• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/24sata.hr

25.04.2022

13:38

Od MOBILNOG do TELEVIZORA... Kako je najbolje očistiti sve ekrane u kući!

Freepik.com

Hi-Tech

Od MOBILNOG do TELEVIZORA... Kako je najbolje očistiti sve ekrane u kući!

Podeli vest

LCD ekrane čistite krpom od mikrofibera, a plazmu navlaženom pamučnom krpom. Starije televizore odlično čiste i sredstva za čišćenje stakla, dok novije verzije imaju osetljiv ekran

Pre nego što počnete da čistite svoj TV prijemnik, pročitajte uputstvo koje ste dobili s njim jer neki zahtevaju gašenje, a neki čak i isključivanje iz struje dok se čiste. Sve vrste ekrana najpre treba obrisati suvom krpom od prašine. LCD ekrane potom treba čistiti isključivo krpom od mikrofibera ili stopostotnog pamuka. Za lakše čišćenje krpu navlažite, a za skidanje mrlja možete staviti i kap sirćeta.

Nežno prebrišite ekran i nastojte da ga ne stiskate jer to može trajno da ga ošteti. Posušite ekran mekom krpom i ne palite dok se sasvim ne osuši.

Sredstva uvek na krpu

Plazma televizori mogu da se čiste samo navlaženom pamučnom krpom. Za njih možete koristiti i sredstva za čišćenje namenjena kompjuterskim monitorima i to na bazi izopropil alkohola. Jača sredstva, na bazi amonijaka, oštetiće fini, zaštitni sloj plazme. Starije televizore odlično čiste i sredstva za čišćenje stakla, ali neke novije verzije imaju osetljiv ekran, pa se preporučuje korištenje samo vlažne pamučne krpe. Ako koristite sredstva za čišćenje uvek ih nanosite na krpu, a nikad direktno na ekran jer mogu da prodru u uređaj i oštete ih, piše 24sata.hr.

Foto: pexels.com

Jača sredstva, na bazi amonijaka, oštetiće fini, zaštitni sloj plazme

Mešavinom vode i alkohola možete čistiti i video kamere i spoljašnje delove DVD-a i VHS-a. Ipak obavezno pričekajte da se tečnost u potpunosti osuši pre nego upalite uređaj. Krpe kojima brišete uređaj ne treba previše natapati u rastvoru već je koristiti umereno.

Bez papirnatih ubrusa

Kompjuterske ekrane najbolje čiste sredstva za staklo bez amonijaka, vlažne maramice za tu namenu ili tanke, specijalizovasne krpice za brisanje ekrana, a koje se sve češće i dobijaju uz monitor. Izbegavajte papirnate ubruse jer su pregrubi za monitore i mogu da oštete površinu.

Foto: Shutterstock

Za dezinfekciju telefona pomešajte vodu i medicinski alkohol 

Mobilnim telefonima je prilikom čišćenja najbolje izvaditi bateriju kako tečnost ne bi prodrla unutra i oštetila ga. Najlakše ćete ga očistiti vlažnim maramicama, a iste možete koristiti i za čišćenje telefona. Za dezinfekciju pomešajte vodu i medicinski alkohol u razmeri 60:40 i prebrišite telefon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija