• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.03.2022

11:14

DUBAI DOBIO JOŠ JEDNO ATRAKTIVNO ZDANJE - MUZEJ BUDUĆNOSTI! Uz najvišu, imaju i najlepšu građevinu na svetu (VIDEO)

Printscreen You Tube Futurism

Lajfstajl

DUBAI DOBIO JOŠ JEDNO ATRAKTIVNO ZDANJE - MUZEJ BUDUĆNOSTI! Uz najvišu, imaju i najlepšu građevinu na svetu (VIDEO)

Podeli vest

Dubai je dobio još jedno zdanje koje, i pored svih ostalih atraktivnih građevina, već opisuju kao najlepšu zgradu na svetu!

Reč je o Muzeju budućnosti, koji se nalazi nedaleko od najviše zgrade na planeti - Burdž Kalife.

Izgrađena je po projektu arhitektonskog studija "Kila dizajn", čuvenog arhitekte Šona Kile, a namera graditelja je da bude "arhitektonska i kulturna ikona" prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zgrada se u obliku neobičnog prstena prostire se na površini od 30.000 kvadratnih metara, a sa sedam spratova uzdiže se 77 metara iznad zemlje. Fasada od 17. 000 kvadrata ojačana je specijalnom čeličnom nerđajućom konstrukcijom, pa u strukturi nema čak nijedan stub. Zdanje nema čak ni uobičajene prozore. Gledano spolja, prozori su u obliku citata vladara Emirata koji su ispisani arapskom kaligrafijom, i to u nizu od 14.000 metara. Fasada se sastoji od 1.024 ploče koje su u potpunosti proizveli roboti, a period postavljanja spoljne fasade trajao je više od 18 meseci, pri čemu je svaki panel postavljen posebno. 

Foto: Printscreen You Tube Futurism

Šta piše na zgradi

"Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe dugo nakon što nas ne bude"

"Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu. To nije nešto što čekate, već stvarate"
"Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna koja stoji iza napretka i obnove nacija i naroda"

 

- Ovo je "živi muzej", koji će se stalno prilagođavati i menjati, jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i interaktivne promene njegovih sadržaja i pronalazaka - rekao je Muhamed el Gergavi, predsednik Fondacije za budućnost Dubaija.

Izgradnja Muzeja, koja je trajala oko tri godine, prema nekim informacijama, košta oko 150 miliona dolara. Kao i većina novih zgrada u Dubaiju, i ona je podignuta po principima energetske efikasnosti, a prostor je uređen u skladu sa feng šuijem. 

Unutar muzeja postavljeni su eksponati posvećeni istraživanju svemira, prototipi savremene tehnologije, digitalna izložba na temu amazonske prašume, kao i prostor za meditaciju i opuštanje. Muzej ima i deo namenjen deci mlađoj od deset godina, multifunkcionalnu dvoranu, halu za predavanja i različite laboratorije.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji! (VIDEO)
Live TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji! (VIDEO)

Međunarodni vojni forum traje još sutra. Veliki broj država je i te kako zainteresovan za ulaganje u svoju vojsku. Putin zadao zadatak vojnicima da oteraju neprijatelja iz Kurtske oblasti. Palestina računa na podršku Rusije, dok je Putin izrazio zabrinutost za eskalaciju sukoba. Donald Tramp i Ilon Mask su u najvećem fokusu u Americi. Na ove i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić ispred Centra za odgovorne medije i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

13.08.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...
Fudbal

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...

Zvanično najbolji fudbaler češkog šampionata, Veljko Birmančevič (26), ponovo blista u Sparti koju je sinoć u revanšu sa FCSB-om sa prva dva gola i asistencijom (2:3) odveo u plej-ofu za Ligu šampiona! Nakon meča reprezentativac naše zemlje otkrio je da je pričao sa upravom i da bi u slučaju dobre ponude iz neke od najjačih liga Evrope napustio klub u kojem je heroj i ljubimac navijača.

14.08.2024

10:34

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14