• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2024

17:00

Da li zalivati cveće ujutru ili uveče tokom vrućina? Obratite pažnju na jedno - Samo će tako lepo napredovati!

Shutterstock

Dom i porodica

Da li zalivati cveće ujutru ili uveče tokom vrućina? Obratite pažnju na jedno - Samo će tako lepo napredovati!

Podeli vest

Samo ovako će lepo napredovati: Kada je bolje zalivati baštu i cveće, ujutru ili uveče?

Pravilno zalivanje biljaka i cveća u odgovarajuće vreme je ključno za njihov prosperitet i zaštita od isušivanja tokom vrelih letnjih dana.

Razmišljate li o jutarnjem ili večernjem zalivanju?

Dok mnogi favorizuju jutarnje zalivanje, istina je da odgovor nije tako jednostavan. Ujutru je preporučljivo koristiti nadzemne sisteme poput prskalica, što omogućava lišću da se osuši na vreme i smanjuje rizik od gljivičnih infekcija. U slučaju biljaka koje preferiraju zalivanje pri bazi umesto po lišću, upotrebite crevo kako biste obezbedili direktno navodnjavanje kod korena.

Ako je veče pogodnije za zalivanje vašeg biljnog sveta, pobrinite se da voda direktno dopre do korena, gde je najpotrebnija.

Zalivanje biljaka

Jednogodišnje biljke obično imaju pliće korene i zahtevaju češće zalivanje, posebno tokom vrelih letnjih dana. S druge strane, višegodišnje biljke, s dubljim korenjem, mogu podneti sušnije periode i obično zahtevaju zalivanje samo jednom do dva puta nedeljno, postepeno i u više navrata kako bi se zemlja ravnomerno natopila.

Foto: Shutterstock

 

Zalivanje povrća

Povrće poput karfiola, celera, krastavca, paprike i tikvica zahteva dodatnu vlagu tokom toplih talasa kako bi obilno plodonosilo. Najbolje je zalivati ih rano ujutro, oko 6 sati, kako bi biljke mogle da upiju vodu pre nego što sunce počne snažno da ih zagreva i isušuje.

Zalivanje cveća u saksijama

Kada je reč o biljkama u saksijama, voda je ključna za njihov prosperitet. Zalivanje ih dva puta dnevno može biti neophodno tokom ekstremnih vrućina - jednom ujutro i jednom uveče. Bitno je da zemlja bude vlažna, ali ne i natopljena vodom.

Šta uraditi ako vaše biljke počnu da vene?

Ako primetite da vaše omiljene biljke počinju da venu, to može biti posledica raznih faktora poput štetočina, bolesti ili čak prekomernog zalivanja. Međutim, biljke često reaguju na vrućinu tako što privremeno vene, ali se oporave kada temperatura padne. Preporuka je da pregledate biljke uveče pre zalivanja kako biste utvrdili uzrok, bilo da je u pitanju toplota ili neki drugi faktor. Vremenom ćete naučiti prepoznati kako vaše biljke reaguju na ekstremne temperature.

Podsetimo, ako imate ovo cveće odmah ga sklonite sa sunca. Više pročitajte OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija