• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Ognjenović

05.06.2024

20:01

Evo kada je idealno vreme da dete skine pelenu! Pedijatar otkrio i gde mame najviše greše - Jedno nikako ne radite!

Shutterstock/privatna arhiva

Dom i porodica

Evo kada je idealno vreme da dete skine pelenu! Pedijatar otkrio i gde mame najviše greše - Jedno nikako ne radite!

Podeli vest

Odvikavanje od pelena i navikavanje na nošu predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u životu deteta, ali i roditelja. Kada je dete spremno za ovaj korak i kako roditelji mogu da mu pomognu za Informer.rs otkriva pedijatar Saša Milićević.

Odvikavanje od pelena i uvođenje noše je jedna od ključnih faza u razvoju deteta, ali često predstavlja izazov kako za samog mališana, tako i za roditelje.

Ovaj prelazni period može biti pun tenzija, ali i značajan za celokupan proces odrastanja. Uz podršku i razumevanje, roditelji mogu olakšati ovu tranziciju i pomoći detetu da postane samostalnije.

Foto: Shutterstock

Dr Saša Milićević

Kada bi dete trebalo da skine pelene, kako prepoznati da li je spremno, ali i u čemu roditelji najčešće greše za Informer.rs otkriva pedijatar dr Milićević.

Kada je najbolje da se dete odvikne od pelena i koji je krajnji uzrast?

- Odvikavanje od pelena je važan deo ranog detinjstva, često važniji za roditelje, bake i deke nego za samo dete. Obično se smatra da što ranije dete skine pelene, to je naprednije, pa se mame često upoređuju. Kada će dete početi da koristi nošu je vrlo individualno i zavisi od mnogih faktora. Važno je da roditelji znaju da uzrast od osam meseci i uzrast od dve i po godine imaju isti značaj i da se veoma retko javlja patološko stanje zbog kojeg dete ne može da kontroliše mokrenje. To može da se desi ako dete ima poremećaj sfinktera, tj. mišića bešike, ili neki drugi razlog koji se utvrđuje ultrazvukom i pregledom pedijatra i dečijeg urologa. Neka deca psihološki ne žele da se oproste od komfora piškenja u pelenu, naročito ako postoji pritisak od okoline. Ipak, na kraju sva deca ostave pelene, što roditeljima donosi psihološko i finansijsko olakšanje.

Kako prepoznati da dete još uvek nije spremno?

- Ako se detetu skinu pelene, a ono još nije spremno za nošu, plakaće kada ga mama stavlja na adapter za WC šolju ili nošu, ili jednostavno neće znati šta treba tada da uradi. Nekada plače ili je samo zbunjeno. To je znak da treba biti strpljiv i sačekati pravi trenutak, koji će sigurno doći. Davanje poklona ako dete piški u nošu nekada uspe, ali ako dete nije potkupljivo, ne treba paničiti. Vratite pelenu na dve nedelje, pa pokušajte ponovo.

Foto: Shutterstock

 

 

Zašto je leto idealan period za odvikavanje od pelena?

- Leto je najbolje vreme za pokušaj odvikavanja od pelena jer, čak i ako dete bude mokro, teže će se prehladiti. Takođe, deca tada često hodaju golišava na plaži, što sprečava da budu u mokrim gaćicama. Leti su i roditelji opušteniji, jer imaju više vremena na odmoru da se posvete detetu koje ponekad uporno piški kada mu se stavi pelena, a kad je golo, kao za inat, neće da obavi tu radnju.

Šta raditi ako dete tokom perioda odvikavanja postane razdražljivo?

- Deca osećaju napetost i tenziju ako mama stalno proverava da li su se pokakila ili ne. To pokazuju na svoj način, bežanjem od radoznale mame, plakanjem, stvaranjem straha od obavljanja nužde, što ponekad produžava period dok ne počnu koristiti nošu. Strpljenje je jako važno, ne smemo biti dosadni detetu jer je to fiziološki proces koji će se dogoditi, nekome pre, nekome kasnije, ali će sve biti u redu.

Šta nikako ne sme da se radi?

- Dete treba pratiti i ne ometati njegove aktivnosti prekidom igre i stavljanjem na nošu. Kada oseti potrebu za odlaskom na nošu, počeće samostalno to da pokazuje. Naravno, kada se upiški, treba promeniti gaćice da se dete ne ojede, i ne treba držati umokreno dete kako bi shvatilo da želi na nošu.

Foto: Masha Bandjur

Dr Saša Milićević

Da li treba dete nagraditi ili se suzdržavati pohvala kada prvi put sedne na nošu?

- Nije loše pohvaliti dete, iako neka deca ne shvataju vezu između nagrade i obavljene radnje. Nikako ne treba grditi dete, jer to stvara kontraefekat. Dok dete sedi na noši, možemo mu pustiti crtani film kako bi to shvatilo kao prijatnu situaciju. Nikako ne sme osetiti nervozu mame ako tada nije obavilo nuždu, to će se sigurno uskoro desiti, i mama će napokon moći da se pohvali u parku da su pelene otišle u istoriju.

Možemo li pričom približiti detetu ceo proces?

- Detetu možemo pričati, ali na njegovom nivou zrelosti. Znam tatu koji je sedeo na drugoj noši pored deteta da bi objasnio kako je to lepo. Imao je zuljeve na zadnjici, a dete je ipak nastavilo svojim ritmom da razvija tehniku pražnjenja bešike.

Postoji li mogućnost da dete tokom ovog perioda razvije strah?

- Strahovi mogu da se razviju kada dete plače kada vidi nošu ili adapter za WC šolju, i tada postaje uplašeno. Takve scene ne bi trebalo da se događaju, nema razloga za žurbu, jer nude kontraefekat. Zamislite da nas neko tera da piškimo kada on misli da to treba da uradimo. Priroda je to uredila. Izuzetak su patološka stanja koja su retka i koja se tretiraju od strane pedijatra - zaključio je naš sagovornik dr Milićević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija