• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2024

22:20

Zlonamerno obmanjivanje javnosti! Ministarstvo pravde demantovalo tekst objavljen na tajkunskom portalu!

Ministarstvo pravde

Vesti

Zlonamerno obmanjivanje javnosti! Ministarstvo pravde demantovalo tekst objavljen na tajkunskom portalu!

Podeli vest

Ministarka pravde Maja Popović oštro osuđuje navode objavljene na portalu „NOVA.RS“ u vezi sa radom na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, smatrajući ih zlonamernim, uperenim na očigledno obmanjivanje javnosti i kreiranje lažne slike o normativnim procesima kojima ovo ministarstvo rukovodi

Ministarka pravde, iako nije u obavezi da obrazuje radnu grupu za izradu nacrta zakona ili izmena i dopuna zakona, ne odstupa od prakse okupljanja svih relevantnih činilaca u vezi sa bilo kojim nacrtom zakona u oblastima koje Ministarstvo normativno uređuje

Naime, rešenjem ministarke pravde od 12. maja 2021. godine obrazovana je Radna grupa za pripremu Analize efektivnosti krivičnopravnog sistema koja se zasniva na okončanim slučajevima u cilju identifikovanja i otklanjanja njegovih slabosti i nedostataka, koja je poslužila kao osnov za izradu radnog teksta Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Radna grupa je održala više sastanaka na kojima se raspravljalo o sadržaju analize i o rešenjima koja treba da budu sadržana u radnom tekstu zakona. Na sastancima su učestvovali i predstavnici advokature koji su imenovani za članove Radne grupe i koji su aktivno učestvovali u njenom radu. 

Na poslednjem održanom sastanku Radne grupe dogovoreno je da Ministarstvo pravde pripremi konačan radni tekst izmena i dopuna Krivičnog zakonika u skladu sa rešenjima koja je do tada usvojila Radna grupa. Nakon toga, Ministarstvo pravde je pristupilo izradi konačne radne verzije Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Foto: Ministarstvo pravde

 

 

Međutim, imajući u vidu posledice tragičnih događaja iz maja prošle godine i trend porasta izvršenja pojedinih krivičnih dela, naročito krivičnih dela sa elementima nasilja, te krivičnih dela protiv bezbednosti saobraćaja, kao i velikog broja naknadno podnetih inicijativa za izmene i dopune Krivičnog zakonika, Ministarstvo pravde je dopunilo radnu verziju izmena i dopuna Krivičnog zakonika koju je izradila Radna grupa novim zakonskim rešenjima u cilju krivičnopravnog odgovora na negativne pojave u društvu, kao i usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije i drugim međunarodnim dokumentima. 

Sva ova rešenja predstavljena su od strane dela članova Radne grupe i na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koji je održan u decembru prošle godine.  Nacrt zakona koji se nalazi na javnoj raspravi sadrži rešenja koja su predstavljena na sastanku sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji, kao i pojedina nova rešenja, imajući u vidu inicijative za izmene i dopune Krivičnog zakonika koje su podnete ove godine.

Iz navedenih razloga ovakav način informisanja javnosti je neprofesionalan, štetan i ne doprinosi objektivnom sagledavanju celokupnog procesa izrade Nacrta zakona. Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja obmanjivanja zarad promocije ličnih interesa i plasiranja neistinitih navoda bez prethodne provere njihove verodostojnosti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija