• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

11.10.2024

14:05

Ovo je razlog nedolaska na izricanje presude: Ukrajinski obaveštajac doživeo težak udes!

D.K./Informer

Vesti

Ovo je razlog nedolaska na izricanje presude: Ukrajinski obaveštajac doživeo težak udes!

Podeli vest

Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov nije stigao u niški Viši sud na izricanje presude u postupku koji se protiv njega vodi zbog pranja novca, jer je danas doživeo tešku saobraćajnu nesreću na putu Niš - Beograd!

Kako su saopštili njegovi branioci, Naumov i advokat Edvin Prelić su imali udes kod Jagodine.

- Vozilo 'BMW', kojim je upravljao Edvin, potpuno je uništeno. Na svu sreću, oboica su prošli bez povreda. Međutim, zbog obavljanja uviđaja nisu mogli da dođu na suđenje. Očekujemo da se rasvetle sve okolnosti ove nesreće, s obzirom na probleme sa kojima se Andrij suočava otkako je napustio Ukrajinu - kazali su nam Andrijevi branioci. 

Foto: D. K.

Razlupani automobil u kojem su bili Ukrajinac i advokat

Pošto prisustvo optuženog nije neophodno na objavljivanju presude, sudija Aleksandra Mojašević-Krstić je izrekla i obrazložila odluku:

- Naumov se osuđuje na godinu dana zatvora zbog pranja novca, a u tu kaznu će mu se uračunati vreme provedeno u pritvoru od 7. juna 2022. do 6. aprila 2023. i od 4. oktobra do 4. decembra 2023. Takođe, dužan je da plati 200.000 dinara novčane kazne i sudske troškove. Ukoliko to ne učini, svakih hiljadu dinara će se zameniti jednim danom zatvora. Izriče se i mera oduzimanja novca i dva smaragda, kao i 'BMW-a' nemačkih tablica u kojem su ove vrednosti bile sakrivene. Osim toga, biće proteran iz Srbije na pet godina.

Tanki dokazi odbrane

Obrazlažući sudsku odluku ona je istakla da je u postupku, koji je po nalogu Apelacionog suda ponovljen, postupljeno po nalozima više sudske instance.

- Sud je prihvatio izveštaj forenzičara i obavio finansijsko veštačenje. I u ponovljenom postupku našli smo da je Naumov kriv zbog pranja novca, jer dokazi koje je predložila odbrana nisu bili uverljivi. Analiza prihoda Vadima Fridmana, od kojeg je Naumov navodno pozajmio novac, pokazala je da on nije imao sredstva za tu pozajmicu - navela je sudija i dodala:

- Međutim, ono što je bilo presudno da ga oglasimo krivim je dokaz koji je Više tužilaštvo na zakonit način pribavilo od ukrajinskog Javnog tužilaštva. Radi se o ugovoru o pozajmici, koji su navodno potpisali Andrejev otac i Fridman, za koji je forenzičkom analizom ustanovljeno da ne sadrži potpis Olega Naumova. To ukazuje da je ugovor sačinjen naknadno te da pozajmice nije ni bilo. Isto se odnosi i na drugi ugovor koji su navodno potpisali Andrijev otac Oleg i Andrijeva supruga.

Takođe, kako je obrazložila sudija, Naumovu nije pomoglo ni to što je u toku postupka menjao odbranu:

- Optuženi je najpre tvrdio da se radi o novcu koji su sakupili članovi njegove porodice kako bi mu omogućili da napusti Ukrajinu. Zatim je promenio odbranu i govorio najpre o jednom, a zatim i o drugom ugovoru o navodnoj pozajmici novca. Do pravnosnažnosti presude Naumovu je produžena mera zabrane napuštanja stana kojom mu je zamenjen pritvor.

Foto: D.K.

Naumov prilikom prethodnih sudskih ročišta

Njegov branilac, advokat Milan Petrović, najavio je žalbu na presudu.

- Ostajem pri tvrdnji da se ovde ne radi o krivičnom delu, već eventualno o carinskom prekršaju, jer tužilaštvo nije dokazalo da je novac koji je nađen kod mog klijenta stečen kriminalom - rekao je Petrović.

Na poternici Interpola

Naumova je juna  2022. uhapsila srpska granična policija kada je u njegovom vozilu pronašla devizni novac u dinarskoj protivvrednosti od preko 80 miliona i dva smaragda.

Bivši general Službe bezbednosti Ukrajine domovinu je napustio neposredno pre ruske invazije u februaru 2022. Ukrajinske vlasti su protiv njega pokrenule nekoliko istraga, oduzele mu čin brigadnog generala i za njim raspisale međunarodnu poternicu.

Nakon hapšenja u Srbiji, Kijev je zatražio da bude izručen, ali je Apelacioni sud u Nišu septembra prošle godine doneo pravnosnažno rešenje o odbijanju ekstradicije. 

Kako navode ukrajinski mediji, nakon toga Ukrajina se obratila Interpolu pa se on sada nalazi i na poternici ove međunarodne policijske organizacije.

Advokat: Imali smo puno sreće

Advokat Edvin Prelić, sa kojim je danas u automobilu bio Ukrajinac kada je došlo do udesa, kaže da su imali puno sreće:
- Auto je ispravan, vozio sam sa 110 kilometara na sat, ali smo naišli na neku vodu na putu pa smo proklizali, okrenuli se nekoliko puta i zatim udarili u bankinu. To nas je spasilo, ko zna šta bi nam se desilo da smo izleteli u drugu traku. Imali smo puno sreće, jer je neposredno nakon nesreće naišao kamion te je lako mogao da nas udari. Preživeli smo veliki stres, sada je najvažnije da je sada sve u redu. Meni kao advokatu zaista je neugodno, vozio sam klijenta na sud, a doživeli smo nesreću. Međutim, takve stvari se dešavaju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vraćanje uniformi u škole večita dilema! Nećete verovati šta je pokazala anketa
Društvo

Vraćanje uniformi u škole večita dilema! Nećete verovati šta je pokazala anketa

Jedno od gorućih pitanja koje se povelo i s početkom ove školske godine jeste da li će biti vraćene školske uniforme kao što je o tome bilo reči. Odluka je i dalje na razmatranju, ali mi smo odlučili da probamo da proverimo da li je zaista, kako se često navodi, većinski stav građana Srbije da uniforme treba ponovo vratiti u obrazovni sistem.

11.10.2024

15:31

Moram da čuvam Srbiju i brinem o njenoj budućnosti! Neću da neko nasledi u vojsci ono što sam ja nasledio kao vrhovni komandant!
Politika

Moram da čuvam Srbiju i brinem o njenoj budućnosti! Neću da neko nasledi u vojsci ono što sam ja nasledio kao vrhovni komandant!

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Turska imaju veliki prostor za saradnju u oblasti vojne industrije, kao i da su nedavno posle dugo vremena obnovljene naše izvozne dozvole za Tursku. Srpski lider je istakao da mora da čuva Srbiju i brine o njenoj budućnosti jer ne želi da neko drugi nasledi u Vojsci ono što je on nasledio kao vrhovni komandant.

11.10.2024

14:29

TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)
Live TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)

Zoranu Marijanoviću nastavljeno suđenje za ubistvo supruge Jelene Marijanović. Sudsko veće je pozvalo kao svedoka kumu, kao i Jeleninu tetku koja se nije pojavila u sudu. Kuma je svedočila da se sa Jelenom čula neposredno pre nego što je ubijena. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je kriminolog Dobrivoje Radovanović. Uživo u program javili su se i Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja kao i advokat Nebojša Milosavljević.

11.10.2024

13:01

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)
Live TV

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)

Estradne ličnosti po novom zakonu više neće moći da reklamiraju kockarnice i kladionice. Vlada Srbije svojim merama pokušava na ovaj način da smanji mogućnost zavisnosti od ove vrste zabave. Zavisnost od kockanja vrlo je opasna, a smatra se da je svaki treći tinejdžer zavisi od kockanja, a najmlađi zavisnik ima samo 7 godina. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokatica Slavka Babić i Olivera Sbutega Filipović iz Dnevne bolnice za patološko kockanje.

11.10.2024

12:29

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!
Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!

Po uzoru na ostala mesta u Srbiji, čije trgove krase ogromna trodimenzionalna slova kojima je ispisano ime grada, omiljene lokacije za selfije mladih i gostiju, i Topola je dobila takav simbol!

11.10.2024

15:16

Evo kako će Niš rešiti problem pasa lutalica!
Srbija

Evo kako će Niš rešiti problem pasa lutalica!

Ivan Mihajlović, doskorašnji direktor Javno komunalnog preduzeća "Mediana“ i odbornik u niškom parlamentu najavio je da će već do proleća iduće godine problem s napuštenim psima biti rešen.

11.10.2024

13:37