• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.07.2024

12:00

Prekrasna ženska imena od mirišljavih biljaka i sočnih plodova! Simbol su radosti i spasenja, a jedno je mamac za "greh"

Shutterstock

Dom i porodica

Prekrasna ženska imena od mirišljavih biljaka i sočnih plodova! Simbol su radosti i spasenja, a jedno je mamac za "greh"

Podeli vest

U svetu imena, skriveni su tragovi inspiracije koje pronalazimo u prirodi. Biljke, sa svojom lepotom i simbolikom, često služe kao izvor imena porodicama kada je vreme da izaberu ime za svoju bebu.

Od egzotičnih do poznatih, ova imena nose sa sobom duboko ukorenjeno značenje i estetsku privlačnost. Razmotrimo neka od najzanimljivijih ženskih imena izvedenih od biljaka, koja krase i oplemenjuju žene širom sveta.

Biljana 

U osnovi ovog divnog imena je imenica "biljka". Zastupljeno je u Srbiji i Bugarskoj, ali najviše u Makedoniji. Poznata narodna pesma "Biljana platno beleše" za koju se ne zna sigurno da li je izvorno makedonska ili bugarska, uticala je na rasprostranjenost ovog imena.

Kalina 

Ime izvedeno od istoimene biljke – kaline. Plodovi biljke podsećaju na ribizle. Ime se sreće najviše u Bugarskoj, a na bugarskom kalinka znači "buba mara".

Foto: Shuterstock

 

Smiljana 

Ime izvedeno od istoimenog ukrasnog cveta. Najranija pisana potvrda datira iz 18. veka.

Cveta

Ime domaćeg porekla od osnove "cvet (cvetati)". U prenosnom značenju ovo ime znači "biti lep i svež kao cvet".

Kasija 

Kasija je ime grčkog porekla i značenje imena je Kasija- cvetnih biljki u porodici stabla, Fabaceae (nije isto što i kajsija). Ime je poznato po Kasiji Carigradskoj koja je bila vizantijska monahinja, osnivačica manastira u Carigradu, kompozitor i pesnik. Ona se smatra najranijim kompozitorom Zapada. A priča o njoj veli da je bila isuviše pametna da bi postala carica, piše "Začenje imena". 

Dalija 

Dalija je latinskog porekla i izvedeno je od imena biljke "dahlia"poznate kod nas kao georgina. Takođe Dalia je i arapsko ime hebrejskog porekla, koje ima značenje "nežna, vitka grana". Dal cvet ili grana- ovo ime je definitivno "biljno".

Foto: Shuterstock

 

Bosiljka 

Veoma aromatična biljka i božanski moćna biljka. Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama sveta.

Iva

Biljka iva raste u planinskim krajevima širom sveta i važi kao vrlo lekovita. Vele "trava iva, od mrtva pravi živa". Pa nije ni čudo da je ime bilo oduvek zastupljeno kod nas. Postoji i vrba iva. Tako da ako želite moderno i kratko ime, a sa dugom tradicijom, Iva je super izbor.

Malina 

Ko ne voli maline?!

Foto: Shuterstock

 

Jagoda 

"Crvena kao ljubav, slatka kao greh" Jagoda je bila atribut mnogih antičkih boginja ljubavi. Jagode su stoga često simbol seksualne želje, izraz senzualnosti, a time i mamac za "greh".

Mala tvrda zelena jagoda, koja sazreva u slatko, meko i crveno, smatrala se simbolom seksualne zrelosti i spremnosti za ljubav. Plodovi maline i jagode imaju svoju zrelost početkom leta i smatraju se posebno senzualnim plodom.

Dunja 

Mnogi od nas se sećaju mirisa dunje sa bakinog ormara. A i kompot od dunja je bio božanski.

Đurđa 

Ime izvedeno od biljke s malim zvončićima, opojnog mirisa. Đurđevak predstavlja čistoću, mladost, iskrenost i tajnost. Najvažnije, đurđevak je simbol radosti i nekad se verovalo da donosi sreću u ljubavi.

Višnja

Kisela a slatka. Plodovi višnje se smatraju simbolima plodnosti, zavođenja i erotskih "greha", slično jabuci.

Foto: Shuterstock

 

Ružica  

"Da bude lepa i mirisna kao ruža". U zapadnom svetu, ruža predstavlja sličan simbol lotos za daleki istok. Ruža je veoma složen simbol koji predstavlja nebesko savršenstvo i zemaljsku strast. Zbog svog delikatnog mirisa, ona je simbol milosti i lepote. Trnje ruže simbolizuju bol, krv i patnju za druge.

Lana 

Pretpostavka je da je ime izvedeno od biljke "lan".

U prošlosti je lan bio važna biljka za odeću. Lan je jedan od najstarijih useva i prati čoveka od kamenog doba. Laneno platno je važilo za jednu od plemenitih tkanina.

Foto: Shuterstock

 

Nevena 

Po biljci neven, lekovitoj i prelepoj. Neven je omiljeni cvet mnogih baštovana i travara. Ona je simbol transformacije i spasenja.

Jasmina

Persijskog porekla izvedeno od reči "Jasaman ", što je naziv belog mirišljavog ukrasnog cveta, a sama reč ima značenje "čulnost ljubavi". Ime je iz persijskog jezika preko Španije preneseno u Evropu i potiče iz novijeg vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po nazivu cveća.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija