• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

05.10.2024

11:41

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Zoran Sinko/Printskrin/youtube

Vesti

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Podeli vest

Zoran Srećković penzionisani policajac koji je 5. oktobra 2000. godine bio u policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime kada je ona napadnuta, kaže da su političari sa navijačima upali i odneli oružje, koje nikada nije vraćeno i ne zna se gde je završeno i da su pojedinci zbog toga dobili nagrade za unapređenje demokratije, a on se pita: "Kojoj su demokratiji oni doprineli tog 5. oktobra?!"

Naš sagovornik je dve godine bio učesnik rata na Kosovu i Metohiji i učestvovao je u akcijama protiv šiptarskih terorista od Mitrovice do Đakovice, između ostalog učestvovao je i u akciji u kojoj je likvidiran zloglasni vođa OVK, Adem Jašari, ali kako kaže poniženje koje je doživeo tog 5. oktobra na njega je ostalo velike posledice.  

- 5. oktobar je navjeće poniženje koje sam ja doživeo u životu, zbog načina na koji se sve dešavalo... Zbog upada navijača... Zbog upada funkcionera, budućih ambasadora, gradonačelnika- kazao je na početku ispovesti bivši policajac.

Tog dana on je, kako sam bio, angažovan jer su se očekivala deševanja.

- Mi smo tog jutra krenuli na Kolubaru, pa su nas vratili jer je masa počela da pritiže. Onda su prvo kolege počele da beže iz Savezne skupštine, u gaćama i majicama: krenuli smo u trku prema skupštini, ali su tu onda oni u Vlajkovićevoj sačekali i raznili glavu komanidru, tada sam ispalio ceo okvir u vazduh... Povukli smo se nazad. Prvi je onda došao Čeda sa telohraniteljem i rekao: "Predajte stanicu i dođite sa nama na Trg Republike!" Kome da predamo stanicu, ko si ti?! To nije dolazilo u obzir i tu već kreće haos.Mi se branimo dok imamo hemiju, dok imamo gumene metke, suzavac - priseća se Srećković i dodaje: 

Foto: Zoran Sinko

Zoran Srećković bivši policajac

 

- U jednom trenutku dolazi dotle da nam niz Vlajkovićevu, kontra smerom uteruju cisternu sa mlekom. Udaraju u maricu, pale maricu i iza marice se približavaju stanici. To je već predveče. Počinju da pale vozila. Falila je dlaka. Dlaka je falila. Jedan policajac da je bio porveđen izbio bi građanski rat. Stekli su se svi uslovi za upotrebu vartenog oružja. Sloba je bio u predsedništvu, Sloba nije bio u Saveznoj skupštini. Koji je cilj paljenja Skupštine i stanice Stari grad? Cilj je bio da se uzme oružje, da se uzmu blanko pasoši, pasoši, blanko pečati... To je bio cilj. 

Kako je kazao bivši policajac u stanicu u Ulici Majke Jevrosime bilo je dosta oružja koje je vraćeno sa ratišta.

-  U stanici je bilo svo oružje vraćeno iz rata plus redovno naoružanje. CZ , tetejci, bombe ručne, defanzivne, ofanzivne, puškomitraljezi. Ubeđen sam da je to oružje te iste večeri završilo u Skupštini grada - kazao je Srećković.

Celu ispovest bivšeg policaja, kao i ko je te večeri 5. oktobra 2000. godine ušao u policijsku stanicu u Ulici Majke Jevrosime možete videti u videu ispod.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)
Live TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)

Dok se približava eskalacija sukoba na Bliskom istoku, narod se sve više buni. Dok je većina naroda na strani Libana, svetski lideri su na strani Izraela. Da li više iko sluša reč naroda? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, naučni savetnik, prof. dr Dragan Petrović i Srba O Filipović, analitičar.

05.10.2024

09:39

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija