• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/strani mediji

02.10.2024

17:00

Neverovatno! Noam Šazir se vraća u Gugl uz astronomski iznos koji će vas ostaviti bez teksta!

Shutterstock/Printscreen

Hi-Tech

Neverovatno! Noam Šazir se vraća u Gugl uz astronomski iznos koji će vas ostaviti bez teksta!

Podeli vest

Revolucija u veštačkoj inteligenciji koja pogađa ceo svet dovela je do prave borbe za AI talentima, za koje su velike kompanije spremne da izdvoje basnoslovne sume. To je bio i slučaj sa Noam Šazirom, jednim od vodećih stručnjaka u oblasti vestačke inteligencije.

Njegova karijera sa Guglom, počela je 2001.godine, kada je postao deo tima koji je radio na razvoju inovativnih rešenja za pretragu i mašinsko učenje. Njegov doprinos razvoju algoritama, bio je ključan za unapređenje korisničkog iskustva, omogućavajući Guglu da postane lider u pretraživačkoj industriji.

Njegov rad u ovoj kompaniji trajao je dve decenije, sve dok 2021. nije odlučio da se fokusira na razvoj svojih ideja i projekata kada je pokrenuo Character.AI.

Gugl je napustio jer je kompanija odbila publikaciju njegovog AI chatbot-a Meena, za šta su kao razlog naveli zabrinutost oko sigurnosti i etike. Meena je bila napredna AI platforma koja je mogla generisati veoma realistične i složene odgovore, ali su postojali strahovi da bi mogla biti zloupotrebljena radi širenja dezinformacija ili za neprikladne interakcije, a dobro nam je poznato da Gugl postavlja bezbednost kao jedan od top-prioriteta. 

Foto: Shutterstock/Printscreen

 

 

Međutim,to nije bila briga ekipe iz OpenAI-a,  koja je godinu dana kasnije objavila ChatGPT, nakon čega se stvorio utisak da Gugl zaostaje za konkurencijom, koja počinje da preovladava svetom.

Ideju smanjenja te udaljenosti, Gugl je upravo video u Šaziru, te su odlučili da zakucaju na njegova vrata kako bi ga ponovo zaposlili u ovoj kompaniji ,budući da se on smatra jednom od ključnih osoba u ranijem razvoju Guglove veštačke inteligencije

Da bi to postigli, morali su i te kako da se "otvore" i to neverovatnih 2,7 milijardi dolara, iznos o kom bi mnogi mogli samo sanjati! Ta cifra se, naravno, ne odnosi samo na Šazira, vec i na licenciranje tehnologije Character.AI-a, mada kako tvrde stručnjaci, ova cifra se najvise odnosi na povratak brilijantnog uma Šazira u Gugl. Njemu se u odeljenju Gugla za razvoj veštačke inteligencije DeepMind pridružilo i jos nekoliko zaposlenih iz Character.AI.

 

Foto: Shuterstock

 

 

Suma koju je Gugl kompanija bila spremna izdvojiti, sama po sebi govori o značaju i kvalitetu rada Šazira, a čak je i bivši izvršni direktor Gugla, Erik Šmit, navodno bio impresioniran Šazirom. 

Erik Šmit još je 2015.godine rekao kako, ako postoji osoba koja bi mogla napraviti AI model koji će moći parirati ljudskoj inteligenciji, to će biti upravo Šazir.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Džet set

Emotivna sećanja na Donu Ares: Majka i Halid Bešlić o njenom životu
Estrada

Emotivna sećanja na Donu Ares: Majka i Halid Bešlić o njenom životu

U specijalnom izdanju emisije "Prvi red" na K1 televiziji, obeleženo je sedam godina od smrti pevačice Done Ares, koja je ostavila neizbrisiv trag u muzičkom svetu i u srcima svojih fanova. Rođena u muzičkoj porodici u Bihaću, Dona je od malih nogu pokazivala izuzetan talenat i ljubav prema muzici. Njena majka se prisetila da je već sa dve godine držala "koncerte" i pevala, a svi su znali da će postati velika pevačica. Za Donu, život je bio ispunjen muzikom i ljubavlju, što najbolje opisuju reči njene majke: "ljubav, muzika, jedinstvena."

02.10.2024

17:01

Srbija