• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

20.06.2025

08:00

Naučite da prepoznate ukusan paradajz - 1 detalj odaje da li je zreo, sočan i pun ukusa

pexels.com

Dom i porodica

Naučite da prepoznate ukusan paradajz - 1 detalj odaje da li je zreo, sočan i pun ukusa

Podeli vest

Uz ovih pet saveta lako ćete prepoznati dobar i ukusan paradajz.

Ako ste se ikada vratili kući sa paradajzom koji spolja blista, a iznutra je tvrd, bezukusan ili prezreo, znate da izgled često vara. Zato je važno naučiti kako da prepoznate zreo, sočan i pun ukusa.

Evo nekoliko pouzdanih saveta koji će vam pomoći da svaki put odaberete savršen paradajz.

Boja mora biti duboka i ravnomerna

Zreo paradajz ima izraženu boju, bez bledih ili zelenih mrlja. Crveni paradajz bi trebalo da bude bogato crven, dok druge sorte takođe treba da imaju punu, ujednačenu nijansu. Zeleni tragovi oko peteljke znak su da još nije u potpunosti sazreo.

Miris je ključ ukusa

Približite paradajz nosu, naročito deo oko peteljke. Ako ima bogat, karakterističan miris, pomalo zemljan i sladak na dobrom ste putu. Ako nema nikakav miris, najverovatnije je prerano ubran ili predugo skladišten.

Ni previše tvrd ni previše mekan

Blago pritisnite paradajz vrhovima prstiju. Trebalo bi da je čvrst, ali da blago "popusti" pod pritiskom. Ako je tvrd kao kamen - još nije zreo. Ako je premekan i počinje da se uvlači pod prstima - prezreo je i možda već propada.

Foto: pexels.com

paradajz

Peteljka otkriva svežinu

Ako paradajz ima peteljku, obratite pažnju na njen izgled. Zelena i elastična peteljka znak je da je paradajz nedavno ubran. Suva i smežurana peteljka ukazuje na starost ploda.

Težina otkriva sočnost

Uzmite paradajz u ruku. Ako deluje teže nego što izgleda, verovatno je pun soka i ukusa. Lagan paradajz može biti suv, šupalj ili nezreo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set