• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.08.2024

07:25

Jednom nedeljno nije dovoljno! Evo koliko često treba usisavati da bi kuća bila čista i blistava

Shuterstock

Dom i porodica

Jednom nedeljno nije dovoljno! Evo koliko često treba usisavati da bi kuća bila čista i blistava

Podeli vest

Usisavanje je jedan od obaveznih kućnih poslova, ali mnogi ne znaju koliko puta nedeljno treba usisavati kuću.

Održavanje doma čistim može biti izazovno jer često izgleda kao daj posao nikada ne prestaje. Postoje značajne prednosti pridržavanja doslednog rasporeda čišćenja. To je posebno tačno kada je o usisavanju reč.

Što češće usisavate, to ćete svaki put morati da uložite manje truda da iznova i iznova prelazite preko istih mesta. Usisavanje uklanjaja zaostalu prljavštinu, prašinu i polen koji posebno mogu da izazovu probleme kod onih sa astmom i alergijama.

Ali, koliko često treba da usisavate? Kao i mnoga pravila za čišćenje kuće, odgovor zavisi od nekoliko različitih faktora. 

Usisavanje predsoblja

Ulazi mogu biti jedno od najvažnijih mesta za često usisavanje. Pošto su to oblasti sa velikim prometom i prvo mesto na koje ulazite spolja, ovim oblastima je potrebna dodatna pažnja. U idealnom slučaju, trebalo bi da pokušate da usisavate ulaz dva do tri puta nedeljno.

Usisavanje dnevne sobe

Dnevne sobe su prostorije koje se mnogo koriste. Ako imate veliko domaćinstvo, posebno sa malom decom ili kućnim ljubimcima koji trče unaokolo, vaša dnevna soba je verovatno jedno od najposećenijih mesta u vašem domu.

Foto: Freepik.com

 

Dnevne sobe treba usisavati najmanje dva puta nedeljno. Takođe je dobra ideja da usisavate kuhinje o istom trošku, kao i da ne čekate da se prosuta hrana stvrdne već da odmah dejstvujete.

Usisavanje spavaće sobe

Spavaće sobe, iako se svakodnevno koriste i imaju veoma važnu ulogu, obično ne ostvaruju toliko saobraćaja u odnosu na ostale prostore. Dakle, u redu je da usisavate ove sobe nešto ređe, otprilike jednom nedeljno. Međutim, vredi napomenuti da možda želite da povećate ovu frekvenciju na osnovu drugih faktora osim frekvencije koju soba dobija.

Na primer, ako imate alergije ili astmu, češće usisavanje može pomoći da se oslobodite potencijalnih iritansa i ublažite simptome. Isto tako, ako spavate sa kućnim ljubimcem na krevetu, takođe ćete želeti da češće menjate posteljinu.

Usisavanje tepiha

Još jedan faktor koji može da utiče na to koliko često treba da usisavate je vrsta podova koje imate. Podove s tepihom treba češće usisavati, jer vlakna lakše zadržavaju prašinu, prljavštinu i polen, dakle bar dva puta nedeljno, a nekad i češće.

Foto: Freepik.com

 

Podovi od drveta ili laminata ne zahtevaju toliko pažnje. Međutim, ako živite u starijoj kući i vaš pod ima puno pukotina koje lakše sakupljati prljavštinu, možda treba da razmislite o češćem usisavanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija