• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Krstarica

08.05.2025

08:38

Paradajz pun otrova lako se prepoznaje! Obratite pažnju na jedan detalj

Shuterstock

Dom i porodica

Paradajz pun otrova lako se prepoznaje! Obratite pažnju na jedan detalj

Podeli vest

Verovatno vam se desilo da stanete pred tezgu na pijaci i pitate se da li je paradajz koji želite da kupite prskan. Otkrivamo vam kako da prepoznate koji je dobar paradajz.

Kako biste utvrdili ima li paradajz pesticide, najbolje bi bilo da ga isečete i pogledate unutrašnjost. Obično paradajz s toksinima ima žućkaste pruge, sa žutim „delom“ u sredini.

Isto tako, obratite pažnju da li su paradajzi iste veličine, da li izgledaju identično – upravo ti koji izgledaju „savršeno“ i kao „nacrtani“ po istom modelu, sasvim sigurno nisu prirodno takvi postali.

Izbegavajte i pakovano voće, ono je gotovo po pravilu iz proizvodnje u kojoj su obilno korišćeni hemija i pesticidi, piše Krstarica.

Ali, ako paradajz ne izgleda „savršeno“, ako ima brazde, smeđe šare ili je malo čudnog oblika, najverovatnije se radi o neprskanom paradajzu.

Paradajz je inače biljka koju ćete pronaći u gotovo svakom povrtnjaku. Relativno se lako uzgaja i daje velike, crvene, sočne plodove. Pa, ukoliko ste pomislili da bi možda najsigurnije da ga uzgajate sami, evo nekoliko dobrih saveta koji će vam pomoći da izvučete maksimum.

Birajte vrstu

Uvek je dobro pitati stručnjaka koja je vrsta paradajza najbolja za vaše uslove uzgoja. Na primer, na otvorenom prostoru s puno sunca ili na terasi. Samo zato što se određena sorta prodaje u svim rasadnicima, ne znači da će dobro rasti u svim uslovima.

Foto: pexels.com

paradajz

Priprema tla

Pazite da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korenski sistem neće moći da raste i prodire kroz zbijeno tlo, čineći proces duboke sadnje beskorisnim. Zemlju najprije prekopajte, a zatim možete dodati kompost.

Trik sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja za osiguravanje dobrog rasta paradajza. Kada biljka naraste oko 2,5 cm, oko biljke treba posuti 4 kašičice, ali paziti da se biljka ne dodiruje. Postupak treba da ponovite neko vreme pre same berbe. Soda bikarbona će se pobrinuti da se kiselost tla smanji i paradajz će biti ukusniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Umro legendarni glumac
Showbiz

Umro legendarni glumac

Glumac japanskog porekla Kari-Hirojuki Tagava, poznat po ulogama u "Mortal Kombatu, umro je u 75. godini.

05.12.2025

08:24

JOŠ Zabava VESTI

Džet set