• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

22.08.2024

18:00

Šok odluka! Gugl gasi još jedan program - korsinici širom sveta razočarani

Shuterstock

Hi-Tech

Šok odluka! Gugl gasi još jedan program - korsinici širom sveta razočarani

Podeli vest

Google je odlučio da ukine program koji je mnogima bio od koristi.

Bezbednosne ranjivosti se kriju u većini aplikacija koje svakodnevno koristite. Većina kompanija nema način da preventivno reši svaki mogući bezbednosni problem koji je rezultat ljudske greške, rokova, nedostatka resursa i mnoštva drugih faktora. Zbog toga mnoge kompanije imaju programe za otkrivanje grešaka koji im obezbeđuju spoljnu pomoć u rešavanju ovih problema.

Foto: Shuterstock

 

Google Play Security Reward Program (GPSRP) je jedan od takvih programa koji plaća istraživačima da pronađu ranjivosti u popularnim Android aplikacijama. Međutim, Google je sada odlučio da ukine GPSRP. Kompanija je obavestila programere koji učestvuju u programu da će se program ugasiti 31. avgusta. Google je objasnio da se program gasi jer je došlo do pada broja prijavljenih ranjivosti. Kompanija ovaj uspeh pripisuje poboljšanju bezbednosti Android OS-a i naporima koji se ulažu da bi se to ostvarilo.

Google je pokrenuo Google Play Security Reward Program Google je pokrenuo u oktobru 2017. godine, kako bi motivisao istraživače da prate i prijavljuju propuste u popularnim Android aplikacijama iz Google Play prodavnice.

Foto: Shuterstock

 

Kada je GPSRP prvi put startovao, bio je dostupan samo nekolicini programera koji su mogli da prijave ranjivosti koje utiču na mali broj aplikacija. Kako je vreme odmicalo, program je proširio svoj domet i uključio sve aplikacije na Google Play sa najmanje 100 miliona instalacija, kao što su, između mnogih drugih, Airbnb, Alibaba, Amazon, Dropbox, Facebook, Grammarly, Instacart, Line, Lyft, Opera, Paypal, Pinterest, Shopify, Snapchat, Spotify, Telegram, Tesla, TikTok, Tinder, VLC i Zomato.

Početne najveće nagrade od 5.000 i 10.000 dolara, Google je u julu 2019. povećao na 20.000 dolara.

Google kaže da je podatke o ranjivostima iz programa iskoristio za automatizovana skeniranja koja su proveravala da li i druge aplikacije na Google Play imaju slične probleme. Ova skeniranja su pomogla da više od 300.000 programera poprave više od 1.000.000 aplikacija. Tako je zahvaljujući GPSRP-u, manje rizičnih aplikacija završilo na uređajima korisnika Androida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija