• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.12.2023

15:30

Šok! Veštačka inteligencija može da vas locira sa fotografije

Shutterstock

Hi-Tech

Šok! Veštačka inteligencija može da vas locira sa fotografije

Podeli vest

Studenti sa Stenforda napravili su novi projekat veštačke inteligencije koji ima potencijal da postane "noćna mora za privatnost", jer može da odredi lokaciju gde je neka fotografija napravljena.

Projekat je nazvan PIGEON (Predicting Image Geolocations), a dizajniran je da pomogne u pronalaženju lokacija na kojima su Google Street View fotografije napravljene. Međutim, kada su mu dali i neke fotografije koje nikada ranije nije video, ovaj AI model je bio u stanju da sa visokom preciznošću nađe njihove lokacije.

Džej Stenli iz Američke unije za građanske slobode kaže da ovo može imati ozbiljne implikacije na privatnost, uključujući vladin nadzor, korporativno praćenje i uhođenje. Na primer, vlade bi mogle da koriste PIGEON da nađu disidente ili da vide da li ste posetili "zabranjena" mesta.

Foto: Shutterstock

 

 

Sve u svemu, u pogrešnim rukama, ova vrsta tehnologije bi mogla da izazove haos.

Motivisani tim zabrinutostima, studenti su rekli da tehnologija neće biti dostupna za javnost, ali ako su oni mogli da naprave nešto ovakvo, pitanje je samo šta mogu velike kompanije kao što je, na primer, Gugl.

Međutim, ova tehnologija takođe može imati i niz pozitivnih upotreba, ako se primeni odgovorno, poput identifikovanja mesta kojima su potrebni radovi na putu, ili vam može pomoći da isplanirate odmor. Postoje i druge pozitivne upotrebe, od obrazovanja do praćenja biodiverziteta, prenosi Tech radar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija