• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.10.2024

11:16

Izmena Krivičnog zakona! Tiče se samoodbrane

Shutterstock

Vesti

Izmena Krivičnog zakona! Tiče se samoodbrane

Podeli vest

Predloženim izmenama Krivičnog zakonika (KZ) predviđeno je proširenje definicija nužne odbrane, kolokvijalno nazvane "samoodbrana", koja isključuje postojanje krivičnog dela.

Predloženim izmenama bilo bi omogućeno da se nužna odbrana primeni, ne samo kada je napad u toku istovremen, kao što je sada definisano u KZ, već i kada napad neposredno predstoji.

U skladu sa važećim propisima, koji će i posle izmena ostati na snazi, propisano da je "nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad". 

U slučaju da dođe do prekoračenja nužne odbrane, sud učiniocu  može da ublaži kaznu propisanu za krivično delo za koje se tereti.

 

Foto: Pixabay

 

 

Takođe, u situaciji kada učinilac prekorači granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili usled velikog straha izazvanog napadom, sud ga može i osloboditi od kazne.

Prema obraloženju pisaca Nacrta zakona o izmenama i doupunama Krivičnog zakonika, pomenutom izmenom - da napad neposredno predstoji, uvažavaju se situacije kada je očigledno da će do napada doći u vrlo bliskoj budućnosti, ali on još nije počeo, jer to može biti pođednako opasno i zahtevati pravovremenu reakciju kako bi se izbegle ozbiljne posledice.

"Time se štite lica u potencijalno ugrožavajućim situacijama i pruža veća fleksibilnost u primeni nužne odbrane, ali uz zadržavanje strogih kriterijuma proporcionalnosti, čime se obezbeđuje zaštita legitimnih interesa građana i sprečavanje zloupotreba u primeni samoodbrane" navodi se u obražloženju.

Dodaje se da se pored veće pravne sigurnosti i efikasnosti u primeni zakona od strane sudova, ovom izmenom vrši se i usklađivanje sa međunarodnim standardima u skladu sa savremenim pravnim trendovima u evropskim državama koje prepoznaju potrebu za širenjem koncepta nužne odbrane.

Ovo je samo jedna od brojnih novina koje predviđa Narct izmena KZ-a, a koje su od 1. oktobra i formalno na javnoj raspravi koja je predviđena da traje do 1. novembra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Sport

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija