• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.07.2024

10:00

2 godine sam skupljala snagu da kažem majci da znam njenu tajnu! Jezivo saznanje je šokiralo, molila je da ćuti o tome dok ne umre

Shuterstock

Dom i porodica

2 godine sam skupljala snagu da kažem majci da znam njenu tajnu! Jezivo saznanje je šokiralo, molila je da ćuti o tome dok ne umre

Podeli vest

Tajna koju je njena majka skrivala bila je poražavajuća, nakon saznanja svet joj se srušio ali je razumela zašto je godinama ćutala o tome.

- Pune dve godine sam skupljala snagu da majci priznam da sam otkrila njenu tajnu te 1995. godine dok sam listala dokumenta sa popisa stanovnika iz Luzijane.

U tim zapisima, moj deda, a njen otac bio je označen kao crnac. Sa svojom maslinastom kožom i evropskim crtama lica, moja majka je svoju etničku pripadnost krila od svih pa i od mog oca, piše Upworthy.com

Foto: Shuterstock

 

Kada sam saznala ko je bio moj deda čitav svet mi se srušio.

- Bili su mi potrebni odgovori i skoro dve godine sam skupljala snagu da kažem majci da znam sve o njenom poreklu. Kada sam joj rekla zaledila se. Zgrabila me za ruku i rekla mi:

- Obećaj mi da nećeš nikome ništa reći dok ne umrem, obećaj mi! Ne znam kako bih pogledala prijateljima u lice. I tako sam ja ćutala. Čitavo vreme me je mučilo pitanje: Kako i zašto se majka udala za čoveka koji je bio rasista?

Foto: Shuterstock

 

Zašto se stidela svoga porekla?

Tata nikad javno nije vređao ljude tamne puti, ali je znao da tu i tamo kaže neku ružnu reč o njima, dok ga je majka blago korila. Valjda nije smela da skreće pažnju na sebe.

Dobro se sećam momenata kada nam je pričala kao neke slučajne pričice o tome kako je neko rasista i kako je to loš primer ponašanja.

Odrasla sam poštujući sve ljude na planeti, pa mi ovo saznanje nije bilo šokantno iz tog ugla, nego više s lične strane, nisam mogla da shvatim zašto je majka to tako pažljivo krila?

Da li je razlog zašto mi majka nikad nije pokazala sliku svog oca bio taj što je on bio vidljivo crn?

Foto: Shuterstock

 

Svaki dan je živela sa paradoksom podvojene ličnosti, bila je dovoljno bela da može da sakrije svoje poreklo, ali nije pripadala nikome u stvari.

Niti je bila sasvim bela, ni sasvim crna. Na njoj je bilo da izabere stranu i ona je to uradila, ali zašto je krila to od sviju. Verovatno se sramila.

Nakon majčine smrti 2014. godine bila sam oslobođena zaveta. Odlučila sam da potražim njenu porodicu s očeve strane i našla sam ih. Bilo je tu svih tipova kože: od crne do maslinaste pa do čisto bele.

Začudo, ti ljudi nisu osuđivali majčin postupak, čak su ga i razumeli.

- Iz ove perspektive ja i dalje osećam veliku tugu prema svojoj majci, ženi koja je imala potrebu da čitavog života krije činjenicu ko je i šta je, čak i od muža i dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sukob u Ukrajini je previše složen da bi se jednostavno rešio! Rat ne može naglo da stane dok se ne ispune neke stvari!
Live TV

Sukob u Ukrajini je previše složen da bi se jednostavno rešio! Rat ne može naglo da stane dok se ne ispune neke stvari!

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba razgovarao je u sredu sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem u Guangdžou, gradu na jugu Kine. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da su se Kuleba i Vang saglasili da su pregovori neophodni da bi se prekinuo rat Rusije i Ukrajine koji traje dve i po godine. Ovaj događaj komentarisao je ekspert za energetiku Dragan Škobalj tokom gostovanja u "Info jutru".

26.07.2024

12:37

Hrvatska ucenjuje Crnu Goru zbog članstva u Evropskoj uniji! Milo je morao da bude u vazalnom položaju zarad dobrih odnosa! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska ucenjuje Crnu Goru zbog članstva u Evropskoj uniji! Milo je morao da bude u vazalnom položaju zarad dobrih odnosa! (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske juče je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvestilo Crnu Goru da je Hrvatska proglasila predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, poslanika u Skupštini Crne Gore Milana Kneževića i potpredsednika Vlade Crne Gore Aleksu Bečića nepoželjnima. Ovu sramnu odluku komentarisali su predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac i Maksim Vučinić iz Radničke partije Crne Gore.

26.07.2024

09:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija