• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ATV

10.09.2024

15:28

Nemačka policija poziva svedoke i nudi nagradu: Za informaciju o ubistvu Gaje 5.000E! (VIDEO)

Printscreen

Vesti

Nemačka policija poziva svedoke i nudi nagradu: Za informaciju o ubistvu Gaje 5.000E! (VIDEO)

Podeli vest

Nemački policijski inspektorat Kloppenburg/Vehta i Europol pozvali su javnost u pomoć kako bi rešili ubistvo Jugoslovena Nenada Gajanovića Gaje od pre 28 godina i za informacije o tom slučaju ponudili nagradu od 5.000 evra.

Uprkos opsežnim istragama tokom godina, identitet osumnjičenog ili osumnjičenih za ovaj zločin je i dalje nepoznat, a vlasti se nadaju da će nove informacije iz javnosti konačno pomoći u rešavanju višedecenijske misterije.

Državljanin bivše Jugoslavije likvidiran je 8. avgusta 1996. u Dimerlohauzenu u Nemačkoj. Nenad Gajanović je tog dana pronađen mrtav, pored ukradenog crvenog "volksvagen" vozila, izrešetan mecima.

Bio poznat po provalama

Kako se navodi, on je bio deo kriminalnih krugova i dobro poznat organima za sprovođenje zakona po provalama u severnoj Nemačkoj. Veruje se da je živeo u Hamburgu i da se u vreme ubistva krio u hotelu u Oldenburgu.

Identitet njegovog egzekutora je do danas ostao nepoznat, međutim tehnološki napredak u forenzici doveo je do revizije slučaja 2019. godine i njegovog obnavljanja.

"Nove metode analize i njihovi rezultati doveli su do nastavka istrage, a ove godine i formiranja Odeljenja za ubistva 'Gajo 96'. Ime je dobilo po nadimku žrtve i godini njegovog ubistva", saopštila je policija.

Da bi proširile domet istrage, nemačke vlasti su zatražile podršku Europola i pozvale sve one koji imaju bilo kakvu informaciju, ma koliko ona delovala beznačajno, da se jave.

Po prvi put u istoriji, policija je producirala i kratak film u kome se nalaze do sada neobjavljeni detalji o ubistvu Gajanovića i originalne fotografije i izvodi iz istražnih dosijea. Film je urađen u tri verzije - nemačkoj, engleskoj i bosansko/srpskoj.

"Namera filma je da apeluje na svedoke ili one koji mogu da daju informacije o ubistvu Gajanovića. Gledalac takođe dobija uvid koliko su istrage o organizovanom kriminalu morale biti teške, a pokazuje i koliko je zločin morao biti okrutan i podmukao," naveli su.  

Adrese za anonimne dojave

Nemački policijski inspektorat Kloppenburg/ Vehta i tužilaštvo u Oldenburgu u zajedničkom saopštenju upozoravaju javnost da su pojedini snimci i fotografije uznemirujući.

Na linku https://nds.hinweisportal.de/moko-gajo-96 dostupan je portal preko kojeg svedoci mogu da stupe u kontakt s policijom. Anonimne dojave moguće je poslati i putem veb adrese https://nds.hinweisportal.de/čportal/en.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija