• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.10.2024

17:30

Dosetili su se i napravili kuću u staklenoj bašti! Sada uvek imaju letnju temperaturu - grejanje im nije potrebno (VIDEO)

Shuterstock

Dom i porodica

Dosetili su se i napravili kuću u staklenoj bašti! Sada uvek imaju letnju temperaturu - grejanje im nije potrebno (VIDEO)

Podeli vest

Švedski braćni par je napravio kuću unutar velike staklene bašte. U njoj preko čitave godine imaju temperaturu od 22 stepena.

Bračni par Mari i Čarls iz Švedske pronašli su fascinatan način da im preko cele godine bude leto. U Švedskoj su, naime, zime veoma hladne. Tada je dobro grejanje veoma važno.

Čarls i Mari su sagradili staklenik oko svoje letnje kuće i napravili ekološki dom u Stokholmu i to takav da preko čitave godine imaju temperaturu od 22 stepena, idealnu za sadnju bašte, voće i povrće.

Kuća kao mehur od sapunice

 - Ova kuća je kao mehur od sapunice. U njoj je uvek toplo. Prilagodili smo je tako da smo sredili fasadu kuće. Sada je to drvo premazano uljem, koje nikad ne kisne pa i ne propada. S druge strane - skinuli smo krov sa kuće i dobili terasu koja je prostrana i svetla. Leti stakleni krov otvorimo tako da se izjednači temperatura, a zimi staklenik štiti kuću od hladnoće - rekla je Meri.

Kuća ima izolaciju i toplotu koja deluje kada je temperatura napolju u minusu, tako da su ulaganja u grejanje kuće minimalna.

Tokom čitave godine Mari i Čarls uzgajaju krastavce, smokve, grožđe, pradajz i začinsko bilje.

Foto: Shuterstock

 

 

Stakleni zid je koštao 84.000 dolara

Švedski  par je inspiraciju za kuću našao od eko dizajnera Bengt Varne koji je 1974. godine dizajnirao privi stakleni dom pod nazivom "Prirodna kuća".

Kuća je opasana staklenim zidom debljine 4 milimetra koji je koštao oko 84.000 dolara. Prilikom izgradnje staklene kupole oko kuće, par je ostavio toliko prostora da se može gajiti i bašta oko kuće.

 - To je sigurno staklo. U principu, ono se ne može slomiti. Ako se to ikada dogodi ono će se jednostavno samo okruniti u sitne komadiće i nikome ne može nauditi- rekao je Čarls.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Džet set

Srbija