• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

21.02.2024

18:16

Spremite se za veliki udar! Satelit ERS-2 uskoro pada na Hrvatsku

N2YO.com, ESA

Vesti

Spremite se za veliki udar! Satelit ERS-2 uskoro pada na Hrvatsku

Podeli vest

Prema objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži "X", satelit ERS-2, koji bi danas trebalo da padne na Zemlju, mogao bi se videti iz Hrvatske kasnije popodne ili večeras, kada će ući u atmosferu, na putu koji ide preko srednje Evrope.

Prema jučerašnjem saopštenju ESA na društvenoj mreži Ks, satelit je tokom pada trebalo da leti iznad Italije ka zapadnoj obali Norveške. Međutim, u međuvremenu je promenjena procena putanje, pa bi trebalo da preleti istočni deo Hrvatske.

- Postoji dobra (i verovatno poslednja) šansa da vidite ERS-2 iz centralne Evrope večeras oko 18:30 po srednjeevropskom vremenu (CET je naše vreme, p.a.). Gde i kada će satelit biti vidljiv zavisi od vaše lokacije i oblačnosti - ESA je rekla juče.

 

 

Kako navodi sajt koji prati satelite, proći će preko Hrvatske

Međutim, sajt N2IO.com, koji prati prolazak raznih satelita na nebu, dao je danas svoju ocenu prema kojoj će ERS-2 proći upravo preko Hrvatske i srednje Evrope ka Švedskoj i Norveškoj (slika ispod). Kako se navodi na toj stranici, ERS-2 bi trebalo da preleti Hrvatsku oko 17:55.

Foto: N2YO.com, ESA

 

Najnovije vremenske procene ESA

Najnoviji proračuni stručnjaka ESA predviđaju da bi ulazak u atmosferu trebalo da se dogodi nešto ranije nego što je najavljeno juče u H, oko 16:49. Međutim, treba uzeti u obzir da je vremenski okvir nesigurnosti +/- 1,76 h.

Šta to znači za astronome iz Hrvatske?

Astronom amater, šef Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba Boris Štromar kaže da dosadašnja iskustva sa meteorima pokazuju da bi gorenje delova satelita trebalo da bude vidljivo iz Hrvatske, čak i ako njegova putanja ide blago na istok ili zapad.

- Bilo je i ranijih slučajeva da su neki meteori pali iznad Italije, ali mogli smo ih videti iz Hrvatske i obrnuto, bilo je meteora koje su italijanski astronomi mogli da vide iako su pali iznad Hrvatske. Dakle, ako imate dvogled ili kameru, spektakl za posmatrača - rekao je Štromar i doda:

- Kako se približava momenat sagorevanja u atmosferi, tako se i putanja malo menja jer na satelit utiče trenje atmosfere, tako da se tačan trenutak i lokacija sagorevanja zapravo ne zna sa velikom sigurnošću. Ako budemo imali sreće, možda bi mogli da uhvatimo trenutak eksplozije i paljevine iznad Hrvatske. Verovatno je da će biti vidljivo negde preko okeana, ali nikad se ne zna - rekao je astronom.

Gde pratiti nova saopštenja?

Kako je saopštila ESA, za sada se još uvek ne zna tačno vreme kada treba da okrenemo pogled ka zapadu. Danas, tokom dana, procene će biti sve preciznije. Možete pratiti najnovije ESA-e na ovom linku, a N2IO.com na ovom (za mapu kliknite na Mapa i detalji sa današnjim datumom 21. februar).

Gde gledati?

Štromar kaže da ako satelit leti istočno ili zapadno od Hrvatske, videće se preko istočnog ili zapadnog horizonta.

- Ako eksplodira u pravom trenutku, njegov bljesak bi se mogao videti iz Hrvatske čak i tokom dana. To ne mora nužno važiti za izgaranje pojedinih delova nakon što se raspadne. Zanimljivo je da će se satelit kretati mnogo sporije, možda 10 puta, od meteora koji putuju kroz Zemljinu atmosferu brzinom od oko 72 km u sekundi - objasnio je Štromar.

Šta je ERS-2?

Satelit Evropske svemirske agencije (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2), lansiran 21. aprila 1995. godine, bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koje je razvila i lansirala Evropa. Zajedno sa svojim skoro identičnim prethodnikom, ERS-1, prikupio je vredne podatke o površini Zemlje, okeanima i polarnim kapama. Imao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su teške poplave i zemljotresi u udaljenim oblastima.

2011. godine, nakon 16 godina uspešnog rada, ESA je odlučila da prekine misiju ERS-2 i deorbitira satelit. Izvršena je serija od 66 deorbitnih manevara, korišćenjem preostalog goriva satelita i smanjenjem njegove prosečne visine sa 785 km na približno 573 km. Ovaj manevar je značajno ubrzao njeno orbitalno raspadanje i smanjio rizik od sudara sa drugim satelitima ili svemirskim otpadom. Svi instrumenti i elektronski sistemi u njemu su deaktivirani, a unutrašnje baterije ispražnjene da bi se minimizirala fragmentacija tokom ponovnog ulaska.

Kako se visina orbite ERS-2 smanjuje, on će ponovo ući u Zemljinu atmosferu kada dostigne visinu od približno 80 km. Većina njegovih delova će izgoreti prilikom ponovnog ulaska, a većina onih koji ne izgore će pasti u okean.

Dugačak je preko 11 m i težak preko 2 tone

ERS-2 je širok oko 11,8 metara. Dimenzije njegovog solarnog panela su 11,7 k 2,4 metara, a SAR antene su 10 k 1 metar.

Njegova ukupna masa pri lansiranju bila je 2.516 kilograma, ali sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2.294 kilograma.

Zanimljivo je da objekti slične mase ulaze u Zemljinu atmosferu u proseku do dve nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija