• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

17.10.2023

09:11

Unapređuje se Windows 11! Veliki broj novih i zanimljivih funckija

Shutterstock

Hi-Tech

Unapređuje se Windows 11! Veliki broj novih i zanimljivih funckija

Podeli vest

Windows 11 uskoro dobija veliko ažuriranje, koje nosi naziv 23H2.

Sa 23H2 ažuriranjem, na Windows 11 stižu neke zanimljive karakteristike, koje se trenutno testiraju o okviru Windows Insider programa.

Dynamic Lighting – naći će se u okviru "Settings" sekcije, a upravljaće RGB osvetljenjem na korisnikovom mišu i tastaturi. Tako više neće biti potrebe za instaliranjem dodatnog softvera. Korisnici će moći da pronađu Dynamic Lighting u okviru "Personalization" sekcije, a moći će da se primene osvetljenje, boje, svetleći efekti, kontrola integracije s kompatibilnim aplikacijama i drugo.

Windows Ink – ova funkcija će biti korisna onima koji imaju Windows laptop ili tablet s podrškom za digitalne olovke (stylus). Windows Ink dobija značajne nadogradnje, a omogućiće unos u bilo koje tekstualn polje putem rukopisa tj. pomoću digitalne olovke.

Foto: Shutterstock

 

 

Passkey podrška – Microsoft je usvojio novi standard bez lozinki za svoj operativni sistem, pa u sledeće Windows 11 ažuriranje stiže podrška za passkeys. U pitanju je bezbednija i lakša alternativa koja zamjenjuje lozinke, piše PCChip.

Podrška za više formata za arhiviranje – S novim ažuriranjem korisnici će moći otvaraju i ekstrakuju datoteke kreirane u drugim formatima, za koje do sada nije postojala podrška. Uz postojeću podršku za ZIP, File Explorer će moći da podržava i ove formate: tar, tar gz, tar bz2, tar zst, tar xz, tgz, tbz2, tzst, txz, rar, 7z i mnoge druge.

 

 

Naprednije bekapovanje i restore opcija – Windowsi 11 dobija novu sistemsku aplikaciju pod nazivom Windows Backup, koja će korisnicima omogućiti brzo i lako kreiranje backupa ili prenošenje sadržaja na druge uređaje.

U okviru 23H2 Windows ažuriranja stižu još neke korisne funkcije, kao što su Snap Layouts (aplikacija za upravljanje otvorenim prozorima na ekranu i raspoređivanje aplikacija) i Windows Copilot (alatka koja pomaže korisnicima u kreiranju dokumenata, čitanju i sumiranju e-mailova, kreiranju prezentacija i drugo. Alatka je povezana sa Microsoft Office paketom).

Za sada nije poznat tačan datum objave 23H2 ažuriranja za Windows 11, ali se očekuje da stigne u okviru četvrtog tromeečja ove godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija