• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pink.rs

10.10.2024

12:27

Sudski veštak doktor Svičević o Kecmanovićima: Kosti ne treba verovati, postoji patologija cele porodice!

Tanjug/Aleksandar Jovanović Cile/Društvene mreže/printscreen

Vesti

Sudski veštak doktor Svičević o Kecmanovićima: Kosti ne treba verovati, postoji patologija cele porodice!

Podeli vest

U okviru suđenja Miljani i Vladimiru Kecmanoviću, roditeljima dečaka ubice optuženog za masovno ubistvo, sudski veštak prof. dr Radoslav Svičević izneo je zabrinjavajuće psihološke nalaze i analize vezane za strukturu ličnosti cele porodice.

- U strukturi ličnosti dečaka ubice dominira tzv. narcistički karakter, koji ima odlike egzibicionizma. On će učiniti sve kako bi bio u centru pažnje. Celi ovaj proces će se nastaviti sa 250 pitanja, a odgovori će najverovatnije biti paradoksalni i zbunjujući, uz projekciju odgovornosti na druge osobe, pre svega roditelje - objasnio je prof. dr Svičević.

Trijada narcizma

Svičević je dalje analizirao porodičnu dinamiku, opisujući je kao "trijadu" narcističkih karaktera.

- Narcistički karakter imaju otac, majka i sam dečak monstrum, što ih čini izuzetno komplikovanom trijadom. Kod majke je to tzv. pasivnu agresiju, dok oca više manifestnu agresiju - rekao je Svičević.

Povlačeći paralele sa drugim slučajevima, Svičević je ukazao na sličnosti sa karakteristikama roditelja u slučaju masakra u Duboni i Malom Orašju:

- Roditelji dečaka ubice pokazuju značajne podudarnosti sa roditeljima mladića koji je počinio ubistvo u Duboni i Malom Orašju. Oba slučaja pokazuju fascinaciju oružjem i osmišljene planove za izvršenje zločina - rekao je sudski veštak prof. dr Radoslav Svičević.

Foto: pritnscreen tv pink

Kosti ne treba verovati: Dr Radoslav Svičević

 

Sudski veštak: Njegovom iskazu ne treba verovati

Pitanje dominacije agresivnosti prema određenim polovima takođe je bilo u fokusu analiza.

Svičević ističe da je izjava dečaka ubice u kojoj je majku okrivio za sve što je učinio povezana sa tim što je od 10 ljudi koje je ubio, bilo 8 devojčica i samo jedan dečak.

- U kontekstu agresivnosti prema majci, možemo videti projekciju tih osećanja na okolinu. Agresivni i emocionalno hladni roditelji formiraju agresivnu i emocionalno hladnu decu - kaže sudski veštak.

Svičević je upozorio da se iskazima dečaka ubice ne sme olako verovati, jer su manipulativni:

- Njegovom iskazu ne treba verovati, jer je manipulativan. Međutim, dinamika između roditelja prožima ceo slučaj. Ima jedan mehanizam, psihološki odbrambeni mehanizam koji se zove projekcija, a to znači da sve svoje neke ideje, misli, ružne projektuje na drugog - rekao je sudski veštak prof. dr Radoslav Svičević.

Foto: Novak Đurović/ATA Images

Kosti ne treba verovati: Dr Radoslav Svičević
Kostina sestra drugaricama sipala deterdžent u flašice sa vodom

Jedan od zanimljivih aspekata je ponašanje sestre dečaka ubice, koje takođe ukazuje na patologiju unutar porodice:

- Postoji jedan podatak da je sestra na neki način upadljiva bila sa svojim ponašanjem. Konkretno se spominje na nekom mestu, ekskurziji, da je deterdžent sipala u flašice sa vodom i davala svojim drugaricama. Učiteljica koja je pratila tu decu na ekskurziju nije opovrgla tu činjenicu, ali je opravdavala tu činjenicu na neki način. Može se reći da je postojala jedna patologija porodice -kaže Svičević.

Prateći znake koji su prethodili zločinu, Svičević je istakao važnost obraćanja pažnje na neobične obrasce ponašanja:

- Postoje podaci da je dečak dugo spavao, preferirao crnu garderobu. Svaka upadljivost zahteva objašnjenje, jer ništa se ne dešava bez prethodnih znakova - rekao je gostujući na Pink TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kosta Kecmanović nastavlja da manipuliše! Advokati ga savetovali kako da skine krivicu sa sebe! (VIDEO)
Live TV

Kosta Kecmanović nastavlja da manipuliše! Advokati ga savetovali kako da skine krivicu sa sebe! (VIDEO)

Ono što se danas u Srbiji dešava pogađa mnoge ljude. Danas je Kosta Kecmanović dao iskaz u sudu. Niko decu ne može da vrati. To su katastrofalne traume porodica dece koja su ubijena. Portali se utrkuju ko će dati bombastičniji naslov ne bi li dobili neki sitan ćar. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su sturčnjak za bezbednost i odbranu Ivan Miletić, Blažo Marković "Nova ljudi, nova snaga Srbije" i psihološkinja Dragana Ivanović.

08.10.2024

20:31

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Sport

Planeta

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija