• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.Jelić

06.06.2024

20:01

Za bujnije cveće premažite saksiju ovim sastojcima! Čuveni baštovan Dejan otkrio zlatan trik - svi to imamo u kući

Privatna arhiva

Dom i porodica

Za bujnije cveće premažite saksiju ovim sastojcima! Čuveni baštovan Dejan otkrio zlatan trik - svi to imamo u kući

Podeli vest

Naš poznati baštovan i stručnjak za cveće Dejan Dragićević otkrio je za Informer.rs kako se pravilno čuvaju biljke u saksijama i žandinjerama, ali i zašto njihovu unutrašnjost obavezno treba premazati kiselim mlekom ili maslinovim uljem.

Dejan ističe da je za početak važno da izaberete pravilne posude za vaše biljke.

Poznato je da se viseće saksije brzo suše, dok metalne mogu da povećaju temperaturu zemlje u saksijama što dovodi do brzog sušenja i može da ošteti biljke. 

Kada je u pitanju izbor posude naš sagovornik savetuje da pri sadnji i kupovini cveća koristite prirodne materijale.

- Najbolje su saksije od prirodnih materijala kao što su glina i terakota koji će da štite koren biljke od toplote i ubrzanog isušivanja - rekao je on.

Foto: Shutterstock

Mušktle u saksiji

 Ako se odlučite za glinene saksije, ukoliko su nove morate ih na 24h sata potopiti u vodu da bi se "napile" vode, kako kasnije cveće ne bi "patilo" jer su od suvog i poroznog materijala.

Saksije premazati kiselim mlekom ili maslinovim uljem

Pre sadnje biljke saksije i žandinjere obavezno treba zaštititi, a prema rečima stručnjaka Dejana, veoma je bitno koristiti maslinovo ulje ili kiselo mleko. 

- Unutrašnjost saksije treba premazati kiselim mlekom ili maslinovim uljem. Svaka saksija treba da ima zimi zaštitu, a i leti izolacioni sloj vruće hladno - savetuje Dejan. 

Foto: Shutterstock

Sadnja cveća

Cveće i zelenilo oplemenjuju vaš dom, pa zato vredi i potruditi se, nemojte da se plašite da ćete biti neuspešni u gajenju, sledite ove savete i uverićete se da se trud isplatio.

Foto: privatna arhiva

Baštovan i ljubitelj cveća Dejan Dragićević

Podsetimo, nedavno je Dejan za naš portal otkrio i koje biljke su pogodne za hlad, ali i kako ih negovati budući da su vreli dani pred nama, a više o tome pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija