• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

25.07.2024

15:30

Rođena beba sa četiri ruke i noge i dva lica! Lekari zanemeli od šoka

Shuterstock

Dom i porodica

Rođena beba sa četiri ruke i noge i dva lica! Lekari zanemeli od šoka

Podeli vest

U Indiji je rođeno dete sa četiri ruke, četiri noge i dva lica, a neobičnim izgledom bebe bili su šokirani i lekari.

Rama Devi (38) rodila je sijamske blizance, koji su nažalost umrli nedugo po rođenju.

Majka je otišla u seosku bolnicu zbog porođajnih trudova, a bolničko osoblje bili su šokirani kada su otkrili da je dete rođeno zajedno sa drugim telom koje se nije u potpunosti razvilo.

Iako je porođaj bio jednostavan i nije imao komplikacija, dogodio se u ruralnom regionu gde žene jedva da prolaze prenatalni skrining, što bi moglo da objasni zašto je stanje deteta bilo iznenađenje.

Otac beba bio šokiran saznanjem 

Kad su videli neobičan izgled bebe, bolničko osoblje reagovalo je sa strahom i brzo iznelo bebu napolje, što je izazvalo haos u bolnici. Međutim, Ramphal, suprug gospođe Devi, izrazio je čuđenje zbog rođenja njihovog jedinstvenog deteta, piše "Dejlimejl".

Foto: Shuterstock

 

Nerazvijene noge i ruke virile iz grudi deteta. Dete je umrlo pet sati nakon rođenja. Stanje je toliko retko da lekari nemaju naziv za njega. Nejasno je kako je tačno dete umrlo, iako beba nije mogla sama da sisa ili na bilo koji način da konzumira mleko. Veruje se da porodica ima još dece.

Iako je nejasno da li je ovo tačno stanje viđeno ranije, nekoliko drugih neverovatno retkih oblika sijamskih blizanaca prijavljeno je u Indiji i okolnim zemljama.

Zabeleženo još slučajeva 

Prošlog novembra, 30-godišnja žena u Indiji rodila je dečaka sa četiri ruke i četiri noge. U Indoneziji su mališani blizanci rođeni spojeni u karlici, ostavljajući ih sa tri noge, četiri ruke i jednim penisom i nazvani su "paukovi blizanci".

Foto: Shutterstock

 

A dvoje od svakih milion dece širom sveta rađa se sa diprozopusom, retkim oblikom sijamskih blizanaca kod kojih su svi ili delovi lica duplirani. U ovim slučajevima, lica i mozak su povezani samo sa jednim moždanim stablom.

U principu, sijamski blizanci čine jedno od 50.000 do 200.000 živorođenih i nastaju kada se jedno oplođeno jaje podeli i razvije u dve osobe.

Otprilike osam do 12 dana nakon začeća, slojevi koji se razdvajaju i formiraju identične blizance razvijaju se u specifične organe i strukture, prema klinici Mejo.

Veruje se da se proces završava prerano, što dovodi do sijamskih blizanaca. Međutim, druga teorija sugeriše da se dva odvojena embriona stapaju zajedno u ranom razvoju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija