• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.12.2023

20:00

Mala pomoć pri izboru prirodnog četinara za Novu godinu! Da miriše i zasija

Shutterstock

Dom i porodica

Mala pomoć pri izboru prirodnog četinara za Novu godinu! Da miriše i zasija

Podeli vest

Smreka lepo miriše, nije skupa, ali se brzo suši; bor je otporniji, ali mu je potreban veći prostor; jela ima duge i guste iglice, ali je najskuplja...

Onima koji se još dvoume da li da u kuću unesu prirodnu jelku ili raspakuju i okite veštačku, možda će biti od koristi da se upoznaju sa nekim odlikama četinara. Iz godine u godinu, tvrde prodavci prirodnih jelki, raste broj onih koji vole da im kuća miriše na svežinu tokom novogodišnjih praznika. Najčešće se za ukrašavanje kupuju jela, bor i smreka. Za koju vrstu ćete se odlučiti, zavisi od vaših afiniteta, ali i džepa.

Smreka je najčešći izbor

* Smreka je najčešći izbor i zbog cene i zbog snažnog i karakterističnog mirisa. Njene grane su guste, simetrične, tako da će dekorisana jelka izgledati vrlo lepo. Mana joj je što ne može dugo da traje i brzo počinje da se suši i opada.

* Ukoliko se odlučite za bor, treba da znate da će borove iglice trajati mnogo duže i da nisu tako oštre, tako da ćete lakše dekorisati drvo. Ovo drvo ima još jači miris, ali znatno prijatniju aromu od smreke. Bor je karakterističan po lepljivoj smoli, tako da treba voditi računa gde ćete postaviti ovo drvo. Pored toga, bor po pravilu zauzima više prostora, tako da nije pogodan za male stanove.

Foto: Shutterstock

Prirodno je njalepše

* Jela je mnogo skuplja nego njene skromnije "rođake" i stoga nije dostupna svima. Njene duge, guste iglice su lepe, nisu oštre i skoro da ne opadaju. Ukoliko niste u mogućnosti, ne morate da kupujete drvo jele. Kupite nekoliko grana koje ćete dekorisati i njima ukrasiti različite delove stana.

Dalje od toplote

Pri kupovini obratite pažnju gde ćete postaviti drvo. Najbolje je da bude udaljeno od radijatora i drugih izvora toplote. Obratite pažnju na iglice - ukoliko su iglice sjajne i čvrste, to znači da je biljka u dobrom stanju. Ako iglice opadaju, to je znak da je biljka pretrpela šok i bolje je da odustanete od kupovine. Osipanje iglica će se samo povećati kada se biljka unese u zagrejan prostor. Za kićenje odaberite lagane ukrase i izbegavajte svetleće lampice jer će pojačati isušivanje iglica.

Postolje za posečeno stablo može biti različito. Da bi stablo što duže zadržalo svoju lepotu, preporučuje se da se kao postolje koristi kanta ispunjena poluvlažnim peskom ili kanta s toplom vodom. U toplu vodu možemo dodati kašiku šećera, malo soli i aspirin, što će produžiti vek drveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija