• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

21.10.2022

16:30

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! KANADA - Milan Borjan i zvezda Bajerna predvode najjaču ekipu Severne Amerike

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! KANADA - Milan Borjan i zvezda Bajerna predvode najjaču ekipu Severne Amerike

Podeli vest

Mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata


Fudbalska reprezentacija Kanade stiže u Katar po čudo! Ekipa koju kao jedan od najbitnijih igrača predvodi golman Crvene zvezde Milan Borjan imaće težak zadatak da napravi senzaciju, prođe grupu i izbori plasman u osminu finala u konkurenciji Belgije, Hrvatske i Maroka. Ovoj zemlji biće to drugo učešće na najvećoj smotri na planeti. Jedini put dosad učestvovali su 1986. godine, kada se nisu proslavili.

 

Foto: Reuters/AP

Golman Kanade i Crvene zvezde, Milan Borjan

 

 

Mnogi su ubeđeni da je ovo selekcija koja će biti tvrd orah za sve rivale. Iako bukmejkeri selekciju "javorovog lista" ne vide kao favorita za prolaz dalje, ne treba zaboraviti činjenicu da je reč o najjačoj ekipi u kvalifikacijama Severne Amerike za Mundijal, koja je rušila rivale i kod kuće i na strani.


Prvi u Severnoj Americi

 

Kanađani su, dakle, u KONKAKAF kvalifikacijama osvojili prvo mesto i direktan plasman u Katar. Ostavili su iza sebe timove većeg renomea i da se ne lažemo, timove sa jačim i većim imenima u timu - Meksiko i SAD, kao i četvrtoplasiranu Kostariku. Kanadski sastav za Mundijal, naravno, nikako ne treba potceniti. Predvodi ih sjajni levi spoljni iz minhenskog Bajerna Alfonso Dejvis. Za mnoge, jedan od najboljih levih bekova na planeti u poslednjih nekoliko godina.

ZVEZDA TIMA

Alfonso Dejvis (21)

Pozicija: bek/vezista
Utakmica: 32
Golova: 12
Asistencija: 17
Klub: Bajern Minhen
Vrednost: 70.000.000E

Dejvis nije jedini na koga selektor Džon Herdman može da se pouzda, jer su tu mnogi vrlo zanimljivi i kvalitetni fudbaleri, sposobni da pomrse račune jačim i iskusnijim reprezentacijama. U poslednjih šest meseci igrali su maltene u svim formacijama, počev od najčešćih 3-5-2, preko 3-4-3, pa čak i 4-4-2 i 4-2-3-1. Dejvis je, recimo, u prijateljskom meču sa Katarom krajem septembra igrao najisturenijeg napadača, što je za njega nesvojstveno.
Selektor Herdman poručio je da će ekipa biti prava na Mundijalu.
- Prioritet nam je da se kao autsajderi u ovoj našoj grupi što bolje spremimo i do detalja skautiramo svakog rivala. Verujem da smo taktički i tehnički dovoljno obučeni da se suprotstavimo protivnicima. Za igrače biće to prilika da se pokažu u pravom svetlu i već sada sam ubeđen da hoće - govorio je Herdman.

 

Foto: USA Today

Najbolji igrač Kanade, Alfonso Dejvis


Ofanzivci prete

 


Kanađani imaju itekako zanimljiv igrački kadar. Pre svega tu je najbolji strelac (24 gola) u istoriji nacionalnog tima Kajl Larin. Napadač belgijskog Briža nema najbolju sezonu, ali je u prethodne tri godine u dresu Bešiktaša pokazao o kakvom ozbiljnom igraču se radi. Možda čak Kanađani još više veruju u napadača Lila Džonatana Dejvida, koji je nakon Alfonsa Dejvisa verovatno najveće ime u nacionalnom timu ove zemlje. Izvesno je da će mladi Dejvid u narednim godinama nadmašiti rekordera Larina po broju golova za Kanadu. Ima sjajno prolazno vreme, pošto je na 34 meča pogodio 21 pogodak. Bez sumnje, ogroman adut za Mundijal.

KANADA

FIFA lista: 43
Selektor: Džon Herdman
Vrednost tima: 172,13 miliona evra
Prosečna starost: 25,5
Najveća zvezda: Alfonso Dejvis
Učešća na SP: Jedno (1986)
Najveći uspeh: 24. mesto

O Milanu Borjanu suvišno je trošiti reči. Zvezdin kapiten i čuvar mreže zakucan je u prvoj postavi, ima veliko poverenje selektora Herdmana, ali i saigrača i čitave nacije. Može biti da će upravo on biti jedan od zapaženijih Kanađana, koji nisu poznati kao tim koji igra atraktivno, a rivali su, izvesno, svi vrlo ofanzivni.

Selektor Herdman - majstor za ženski fudbal

Foto: Reuters

Selektor Kanade, Džon Herdman

Čovek koji je Kanadu uspeo da odvede na prvi Mundijal još od Meksika i 1986. godine je selektor Džon Herdman. Reč je o engleskom stručnjaku koji se pre posla u A reprezentaciji Kanade proslavio vodeći, verovali ili ne, žensku seniorsku selekciju te zemlje! 
Selektor reprezentativki Kanade bio je od 2011. do 2018. godine, kada je prekomandovan u muški tim. Od njegovog dolaska krenuo je uspon Borjana, Hačinsona i društva, a kruna je plasman na Svetsko prvenstvo u Katar. Herdman, kao i ostatak ove reprezentacije ima ogromno poverenje nacije. Treba napomenuti da je kao mlad trener radio čak i sa fudbalerkama Novog Zelanda. Kanađani kažu - vrstan je fudbalski znalac, samo da svoje ideje primeni na pravi način.

 


Od ostalih asova Kanade, treba istaći dugogodišnjeg kapitena i praktično najveću legendu u istoriji kanadskog fudbala - Atibu Hačinsona. Duhovni vođa, kako ga nazivaju tamošnji mediji, vodiće trku sa vremenom da bude spreman za Mundijal, jer ima nezgodnu povredu kolena, koju nije u potpunosti zalečio.

RASPORED NA SP

1. kolo (23. novembar)
Belgija - Kanada
2. kolo (27. novembar)
Hrvatska - Kanada
3. kolo (1. decembar)
Kanada - Maroko

Fudbaleru Bešiktaša i rekorderu sa 94 meča za nacionalni tim Mundijal u Kataru mogao bi da bude kruna karijere. Naravno, ako ga bude igrao. Nekadašnji as Kopenhagena PSV-a i Helsinborga u februaru puni 40 godina, pa će samim tim imati motiv više - da na zalasku karijere napravi dobar rezultat na svom prvom i jedinom Svetskom prvenstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija