• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.07.2024

13:00

Sigurni trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje! Treba vam samo nekoliko sekundi

Shuterstock

Dom i porodica

Sigurni trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje! Treba vam samo nekoliko sekundi

Podeli vest

Jedan od načina da ulepšamo sebi vreli, letnji dan jeste da se zasladimo ohlađenim sezonskim voćem, lubenicom ili dinjom. Ali, kako je ponuda velika, problem je da li ćemo izabrati dobre komade.

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći da odaberete zrele i sočne dinje i lubenice. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa.

Foto: Shutterstock

 

 

Miris otkriva pravu dinju

Prilikom kupovine dinje trebalo bi da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer to znači da je ubrana prerano.

Bolje je da uzmete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje.
Dobro pogledajte peteljku. Ako oko peteljke postoje kapljice vode, to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Kad birate dinju, kucnite zglobom savijenog prsta o nju. Ako vam se čini da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Foto: pexels.com

 

 

Ako osetite slatkasti miris kad pomirišete njenu koru, kupite je, ali ako ga nema, to je pokazatelj da je prezrela.

Izbegavajte i one koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili pukotine.

Velike lubenice ne garantuju slast

Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti. Ako primetite da na tom delu postoje linije koje kao da obrazuju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje.

Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Savršeno zrela lubenica je tamnozelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!
Politika

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!

Šef poslničke grupe SNS Milenko Jovanov replicirao je danas, tokom prepodnevnog dela sednice Narodne skupštine, narodnom poslaniku Miroslavu Aleksiću koji je govorio o resursima, poljoprivredi, industriji... Poručio je da su na čelu protesta protiv litijuma likovi koji su govorili da je vlast posekla 40 odsto drveća u Srbiji, da su satanisti i da počinje borba protiv satanizma.

31.07.2024

15:32

Leskovačka mućkalica i zlatiborska komplet lepinja usred Pariza! Đak generacije iz škole u Apatinu u timu kuvara naših olimpijaca!
Društvo

Leskovačka mućkalica i zlatiborska komplet lepinja usred Pariza! Đak generacije iz škole u Apatinu u timu kuvara naših olimpijaca!

U okviru projekta Srpska kuća, pored kulturne i sportske, Srbija će predstaviti svoju kulinarsku baštinu, a među mladim kuvarima koji su podrška našim olimpijcima na putu ka osvajanju medalja je i nekadašnji đak generacije Tehničke škole u Apatinu, a danas student Visoke hotelijerske škole u Beogradu, Stefan Terek iz Odžaka.

31.07.2024

15:24

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21