• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.12.2023

17:30

Da li je dete nevaspitano ili hiperaktivno? Buknula žustra svađa roditelja na društvenim mrežama!

Shutterstock

Društvo

Da li je dete nevaspitano ili hiperaktivno? Buknula žustra svađa roditelja na društvenim mrežama!

Podeli vest

Na društvenoj mreži "X" pojavila se objava koja je pokrenula pravu polemiku među roditeljima povodom povezanosti hiperaktivnosti i nevaspitanja dece.

Naime, ova objava na društvenim mrežama aludirala je na određeno dete iz komšiluka jedne korisnice za koje kaže da je hiperaktivno. Međutim, ovom prilikom ona je istakla da se u njeno vreme takvo ponašanje nazivalo nevaspitano.

- Kaže komšinica dete joj hiperaktivno. U moje vreme to se zvalo nevaspitano. Al' sta ja znam.. - glasi objava. 

Foto: printskrin/twitter/PopovicZivka

 

Ovakva konstatacija ove korisnice pokrenula je pravu lavinu komentara. Sudeći po njima veliki broj ljudi se susreo sa ovakvim slučajem. I dok su neki branili ovaj stav, drugi su osudili.

"Hiperaktivno dete može biti vaspitano. Hiperaktivnost je dijagnoza praćena nedostatkom pažnje i koncentracije."

"Mnogi roditelji kriju nevaspitanost dece izrazom hiperaktivnost."

"Iako je dete hiperaktivno može biti i vaspitano. Svakako, nikako ne koristiti batine. Hiperaktivnost je nešto sa čim se mnogi roditelji svakodnevno susreću, i ne, njihova deca nisu nevaspitana!"

"Velika je razlika između nevaspitanosti i hiperaktivnosti. Pre ovakve osude treba da malo istražite. Hiperaktivno dete ima višak energije u sebi i obično to najbolje izbaci iz sebe putem sporta ili fizičke aktivnosti. Nevaspitano dete je neka druga priča." glasili su samo neki od komentara. 

Foto: pexels.com

 

Šta je hiperaktivnost? 

Hiperaktivnost je poremećaj pažnje praćen psihomotornim nemirom. Poznat je još pod imenom ADHD sindrom. 

Postoje tri tipa ovog poremećaja:

Predominantno slaba pažnja - potrebno je da više simptoma slabosti pažnje traju najmanje 6 meseci i da nisu u skladu sa razvojnim stadijumom. Deca sa ovim tipom poremećaja često ne posvećuju pažnju detaljima ili prave greške zbog nemara, imaju problem sa održavanjem pažnje, čini se da ne slušaju kada im se direktno obraćaju, ne prate usputstva i ne završavaju aktivnosti.

Predominanto hiperaktivno-impulsivni tip - potrebno je da postoji više simptoma hiperaktivnosti i impulsivnosti koji traju najmanje 6 meseci i da ti simptomi nisu u skladu sa razvojnim stadijumom. Neki od simptoma hiperaktivnosti su trešenje rukama i nogama, "vrpoljenje" na stolici, ustajanje sa stolice u razredu, preterano trčanje u sitacijama kada to nije primereno.

Kombinovani tip - podrazumeva da su zadovoljeni kriterijumi iz prehodna dva tipa u tokom poslednjih 6 meseci. 

Danas se smatra kako čak 3 do 5 posto školske dece ima simptome hiperaktivnosti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija