• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.02.2024

08:50

Od sledeće godine snimaće se svaki vaš pokret! Satelit će moći u sekundi da prepozna vaše lice

Shutterstock

Hi-Tech

Od sledeće godine snimaće se svaki vaš pokret! Satelit će moći u sekundi da prepozna vaše lice

Podeli vest

Stručnjaci za privatnost, ali i mnogi naučnici upozoravaju na novi satelit koji je sposoban da špijunira svaki vaš potez, a trebao bi da bude lansiran 2025. godine.

Satelit, koji je kreirala startap kompanija "Albedo", toliko je visokog kvaliteta da može da zumira ljude ili registarske tablice iz svemira, što izaziva zabrinutost među stručnjacima da će stvoriti scenario da "veliki brat uvek gleda".

Kompanija "Albedo" tvrdi da satelit neće imati softver za prepoznavanje lica, ali ne pominje da će se uzdržati od slikanja ljudi ili zaštite privatnosti ljudi. Suosnivač "Albeda", Toper Hadad, rekao je da se on i njegov tim nadaju da će na kraju imati flotu od 24 svemirske letelice.

Foto: Albedo space corporation

Satelit kompanije "Albedo"

 

Pojedini naučnici su se oglasili za medije povodom satelita koji će moći da nadgleda svaki naš korak kada se bude lansirao sledeće godine.

- Ovo je ogromna kamera na nebu koju svaka vlada može da koristi u bilo kom trenutku bez našeg znanja - rekla je Dženifer Linč, generalni savetnik Fondacije Electronic Frontier, za Njujork tajms.

- Svakako treba da budemo zabrinuti, jer to nas vodi korak bliže svetu koji Veliki brat posmatra - dodao je Džonatan C. Mekdauel, astrofizičar sa Harvarda.

"Albedo" je osnovan 2020. i počeo je da gradi svoje satelite sledeće godine sa svojom tehnologijom izbliza koja je omogućena koracima Trampove administracije da ublaži vladine propise o rezoluciji civilnih satelita 2018. Tadašnji predsednik Donald Tramp ažurirao je standardne prakse za ublažavanje orbitalnih krhotina SAD i kreirao nove smernice za dizajn i operacije satelita.

Prema prethodnim propisima Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, bilo je nezakonito izgraditi satelit koji bi mogao da vidi manje od 30 centimetara - na tom dometu je mogao da identifikuje samo automobile i kuće, ali ne i pojedinačne ljude, kao što će moći novi satelit.

Foto: Pixabay

Običan satelit

 

Ali prema Trampovoj novoj direktivi, satelitima je bilo dozvoljeno da prate objekte u svemiru veličine oko 10 centimetara, što bi poboljšalo način na koji bi Vazduhoplovstvo moglo da katalogizuje objekte. Većina satelita kruži oko 160 km do 2.000 km daleko od Zemlje, i svi trenutno mogu da se približe objektima prečnika oko 30 centimetara.

Sa ove udaljenosti, sateliti mogu da vide samo stvari poput uličnih znakova i repnih brojeva na avionu, ali "Albedo" ima za cilj da zumira još bliže. Šta je prava namera onih koji su napravili ovaj satelit, ostaje da se vidi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija