• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.04.2024

12:50

Gugl planira da naplaćuje pretragu uz pomoć veštačke inteligencije!? Očekuje se revolucionarna promena

Shuterstock

Hi-Tech

Gugl planira da naplaćuje pretragu uz pomoć veštačke inteligencije!? Očekuje se revolucionarna promena

Podeli vest

Inženjeri kompanije Gugl razvijaju tehnologiju potrebnu za implementaciju ove usluge, ali rukovodstvo kompanije još nije donelo konačnu odluku o tome da li će je pokrenuti.

Kompanija Gugl planira da počne da naplaćuje nove premijum funkcije koje pokreće veštačka inteligencija.

Ukoliko do toga dođe, to će biti najveća promena u njihovom poslovanju, barem kada je pretraga u pitanju.

Foto: Shuterstock

 

Gugl razmatra uvođenje novih opcija, među kojima su dodavanje određenih funkcija pretraživanja koje su zasnovane na veštačkoj inteligenciji u svoje premijum usluge pretplate.

Premijum usluge već nude pristup novom Gemini AI-u u Gmail-u.

Izvori iz kompanije Gugl navode još i da inženjeri razvijaju nove tehnologije potrebne za implementaciju ove usluge. Ali još se ne zna da li će Gugl odlučiti da pokrene naplaćivanje.

Foto: Shuterstock

 

Standardni Gugl pretraživač  bi ostao besplatan.

Međutim, naplata bi značila da će Gugl, koji godinama nudi besplatne usluge svojim korisnicima i koji je do sada zarađivao oglašavanjem, sada početi da naplaćuje svoju poboljšanu verziju pretraživača.

Gugl je prošle godine prijavio 175 milijardi dolara prihoda od pretrage i srodnih oglasa, što je više od polovine njegove ukupne zarade.

Od novembra 2022. godine, kada je OpenAI pokrenuo ChatGPT, Google se trudi da parira konkurenciji.

Foto: Shuterstock

 

 

ChatGPT može da daje brze i potpune odgovore na mnoga pitanja. Zbog toga klasičan pretraživač polako postaje prevaziđen.

Gugl je počeo da testira eksperimentalnu uslugu pretraživanja zasnovanu na veštačkoj inteligenciji u maju prošle godine.

Na taj način je omogućeno da odgovori na pitanja korisnika budu potpuniji. Isto tako,  korisnicima su nuđeni linkovi koji bi ih vodili ka dodatnim informacijama, ali i reklamama.

Rezultati pretrage, koji uključuju i veštačku inteligenciju su skuplji za Gugl od tradicionalnog pretraživanja jer AI troši mnogo više resursa.

Ono što ostaje nejasno je kako tačno kompanija planira da integriše pretragu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji u ove plaćene usluge, koje nude različite nivoe cena. Ne zna se ni kada bi ponuda za pretragu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji mogla da bude lansirana.

Gugl bi ipak mogao da odluči da u narednom periodu predstavi neke delove svoje eksperimentalne usluge koja je zasnovana na veštačkoj inteligenciji, navodi izvor blizak kompaniji, a prenosi Time.

U kompaniji Gugl su zvanično naveli da ne rade na poboljšanju iskustva pretrage, kao i da trenutno ne razmišljaju u tom smeru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15