• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.12.2023

19:54

SPECIJAL "IZBORNA NOĆ"! Ubedljiva pobeda liste "Srbija ne sme da stane"! (UŽIVO)

Informer

Vesti

SPECIJAL "IZBORNA NOĆ"! Ubedljiva pobeda liste "Srbija ne sme da stane"! (UŽIVO)

Podeli vest

Prve informacije o rezultatima današnjih izbora, analize stručnjaka i sve aktuelnosti pratite na Informer TV u emisiji "Izborna noć" sa početkom u tačno 20 časova.

Reporteri Informer televizije uključivaće se iz svih izbornih štabova i Republičke izborne komisije. Prenosićemo atmosferu, a u studiju će biti brojni gosti, kao i analitičari koji će detaljno komentarisati ceo izborni proces.

Prvi ćemo imati preliminarne izbora kako za parlament, tako i za grad Beograd. 

Gledaoce će kroz izbornu noć voditi Dragan J. Vučićević, Marija Kordić, Ksenija Bujišić, Saša Smolović i Emilija Milovanović. 

RIK objavio najnovije rezultate!

Republička izborna komisija objavila je rezultate na osnovu 2.052 obrađena biračka mesta. Osvojene procente kandidovanih lista pogledajte OVDE.

Nestorović odjavio tajkunsku koaliciju: Sa njima nikako, to su prevaranti!

Branimir Nestorović, lider liste "Mi - Glasi iz naroda", istakao je da sigurno neće u koaliciju sa listom Dragana Đilasa "Srbija protiv nasilja". Više o tome pročitajte OVDE.

Aleksandar Šešelj: Izuzetno smo nezadovoljni

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj istakao je da su srpski radikali izuzetno nezadovoljni današnjim ishodom glasanja.

Kako navodi bili su "ograničenih sredstava, što finansijskih što medijskih što drugih okolnosti. Za radikale je demokratska izborna volja građana svetinja i druge neće kriviti za svoj izborni neuspeh".

Na samom kraju zahvalio se svim glasačima SRS zbog kojih će se potruditi da poprave stanje u stranci.

Dačić najavio ostavku

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, istakao je da ova partija i on lično nisu zadovoljni postignutim rezultatom.

- Ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegma šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS-a - rekao je Dačić. Više o tome pročitajte OVDE.

CESID: SNS-u u Beogradu osvojio 38,3 odsto glasova

Lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je u Beogradu 38,3 odsto glasova, a Srbija protiv nasilja 35,2 odsto, prema podacima Cesida. Kompletan rezultat u Beogradu pogledajte OVDE.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Nesumnjivo najviše glasova u Beogradu osvojila je lista "Srbija ne sme da stane" - rekao je predsednik.

On kaže da su na izborima za pokrajinsku skupštinu Vojvodine, u kojoj ima 120 poslanika, apsolutnu većinu dobila lista Srbija ne sme da stane.

- Naša lista će imati između 67 ili 69 poslanika na nivou Vojvodine. Drugoplasirana lista je "Srbija protiv nasilja". Trećeplasirana lista je Savez vojvođanskih mađara, nakon čeka SPS, a potom koalicija Nada - rekao je predsednik. 

Predsednik ističe da su ozbiljnost i odgovornost doprineli ovakvom rezultatu.

- Što se tiče Srbije, na uzorku od 76 odsto, dakle moguće je da se promeni za plus ili minus 1 odsto. Srbija ne sme da stane na 46,5 odsto, SPN na 23,5, negde dvostruko više imamo na nivou Srbije. SPS 6,5 odsto, NADA 4,9 odsto, Nestorović 4,7 odsto i SVM 1,9 odsto - rekao je on.

Kompletno obraćanje predsednika Vučića pogledajte u posebnoj vesti

Foto: Peđa Milosavljević

 

Prvi preliminarni rezultati - Vojvodina

Prema rezultatima RIK na 57 obrađenih biračkih mesta u Vojvodini, lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" je na 49,23 odsto. Kompletne rezultate pogledajte ovde

Prvi preliminarni rezultati beogradskih izbora

Sa 32 obrađena mesta u Beogradu SNS ima 39 odsto, SPN 33,2, NADA 6,2, Nestorović 4,7 i Dveri/zavetnici 3,2 odsto. Više o tome pročitajte OVDE.

Prve projekcije IPSOS/CeSID

Prema prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, na osnovu 65,1 odsto uzorka, lista "Srbija ne sme da stane" osvojila je na parlamentarnim izborima 46,7  odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 23 odsto, lista oko SPS-a 6,9 odsto, koalicija Nada 4,9 odsto i "Mi - Glas iz naroda" 4,8 odsto.

Blizu cenzusa je i koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

Obraćanje premijerke Ane Brnabić: Na 50 odsto obrađenih uzoraka imamo 47,1%!

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti na konferenciji na medije.

- Prema 50 odsto obrađenih biračkih mesta, ja želim građanima da saopštim da naša lista Srbija ne sme da stane, u ovom trenutku ima 47,1 odsto glasova - rekla je ona, i pozdravljena je aplauzom.

Kaže da Đilasova lista, NADA i Nestorović sigurno ulaze u parlament, uz listu "Srbija ne sme da stane".

- I gotovo je sigurno da ćemo sami imati više od 125 mandata - rekla je premijerka.

Više o tome pročitajte OVDE.

RIK objavio prve preliminarne rezultate: Ubedljiva pobeda "Srbija ne sme da stane"

Na osnovu 240 biračkih mesta od 8.273 "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 56 odsto. Kompletne rezultate pogledajte OVDE

Pobeda liste "Srbija ne sme da stane" i u Čikagu

Na sinoć zatvorenom biračkom mestu br. 56 u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu gde je dijaspora u Americi glasala dan ranije zbog vremenske razlike, ubedljivu pobedu je ostvarila lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane”, koja je osvojila 215 glasova, ili 53,09 odsto izašlih birača. Više o tome pročitajte OVDE.

Foto: Informer

 

Rezultati u Topoli

Prema prvim preliminarnim rezultatima lista "Srbija ne sme da stane! osvojila je apsolutnu većinu u Topoli. Pročitajte u posebnoj vesti.

Rezultati u Sremu

Prema prvim preliminarnim rezultatima i opštinama u Sremu lista "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić" osvojila je apsolutnu većinu. Rezultate po mestima pogledajte OVDE

Klačar: Očekujemo istu ili za nijansu veću izlaznost nego 2022.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je večeras da se na parlamentarnim izborima u Srbiji može očekivati ''ista, ili za nijansu veća izlaznost'' nego na izborima 2022. godine.

On je za RTS rekao da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim.

- Na osnovu uzorka iz Srbije, ne možemo govoriti o rezultatima za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negde bliže 22 časa nego pre toga, imajući u vidu da su u Beogradu velika biračka mesta - rekao je Klačar.

Preliminarni rezultati iz Kumanova i Drvara: Ubedljiva pobeda liste "Srbija ne sme da stane"

U Kumanovu u Severnoj Makedoniji lista "Srbija ne sme da stane" prema preliminarnim rezultatima ima 95%. 

U BiH u Drvaru lista čiji je nosilac Aleksandar Vučić osvojila je čak 92%.

Više o tome pročitajte OVDE.

Miroslav Aleksić izgubio u svom rodnom selu

Stižu prvi rezultati izbora u Srbiji, pa tako i informacija da je Miroslav Aleksić izgubio u svom selu Počekovini. Tamo je 195 birača glasalo za listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a za Aleksićevu listu samo 98.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina

 

Pobeda liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i u Novoj Varoši

Prema prvim preliminarnim rezultatima na uzorku od 3.113 prebrojanih glasova, lista "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić" ima pet puta više glasova od liste Srbija protiv nasilja, sa 1.747 glasa. Više o tome pročitajte ovde.

SNS pobedila u Lincu

Na glasanju u austrijskom gradu Lincu pobedu je odnela lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Na osnovu prebrojanih 187 glasova, lista SNS osvojila je 124 glasa, Srbija protiv nasilja 25 glasova, Srpska radikalna stranka 4 glasa, koalicija Zavetnici-Dveri 9, koalicija NADA 3, koalicija SDS-DJB jedan glas, "Mi glas iz naroda" 16 glasova, i lista koju predvodi Usame Zukorlić jedan glas.

Prvo oglašavanje predsednika Vučića

- Biće bolji rezultati nego što su bile procene - rekao je predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić novinarima u izbornom štabu SNS i dodao:

- Za Beograd ne mogu ništa da kažem, jer u Beogradu nijedan listić nije prebrojan.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Prvi preliminarni rezultati za Vrnjačku banju, Kučevo i Žabare

Prvi preliminarni rezultat stigao je iz Vrnjačke banja i tu je lista "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić" osvojila 56,52 odsto! U opštini Žabari osvojila 82% za parlament, a 88% na lokalnim izborima. 

Pored toga, u Kučevu je ista lista osvojila 81,1 odsto, dok je SPS 9,3, a ostale stranke našle su se ispod cenzusa. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski posmatrač: Nije bilo nepravilnosti

Senator Ruske Federacije i šef Posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država Dmitri Vasilenko izjavio je večeras da ta misija nije uočila ozbiljne nepravilnosti tokom održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji i da oni protiču u fer i korektnoj atmosferi.

Lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" odnela pobedu u Vašingtonu

Na biračkom mestu u Vašingtonu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima odnela je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane"", sa osvojenih 56,74 odsto glasova.

Na drugoj poziciji na ovom biračkom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" sa osvojenih 32,25 procenata glasova.

Od ukupno upisanih 269 birača u Vašingtonu, glasalo je njih 217, dok su dva listića bila nevažeća, rekao je za Kosovo onlajn predsednik biračkog odbora na glasačkom mestu u Ambasadi Srbije u Vašingtonu Dušan Kozarev.

RIK: Prve projekcije rezultata mogu da se očekuju oko 21.30!

Republička izborna komisija objavila je da su birališta u Srbiji zatvorena u 20 sati osim na onim mestima gde je došlo do kašnjenja. Kako je navedeno, samo oni koji su se u 20 sati zatekli na biralištima, a još nisu stigli da glasaju, dobiće priliku da izvrše svoju građansku dužnost, dok svi koji su pristigli nakon 20 sati tu mogućnost neće imati.

Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

- Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto posle 20 časova sutra, dakle ponedeljka - istakao je on. 

Građani Srbije sa nestrpljenjem očekuju rezultate ovogodišnjih vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i beogradskih izbora a, prema najavama, prve projekcije se mogu očekivati oko 21.30 sati. Prve informacije o rezultatima pratite uživo na Informer TV. 

Foto: Informer

 

Brnabić: Sigurna sam u pobedu

Premijerka Srbije Ana Brnabić nakon glasanja istakla je da veruje u pobedu i da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" jedina koja je izašla sa planom i programom pred građane Srbije. Kompletnu vest pročitajte ovde

Mali: Očekujem apsolutnu pobedu!

Ministar finansija Siniša Mali glasao je danas na Zvezdari i tom prilikom je istakao da očekuje apsolutnu pobedu liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", jer kako kaže naša zemlja se u poslednjih nekoliko godina promenila na bolje u svim sferama. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Napadnuta ekipa Informera u štabu "Srbija protiv nasilja"

Novinarke Informera brutalno su napadnute u štabu "Srbija protiv nasilja" Dragana Đilasa. Više pročitajte OVDE.

Fotografije brutalnog napada pogledajte u posebnoj vesti. Video snimak pogledajte ovde.

Zatvorena birališta u Srbiji

Tačno u 20 časova zatvorena su birališta, a svi građani koji su se zatekli na biračkim mestima do 20 sati, moći će da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju.

Uživo na Informer TV

Specijalnu emisiju možete pratiti uživo na Informer TV i na ovom linku

Na današnjim izborima svoju građansku dužnost ispunili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta i proslavljeni košarkaš Marko Kešelj, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Goran Vesić, kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, član Predsedništva SNS i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, glumac Lazar Ristovski i mnogi drugi. 

Podsetimo, do 19 sati u Srbiji je ukupno glasalo 55.9 odsto građana sa pravom glasa, objavio je Cesid.  Ranije je RIK objavio da je do 18 sati u Srbiji je ukupno glasalo 51,93 odsto građana.

U Srbiji su se danas održavali vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, uključujući i grad Beograd. Građani su birali poslanike u Skupštini Srbije, parlamentu AP Vojvodine i odbornike u 65 gradova i opština. Biračka mesta bila su otvorena od 7 do 20 časova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!
Italija u strahu!

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!

Kuće su evakuisane, a mnogi ljudi spavali su u automobilima ili na ulici nakon što je najjači zemljotres u poslednjih 40 godina potresao oblast oko ogromnog supervulkana Campi Flegrei u blizini Napulja. Podsetimo, potres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali u Pocuoliju, gusto naseljenom lučkom gradu, praćen je sa 150 zemljotresa koji su se snažno osetili i u Napulju.

21.05.2024

22:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija