• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.03.2024

22:00

Ljudi, ovo nije naivno! Četbotovi imaju veliku manu - upozorenje za korisnike

Shutterstock

Hi-Tech

Ljudi, ovo nije naivno! Četbotovi imaju veliku manu - upozorenje za korisnike

Podeli vest

Ukoliko korisite ChatGPT, trebalo bi da budete oprezni s informacijama koje s njim delite.

Naime, šef laboratorije za istraživanje ofanzivne veštačke inteligencije na izraelskom Univerzitetu Ben-Gurion Jisroel Mirski otkrio je da je trenutno moguće čitati privatne razgovore sa ChatGPT-a i drugih sličnih servisa.

Nema zaštite za podatke

Iako usluge kao što je ChatGPT koriste šifrovanje za zaštitu razgovora između korisnika i servisa, kako Mirski ističe, to šifrovanje nije dovoljno dobro da zaštiti podatke.

Objašnjava kako hakeri, ili drugi zlonamerni akteri koji su na istoj mreži kao i "žrtva", mogu da posmatraju saobraćaj između korisnika i servisa i uz pomoć metapodataka i velikih jezičkih modela koji su posebno obučeni za ovaj zadatak, preciziraju ove podatke i otkrijte o čemu su "hakovani" raspravljali u razgovoru.

 - Otkrili smo da je ovaj napad izuzetno dobar u dešifrovanju odgovora na uobičajena pitanja koja ljudi postavljaju svojim pomoćnicima (npr. istorijski podaci, saveti), ali se muči da dešifruje proizvoljan sadržaj (npr. rešavanje zagonetke)  -  napisao je Mirski.

Napad je pasivan i može se desiti bez znanja OpenAI ili njihovog klijenta.

 - OpenAI šifruje njihov saobraćaj kako bi sprečio ove vrste napada, ali naše istraživanje je pokazalo da je način na koji OpenAI koristi šifrovanje pogrešan i da je sadržaj poruka izložen -  rekao je on za Ars Technica.

Foto: Shuterstock

 

 

Postoji samo jedan koji nije podložan napadu

Zanimljivo je da ChatGPT nije jedini četbot koji je izložen takvom napadu, ali takođe, jedini chatbot koji nije ranjiv je Google Gemini.

Istraživači su u svojoj studiji dali dva predloga za ublažavanje efikasnosti takvih napada. Prvi je da sledite Guglov primer i prestanete da šaljete pakete jedan po jedan, jer slanje na taj način olakšava njihovo otkrivanje i prevođenje. Druga je primena tehnike koja dodaje nasumične količine razmaka paketima tako da svi imaju fiksnu dužinu jednaku najvećem mogućem paketu. To bi otežalo njihovo prepoznavanje.

Ali problem je u tome što bi primena oba predloga bio usporen odgovor četbota korisniku, što bi degradiralo korisničko iskustvo. Kako Mirski objašnjava, slanje tokena u velikim serijama može izazvati kašnjenja, dok bi dopunski paketi povećali količinu saobraćaja koji se šalje u svakom odgovoru.

Nakon što je ova studija objavljena, OpenAI i Cloudflare su implementirali promene koje bi trebalo da smanje mogućnost ovakvih napada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija