• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

24.08.2022

17:21

BUDITE KAO ONI! 5 razloga zbog kojih Italijani mogu da je JEDU TESTENINE, a da se ne ugoje!

Lajfstajl

BUDITE KAO ONI! 5 razloga zbog kojih Italijani mogu da je JEDU TESTENINE, a da se ne ugoje!

Podeli vest

Italijani su poznati po velikoj konzumaciji testenina, a dobrom izgledu, a sada je otkriveno i zašto je to tako

Prosečan Italijan jede testeninu oko 3-4 puta nedeljno, pa ste se sigurno i vi nekada zapitali, kako to Italijani mogu da jedu toliko testenine, a da se ne ugoje?

Evo nekoliko razloga:

1. Veličina porcije.

Veličine porcija u italijanskim restoranima su oko polovine ili jedne trećine onoga što se služi u drugim državama. Pošto se prvo služi testenina, obično nema dodavanja, jer se posle služe meso, riba, povrće, salata.

2. Al dente

Testenina kuvana "al dente" ima niži glikemijski indeks. Što duže kuvate testeninu, ona postaje manje gusta i veći je porast glikemijskog opterećenja nakon što je pojedete. Još jedan razlog da kuvate "al dente"!

3. Jedite mediteransku hranu sa testeninom.

Testenina se služi sa obiljem povrća, plus mahunarkama i proteinima, aromatizovanim maslinovim uljem, biljem i začinima, plus malo voća za desert. Sosovi u Italiji su uglavnom mnogo lakši i napravljeni od zdravih sastojaka.

Foto: Shutterstock

špagete

4. Idite u šetnju.

Italijani imaju divnu tradiciju, šetnju, koja se obično radi pre ili posle večere.

5. Italijanska testenina je napravljena od pšenice bez GMO.

Kao i većina Evrope, Italija izbegava sadnju genetski modifikovane (GMO) pšenice. GMO pšenica je genetski modifikovana kako bi se povećao sadržaj glutena, navodi Elena Dejvis, koja na svom profilu deli i razne italijanske recepte.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija