• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.10.2024

08:00

Uklonite trajno fleke sa WC šolje! Dovoljno je samo ovo da uradite i više se nikad neće pojaviti

Shuterstock

Dom i porodica

Uklonite trajno fleke sa WC šolje! Dovoljno je samo ovo da uradite i više se nikad neće pojaviti

Podeli vest

Održavanje kupatila nije samo pitanje higijene, već i estetskog izgleda prostora. Iako redovno čišćenje može pomoći u održavanju svežine, mnogi se susreću s tvrdokornim mrljama i naslagama, naročito na WC šolji. Ove neugledne fleke često se javljaju uprkos svakodnevnoj nezi, a glavni krivac krije se u kvalitetu vode.

Čišćenje kupatila je zadatak koji bi trebalo obavljati bar jednom nedeljno, ali čak i uz sav trud, primetili ste neugledne prstenaste fleke na WC šolji? Pitate se gde grešite?

Glavni krivac za ove fleke je tvrda voda bogata mineralima poput kalcijuma i magnezijuma. Kada voda stoji, deo isparava, ostavljajući minerale da se talože na ivici, stvarajući prsten.

S vremenom, bakterije se nakupljaju, menjajući boju ovog prstena u tamne mrlje. Ako voda sadrži više gvožđa, fleke mogu poprimiti rđastu nijansu. Rešenje je redovno čišćenje WC šolje, ali za tvrdokorne naslage potrebna su specijalizovana sredstva.

Foto: Shuterstock

 

Prvi korak u uklanjanju fleka jeste zatvaranje dovoda vode i ispuštanje vode iz šolje. Nakon toga, napunite kantu vodom i ulijte je u šolju snažnim mlazom. Time ćete smanjiti nivo vode, što olakšava nanošenje sredstva za čišćenje.

Za one koji preferiraju prirodna sredstva, alkoholno sirće može biti efikasan izbor. Ostavite ga da deluje pola sata za manje fleke, dok za tvrdokorni kamenac najbolje je da ga nanesete i ostavite preko noći. Nakon ribanja i ispiranja, proverite rezultate – ukoliko je potrebno, ponovite postupak ili pospite sodu bikarbonu i istrljajte porcelan.

Kako biste izbegli učestalo detaljno čišćenje, držite pri ruci sprej sa mešavinom alkoholnog sirćeta i vode. Svakodnevno prskajte sanitarije i kratko istrljajte četkom – na ovaj način ćete uvek imati blistavo čisto kupatilo bez mnogo truda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Opozicija bi najradije povukla svoj predlog! Brnabić poručila: Bitno je da se razgovara
Politika

Opozicija bi najradije povukla svoj predlog! Brnabić poručila: Bitno je da se razgovara

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić rekla je danas da bi opozicija najradije sada povukla predlog novog Zakona o izmenama i dopunama o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali da je sada kasno i navela da je jasno zašto su oni opstruisali rad Skupštine i zašto su u stvari gurali da prođe vanredno zasedanje, da taj predlog zakona nikako ne dođe na dnevni red.

01.10.2024

10:14

TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke!
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke!

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!
Kultura

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!

Tokom vikenda je u Plavoj dvorani Sava Centra uspešno održan dugoočekivani magijski spektakl C'est La Magie koji je sve prisutne očarao brilijantno osmišljenim iluzijama i trikovima koje su za beogradsku publiku izveli najbolji iluzionisti sveta - Darsi Ouk, Džejms Mor, Ju Ho Džin i Enzo Vejn na čelu sa Luisom de Matosom - u ulozi reditelja ove jedinstvene svetske senzacije za sve uzraste!

30.09.2024

12:22

Džet set

Srbija