• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.02.2024

19:30

Roditelji, oprez! Ovo su najčešće greške koje nesvesno pravite u vaspitanju dece

Shutterstock

Dom i porodica

Roditelji, oprez! Ovo su najčešće greške koje nesvesno pravite u vaspitanju dece

Podeli vest

Mnogi roditelji čine ove greške, nesvesno ili iz najbolje namere, ali ukoliko ne želite da vam dete bude razmaženo i da se teško snalazi u životu, izbegnite ih.

Deca se ponašaju onako kako su naučena od strane roditelja. Ne volim da lepim negativne etikete na decu, kaže licencirani terapeut Džef Ju za Hafington post.

Psihoterapeut Met Lundkvist kaže da razmažena deca imaju tendenciju da traže privilegije, bez ikakve predstave da bi nešto trebalo da zasluže, oni to uzimaju zdravo za gotovo. Takođe, smatra da razmažena deca imaju nedostatak empatije.

Pročitajte koje greške ne bi trebalo da pravite ukoliko ne želite da i vaše dete bude takvo.

1. Izvinjavate se u ime deteta

Sasvim je u redu ako mama i tata gostima kažu da je beba nervozna i plačljiva jer se nije naspavala, ali kada su deca starija, ona su odgovorna za svoje ponašanje, čak i ako imaju loš dan. Lundkvist savetuje roditeljima da se nikad ne izvinjavaju u ime svoje dece zbog toga što su bila neljubazna, niti da ih opravdavaju raznim izgovorima.

Foto: Shutterstock

Nikad se ne izvinjavajte umesto dece, već kasnija porazgovarajte s njima

Nije rešenje ni da naterate dete da se izvini, jer to neće biti iskreno izvinjenje, ali brzi razgovor u četiri oka u kojem ćete pitati dete da li misli da je to ponašanje bilo pristojno i kako se ta druga osoba sada oseća, možda će motivisati dete da se kasnije iskreno izvini.

2. Ne postavljate jasne granice i pravila

Ne treba roditelj da udovolji svakoj detetovoj želji. Ako dopustite detetu da igra igrice duže nego što je dogovoreno, ako kupite sve što traži, lakše je nego da se borite s napadima besa koji mogu da uslede jer mu ne ispunjavate želju. Ali dugoročno pravite sebi problem.

Foto: Shutterstock

Ako ste rekli nema telefona za stolom, držite se tog pravila

- Posledice toga mogu da budu loša kontrola impulsa i drugo disfunkcionalno ponašanje - upozorava terapeut Ju.

- Sasvim je jasno da će dete pokušati da testira vaše granice, zato je ključno da budete dosledni - dodaje on. Ako ste rekli da telefon mora da se isključi dok večerate, onda se tog pravila pridržavajte uvek, bez izuzetka.

3. Štitite decu od posledica koje nosi njihovo ponašanje

Ako se dete loše ponaša u školi, na primer, i dobilo je neku kaznu, važno je da ne "uskačete" kako biste poštedeli dete te kazne. Time ćete samo poručiti detetu da je posebno i da ono ne mora da poštuje ista pravila kao sva druga deca, a takođe ćete mu i pokazati da ne mora da poštuje autoritet nastavnika.

Foto: Shutterstock

Ne podrivajte autoritet nastavnika

4. Prebrzo menjate stvari

Kada dete izgubi neku stvar koju veoma voli, roditeljski instinkt je da je zameni što pre. Ali time detetu uskraćujete priliku da iskusi svoju tugu. Dopuštanjem detetu da oseti i ovakva osećanja učite ga da bude otporno i da se snađe u teškim situacijama.

Osim toga, deca moraju da znaju da ne mogu uvek sve da dobiju odmah, treba da nauče da čekaju.

5. Zažmurite na ružno ponašanje jer je dete

- Postoji uverenje kod dece kojima nisu postavljene jasne granice da nije strašno biti neljubazan, ili još gore, da su oni tako posebni da ne moraju ni da se trude da pokažu ljubaznost i brigu za druge - kaže Lundkvist.

Foto: Shutterstock

Ljubaznost i briga za druge se uči

Dakle, nemojte da otpišete neko ružno ponašanje rečima "ma, on je samo dete, proći će ga", već razgovarajte s detetom o tome, ukažite mu na posledice. U suprotnom, lako bi moglo da postane razmaženo i da umisli kako mu je takvo ponašanje dozvoljeno.

6. Nedoslednost u disciplini

- Kada niste dosledni u disciplini i učenju pravila, to stvara zabunu kod dece u uviđanju toga šta im je dozvoljeno, a šta nije - kaže terapeut Ju.

Nije uvek lako, ali držanje granica koje ste postavili, kao i posledice za nepoštovanje i vama i deci dugoročno donosi najviše koristi.

Kada dete pređe neku granicu i želite da se zbog toga suoči s nekim posledicama, potrudite se da mu uvek date do znanja da je problem u njegovom određenom ponašanju, ne u njemu. Decu volite bezuslovno, ali kada urade nešto loše, ukažite im na to vrlo jasno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija