, a ranio 12 osoba, a neposredno pre masakra dopisivao se sa njim. Đorđević je pozvan u sud kao svedok i najverovatnije će svedočiti u septembru. On je iskaz u svojstvu svedoka dao i u tužilaštvu, a govorio je o svom druženju sa Blažićem, oružju, kao i o porukama na "Vacap" grupi koje su razmenjene neposredno pre ubistva.

- Živim u Beogradu, sa roditeljima, sestrom i sestrinim momkom. Trenutno sam nezaposlen. Napomenuo bih da sam ime Nikola tokom ove godine promenio u Viktor, tako da se sada zovem Viktor Đorđević. Nisam imao neki posban razlog da promenim ime, tako sam jednostavno odlučio, više mi se sviđa ime Viktor - prvo je što je Đorđević rekao na saslušanju u tužilaštvu 20. juna prošle godine.

U optužnici je zabeleženo i da se "konstatuje da svedok na obe ruke ima upadljive tetovaže, koje su vidljive jer nosi kratke rukave". Tužiocu je ispričao da tetovaže na rukama ima od 2022. godine, a da je neke radio i pre deset godina, kao i da ima tetovaže po nogama, ali da se one ne vide jer nosi duge pantalone.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Što se tiče Uroša Blažića, njega sam upoznao u Herceg Novom, kada sam bio tamo sa drugom na letovanju 2022. godine, mislim da je bio kraj jula. Sa nama je bilo još nekoliko drugova, a neki od  njih su me upoznali sa Urošem. Bilo je tu još nekog društva, ali ne mogu da se setim svih. Ja, inače, ne konzumiram alkhol ni droge, konzumiram samo steroide, tačnije testosteron. Redovno sam išao u teretanu, a sad idem malo ređe, ali i dalje uzimam testosteron. Što se tiče Uroša, on je bio u društvu koje je konzumiralo alkohol, ali pošto on nije pio, više mu je odgovaralo da bude u mom društvu - dodao je.

Đorđević je ispričao da su se Blažić i on "lepo slagali", a da su se na tom letovanju družili dva do tri dana. On je rekao da je za Blažića "smatrao da je bio momak na mestu, radan, vredan i bez poroka".

- To sam zaključio zato što je pričao o poljoprivredi, normalnom životu. Nije pričao o kriminalu. Rekao mi je osnovne stvari o svojoj porodici, da živi samostalnjo, da ima brata. Pitao me je koji motor da kupi, jer u to vreme još nije imao motor. Ja sam tada imao tri motora, tako da sam mu preporučio koji motor da kupi, a takođe sam mu obećao da ću da mu pozajmim svoj motor da provoza. Tako je počelo to druženje. Nisam siguran koliko je vremena prošlo od tada, sigurno manje od mesec dana, čuo sam se telefonom sa Urošem, pošto smo prethodno u Herceg Novom razmenili brojeve telefona - ispričao je.

Često se viđali

Objasnio je da je tada otišao kod Uroša motorom, a da je sa njim u društvu bila jedna devojka, kao i još jedan drug sa motorom. To je, kako je rekao, bio prvi put da je otišao u Blažićevu kuću. Kada je Uroš izašao ispored kuće, kratko su popričali i dogovorili se da Blažić dođe u Beograd kako bi mu dao da provoza motor. Nakon toga, Blažić je otišao u Beograd, našli su se u gradu.

- Tog dana smo se našli oko 22 sata, proveli smo nekoliko sati zajedno i on je otišao kući autobusom. Sa Urošem sam se često viđao prošle godine. Mogu da kažem da smo bili jako dobri drugovi. On je više puta prespavao kod moje babe u stanu u Višnjičkoj banji. Moja baba živi sama i kod nje ima dosta mesta, pa je spavao tamo jer je radio u Beogradu na građevini. Uroš me je zamolio da mu pronađem neki posao preko zime jer tada nema posla od poljoprivrede i ja sam mu pronašao posao na građevini u Nemačkoj. Radio je unutrašnje radove u stanovima. Znam da je tamo bio tri meseca i nije mogao da ostane duže jer je tmao bio "na crno" - dodao je Đorđević.

Foto: Printskrin/Tvitwer/SlavicaP

 

 

On je u tužilaštvu ispričao da se sa Blažićem čuo svaki dan dok je on bio u Nemačkoj i da se u tim razgovorima nikada nije žalio. Istakao je da je Blažić "bio vredan i radan i nikada se nije žalio na posao".

- Nikada mi nije spominjao da je imao stan u Beogradu i nije nikada iskazivao nezadovoljstvo u vezi sa svojim roditeljima. Pošto smo bili bliski, poznato mi je da se sa majkom često čuo telefonom i da je povremeno razgovarao sa ocem, ali moj utisak je bio da je sa majkom bliži. Kao što sam rekao, intenzivno smo se deužili proteklih godinu dana, tako da sam i ja išao kod njega u Donju Dubonu, ali ne više od 20 puta jer je on češće dolazio kod mene u Beograd. Bio sam kod njega 29. ili 20. decembra 2022, to sam zapamtio jer smo se dogovarali da pečemo prase i zato smo otišli na stočnu pijacu, gde smo kupili prase i odneli ga kod Uroša kući - rekao je.

Pokazivao oružje

Đorđević je ispričao da su Blažić i on bili sami i, pošto nisu mogli da se snađu oko klanja praseta, Blažić je doneo poštolj crne boje i rekao Đorđeviću da je to pištolj njegovog oca. Dao je pištolj Đorđeviću i on je njime ubio prase.

- Kada mi je pokazao pištolj, Uroš mi je rekao da siđemo u podrum kuće i tamo mi je pokazao džak od peska koji je stajao na nekom postolju. Tada mi je rekao da pucam u taj džak i da proverim da li pištolj pravo puca. To mi je rekao zato što je znao da sam se ja bavio streljaštvom. Tom prilikom sam ispalio dva metka u taj džak i zaključio sam da pištolj puca pravo. Rekao sam Urošu da nije baš bezbedno da puca u taj džak, a on je rekao da je u njega pucao i ranije. Osim tog poštolja, meni je Uroš ranije pokazao da ima startni pištolj. To je bilo u leto 2022. godine. Nije mi rekao gde ga je nabavio, ali pošto sam ja kod njega bio u društvu nekih devojaka, mislim da je hteo da se pravi važan i da ga je zato pokazao - ispričao je Đorđević.

Kako je rekao, Blažić mu je tada pokazao i školsku bombu. Nije precizirao odakle mu, ali je Đorđević pretpostavio da ju je nabavio od oca koji radi u vojsci. Tada mu je Blažić, kako je ispričao, objasnio da u vojsci iz prave bombe isprazne punjenje, tako da je bezbedna za rukovanje, odnosno da ne može da eksplodira.

Foto: N.M.

 

 

- Ja sam tu bombu držao u ruci, alio ona me nije baš interesovala. Ja nisam bio u vojsci, tako da ne znam kako izgleda prava bomba, kao ni koju težinu treba da ima. Ova je izgledala kao prava, imala je osigurač. Ja nisam izvlačio osigurač jer mi to nije palo na pamet, a što se tiče težine bombe ne mogu da procenim koje je težine bila. Startni pištolj je bi osive boje, a Uroš mi je rekao da je cev tog pištolja zalivena. Ja se ne razumem u roužje i to me nije mnogo interesovalo i to sam rekao i Urošu, tako da mi on oružje više nije spominjao - dodao je.

Tokom godinu dana koliko su se družili, Đorđević, kako je rekao, kod Blažića nije primetio nikakve promene u raspoloženju. Prema njegovim rečina, poslednji put su se videli 1. ili 2. maja 2023. godine, kada je kod Blažića otišao sa društvom.

Dodao je da on 4. maja nije bio sa Urošem u automobilu i da nije izlazio u Duboni da kupi cigarete, kao i da uopšte nije bio u Duboni tog dana jer je išao za Beč. Takođe je dodao da je ubeđivao Blažića da se ne obazire na poruke koje je devojka pisala na grupi i da mu je govorio da niko neće da dođe da ga tuče.

Foto: Tanja Andric

 

 

Pucao posle svađe na "Vacapu"

Ispričao je da je krenuo za Beč i da je u grupi napisao da ide, a da je jedna od devojaka u grupi Blažiću napisala: "Šta ćeš sada kada ode tvoj sensej (učitelj, prim. aut)?". Objasnio je da je u pitanju devojka iz Kruševca i da je "tom prilikom provocirala Blažića". U jednom trenutku pozvao ga je prijatelj iz Paraćina i rekao da "situacija nije bezazlena" jer je Blažić tokom dopisivanja uvredio spomenutu devojku i da je ona pozvala nekog i rekla da će da ha prebiju.

- Rekao sam da nema potrebe da se svađa i da će Uroš da joj se izvini. Ja sam se odmah izvinio u njegovo ime. Nakon nekog vremena, možda između pola sata i sat, mene je pozvao drug i poslao mi vest da interneta da je pucano u Duboni. Pitao me je da li je to Uroš uradio. Ja sam preko interneta propratio vesti, a onda sam zvao Uroša, ali mi se nije javljao, njegov brat mi nije odgovarao na poruke. Ja sam o njemu do tada imao lepo mišljenje - rekao je Đorđević.

Kada su se čuli telefonom, Blažiću je, kako je rekao, bilo krivo što Đorđević neće uspeti da dođe na slavu jer putuje, a dogovorili su se da "on sredi pasoš i dođe u Beč". U večernjim satima, nakon rasprave u grupi za dopisivanje, rekao je Blažiću da "ne ulazi u dalju raspravu zato što je devojka mentol".

- Rekao sam mu da ta devojka lupa gluposti o tome da neko hoće da ga bije, a on je meni na to odgovorio: "Dobro, dobro". Poznato mi je da je Uroš tokom zime koristio testosteron u minimalnim količinama. Ja sam mu objasnio kako se to koristi. Mislim da je koristio i "trenbolon" od kada je došao iz Nemačke. Moje lično mišljenje je da ovi suplementi ne mogu da utiču na psihu. Inače, Uroš je išao da kupi "trenbolon" dve nedelje pre ubistva. On s ene kupuje u apoteci, već je neki čovek doneo "na crno". Prodaje se u ampulama, a u pitanju je uljani rastvor koji se koristi intermuskularno kao injekcija - objasnio je.

Dva puta saslušan

Đorđević je u tužilaštvu saslušan još jednom i to 18. avgusta 2023. godine, kada je detaljnije pričao o prepisci koja se dogodila pre masovnog ubistva. Tada je, odgovarajući na pitanja tužioca, ponovio da je bio u redovnom kontaktu sa Blažićem i da je u prepisci koju mu je tužilac pokazao on imao nadimak "Sensej", dok je Blažić bio "Zobla".

- Ja sam Urošu dao jedan motor i dogovor je bio da mu on taj motor isplati na rate. U pitanju je iznos od 5.000 evra. On je sav taj novac isplatio, ali sam ja kada sam bio u tom društvu ponekad rekao da sam novac potrošio jer mi ga je Uroš davao na rate. U pitanju su bili manji iznosi, tako da sam to govorio kad mi be pitali kako nemam novac, ako mi je Uroš dao 5.000 evra - rekao je.

Ispričao je da ne zna zašto ga je Blažić 4. maja pitao za novac jer mu novac nije tražio. Rekao je da pretpostavlja da se tokom svađe u "Vacap" grupi spomenulo da mu Uroš duguje neki novac.

- Momak koji ga stalno  pita da li je platio mi je prijatelj. On me je zvao kritične večeri i rekao da se Uroš posvađao i da nije naivna situacija. Ja sam zvao Uroša, a takođe i tu devojku da smirim situaciju i mislio sam da se uspeo. Uroš je napisao da je "izgoreo", to je u našoj komunikaciji značilo da se iznervirao. Novac koji se u prepisci spominje uopšte nije važan. Jedan deo se odnosi na prodaju motora, a drugi na ovac koji je neki drugar dugovao nekome. Tokom te večeri duko sam komunicirao sa Urošem, savetovao sam mu da se ne svađa i on me je poslušao i izašao iz grupe - dodao je.

Foto: Foto: Zoran Sinko

 

 

"Idem da pravim masakr"

Dok je putovao za Beč, nastavio je da se dopisuje sa Blažićem. Rekao mu je da ne piše nikom iz grupe, a Blažić mu je u 21.30 sati odgovorio: "Sedam u kola, a ubrzo zatim idem da pravim masakr". Đorđević mu nije poverovao, niti ga je shvatao ozbiljno.

- Ni na kraj pameti mi nije bilo da Uroš može da uradi ovo što je uradio. Ja sam se to veče čuo sa njim, rekao mi je da ne može da se složi sa tim da njega neko bije. Inače nije bio osoba koja je sklona svađi, niti je upadao u konfliktne situacije. Nije se lako vređao i mogu da kažem da je bio tolerantna osoba. Zaista nisam očekivao da će da uradi ono što je uradio, da napravi onakav masakr. Poslednju poruku sam mu poslao u 22.16 sati, nakon što je on meni napisao: "Izgoreo sam". Odgovorio sam mu: "Ne ložim te, pripazi se ovih dana". Prethodno sam ga pozvao i rekao da sam ja pokušao da se izvinim toj devojci što ju je uvredio, a ona je rekla da će se sutra izvinjavati iz Urgentnog centra. Nakon toga sam pročitao vest da se dogodio masakr u Duboni i Malom Orašju. Zvao sam ga da ga pitam o čemu se radi, ali se nije javljao. Više se nisam čuo s njim - rekao je Đorđević.

Foto: Foto: Zoran Sinko

 

 

On je rekao da ne zna zašto je Blažić počinio masovno ubistvo, kao i da se raspitivao o tome da li je Blažić koristio "trenbolon" steroid više nego trebalo i istakao da je njemu taj steroid "izazvao psihičke probleme u smislu promene raspoloženja".

Kada mu je u tužilaštvu pokazana fotografija pištolja "tokarev TT", rekao je da je to pištolj koji mu je Blažić dao da ubije prase. Dodao je da mu je Blažić pričao koje su dozvole potrebne za taj pištolj i da je on pretpostavio da Blažićev otac za to oružje ima dozvolu. Dodao je da mu je Blažić pričao da je išao da puca u Streljačkom klubu "Partizan", ali da ne zna koliko je često išao u streljanu, kao ni iz kog je oružja tamo  pucao.

Takođe mu je pokazan snimak iz prodavnice u Duboni na kom se vidi muška osoba koja ulazi iz prodavnicu, a iz iskaza svedoka proizilazi da je ta osoba izašla iz Blažićevog "mercedesa", Đorđević je rekao da "prvi put vidi tog čoveka", a da mu je prodavnica poznata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kompletna srpska opozicija danas brani Severinu, a njena advokatica za Šolakovu televiziju kaže: Istorijska je činjenica da je u Srebrenici bio genocid! (VIDEO)
Politika

Kompletna srpska opozicija danas brani Severinu, a njena advokatica za Šolakovu televiziju kaže: Istorijska je činjenica da je u Srebrenici bio genocid! (VIDEO)

Advokatica hrvatske estradne umetnice Severine Vučković jedva je dočekala medijsko istupanje na tajkunskim televizijama, kako bi propagirala stav da je njena štićenica neosnovano zadržana na granici, gde su joj postavljana, kako kaže, besmislena pitanja koja su u vezi sa istorijskim činjenicama.

26.08.2024

20:40 >> 20:42

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)
Live TV

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)

Ponovo se oglasio Donald Tramp. Od kada se vratio na mrežu X, sve je aktivniji kako se bliži 5. novembar. On kritikuje Kamalu Haris i Džoa Bajdena i pita se ko u njihovo ime pregovara na Bliskom istoku. U poslednjih 18 godina Hezbolah i Iran imaju najžešće sukobe. Ponovo Tramp spominje i Treći svetski rat. Na ovu temu u "Info danu" govorili su politikolog Vladimir Kljajić i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

26.08.2024

16:03

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija