• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2024

22:00

Zavesa vam se lepi za telo tokom tuširanja? Ovaj jednostavan trik rešiće vaš problem!

Shutterstock

Dom i porodica

Zavesa vam se lepi za telo tokom tuširanja? Ovaj jednostavan trik rešiće vaš problem!

Podeli vest

Zalepila vam se tuš zavesa za telo tokom tuširanja? Ova neprijatnost može biti iritantna, ali nije bez rešenja. Otkrijte kako jednostavne promene mogu sprečiti ovaj čest problem.

Koliko puta vam se dogodilo da vam se tuš zavesa neprijatno zalepi za telo tokom tuširanja? U takvim trenucima često morate jednom rukom držati tuš, dok se drugom borite sa zavesom, ostavljajući vam premalo prostora da se opušteno istuširate.

Iako se možda pitate "Zašto se ovo dešava samo meni?!", ova situacija je uistinu česta. Kada stanemo u kadu ili tuš kabinu i navučemo zavesu, između našeg tela i zavese ima dovoljno prostora. Međutim, čim uključimo tuš, zavesa se, kao magijom, prilepi uz nas.

Ova pojava nije pitanje sreće, već se može objasniti Bernoullijevom jednačinom. Švajcarski naučnik Danijel Bernoulli, u svojoj knjizi "Hydrodynamica" iz 1738. godine, ustanovio je da je pritisak manji gde je brzina tečnosti veća. Kada pustite mlaz vode iz tuša, povećava se protok vazduha, što smanjuje pritisak u prostoru za tuširanje. Kao rezultat toga, tuš zavesa se lepi za telo. Osim toga, fenomenu doprinosi horizontalni vir i razlika u gustini vazduha, prenosi "B92".

Foto: Shutterstock

 

S obzirom na teorijski uzrok ove neprijatnosti, lakše ćete pronaći praktična rešenja. Jedno od najjednostavnijih jeste nabaviti tuš zavesu od težeg materijala, jer usisni pritisak vazduha ne može uticati na teže materijale. Takođe, ostavite malo prostora između zavesa i zida.

Drugo rešenje je postavljanje vakuumskih gumica na donji deo zavese. Postavite ih na spoljašnju stranu i pomoću vakuuma ih pričvrstite za unutrašnjost kade, kako se zavesa ne bi pomerala.

U prodavnicama možete lako pronaći malene tegove za stolnjake koji su dizajnirani da ih zadrže na mestu prilikom ručavanja na otvorenom. Dovoljno je nekoliko takvih tegova prikvačiti za donji deo zavese tokom tuširanja kako biste rešili problem.

Obično se šipka za tuš zavesu montira tako da donji deo zavese završava u kadi. Da biste napravili veći razmak između tela i zavese, montirajte šipku desetak centimetara iznad ivice kade. Time će zavesa biti pod određenim uglom, što bi trebalo sprečiti njeno dodirivanje.

Ako tražite brzo rešenje, jednostavno smanjite protok vode. Slabiji mlaz će rezultirati manjim promenama pritiska, čime se povećava verovatnoća da zavesa ostane na svom mestu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija