• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

30.10.2023

17:15

Pampas trava dekorativna ali i opasna!

pexels.com

Dom i porodica

Pampas trava dekorativna ali i opasna!

Podeli vest

Pampas trava trenutno je izuzetno popularna u svetu dizajna.

Jesen je godišnje doba kada pampas doživljava svoju punu raskoš, jer su cvetne metlice sve do mraza efektan detalj na otvorenom, a tokom zime se mogu odlično uklopiti u svaki unutrašnji dizajn.

Pampas trava je ukrasna biljka duge stabljike i paperjastih listova, najčešće zlatne ili boje peska. Odlično izgleda u velikim vazama, na stolu ili u nekom kutku za opuštanje. Poslednjih godina je postala zvezda Instagrama i posebno je trendi u boemskim i minimalističkim stilovima dekoracije.

Poreklom je iz Južne Amerike, iz regije Pampas, po kojoj je i dobila ime.

Iako je postala nezaobilazna i neodoljiva u modernim dekorima, potreban je oprez oko ove ukrasne biljke, jer ipak nije za svakoga.

Naime, osobe koje inače pate od alergija na polen trava, mogu osetiti respiratorne simptome i od pampasa. Procenjuje se da alergije na polen trava pogađaju oko 20 odsto stanovništva širom sveta, što znači da je svaka peta osoba alergična na travu.

Foto: pexels.com

 

 

Svake godine se, takođe, beleži i porast broja osoba koje pate od različitih vrsta alergija.

Razlog najverovatnije leži u činjenici da smo svedoci klimatskih promena, zagađenja vazduha, uništavanja prirodne flore, urbanizacije i slično.

Kod osoba alergičnih na travu, simptomi se manifestuju kijanjem, šmrkanjem i drugim smetnjama gornjeg disajnog sistema, kao i iritacijom očiju.

Iako učinak pampas trave na zdravlje nije proučavan na velikom uzorku, u Španiji su napravili prvu manju studiju koja je pokazala da je ova biljka veliki alergen.

Foto: Shutterstock

 

 

U pokrajini Kantabriji su se upustili u naučni projekat pa su ekstrahovali polen pampas trave i analizirali alergenu reakciju kod 98 pacijenata koji su bili alergični na polen lokalnih trava. Utvrdili su kožnu reakciju i prisustvo specifičnih IgE antitela (sIgE) na pampas. U istraživanju su, takođe, uporedili sezonske simptome sa prijavljenim brojem alergija na polen trava na tom području. Rezultati snažno sugerišu da pampas može uzrokovati respiratorne alergije u sličnoj meri kao i lokalne trave. S obzirom na to da se pampas trava oprašuje kasnije od lokalnih trava, to bi produžilo razdoblje alergija na travu u regiji za oko tri meseca svake godine, kako je i navela većina pacijenata.

Foto: pexels.com

 

 

U poslednjih nekoliko decenija pampas trava se proširila u raznim zemljama, pa je već negde i klasifikovana kao invazivna vrsta, na primer na Havajima i Novom Zelandu, gde su zabeležene mnoge pogubne posledice po lokalnu biološku raznolikost, krajolik i strukture.

Osim za uređenja enterijera i eksterijera, pampas trava je atraktivna i pticama. Visoke peranice pticama pružaju „klupe” za odmor, a listovi mogu pružiti sklonište malim životinjama poput miševa i zečeva. Sadi se u kombinaciji s drugim biljkama na travnjaku, gde može stvoriti lepe velike busene, ali je potreban oprez, jer je u vreme sušnih razdoblja veoma zapaljiva.

U prošlosti se ova biljka koristila i u praktične svrhe. Listovi su se koristili su Južnoj Americi za sečenje, a perjanice za posteljinu, izolaciju, pa čak i kao materijal za tkanje.

Foto: pexels.com

 

 

U tradicionalnoj južnoameričkoj medicini se zbog svojih lekovitih svojstava pampas trava koristi za lečenje raznih bolesti, uključujući astmu, bronhitis i infekcije urinarnog trakta. Iako postoje ograničena naučna istraživanja o njenim lekovitim prednostima, neke studije sugerišu da može imati protivupalna i antitumorska svojstva.

U nekim kulturama pampas trava je, takođe, povezana sa simbolikom i duhovnošću. U japanskoj kulturi se smatra simbolom prosperiteta i često se vidi u tradicionalnoj umetnosti i ukrasima. U feng šuiju se veruje da pampas trava donosi sreću i pozitivnu energiju u prostor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija