• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/J.G.

27.11.2022

12:14

SVI ODMRZAVAJU PILETINU NA OVAJ NAČIN, A NE ZNAJU KOLIKO JE TO ŠTETNO! Postoji samo jedan ISPRAVAN metod!

pexels.com

Lajfstajl

SVI ODMRZAVAJU PILETINU NA OVAJ NAČIN, A NE ZNAJU KOLIKO JE TO ŠTETNO! Postoji samo jedan ISPRAVAN metod!

Podeli vest

Odmrzavanje u mikrotalasnoj ili na pultu je najčešći način, ali je takođe i veoma nezdrav

Mnogim ljudima je praktičnije da određene količine piletine zamrzavaju, pa da ih potom, po potrebi vade i pripripremaju.

Međutim, upravo kada dođe do tog odmrzavanja, prave grešku koja bi čak mogla i da ih košta zdravlja.

Dosta njih se odlučuje za brzu metodu, pomoću mikrotalasne, dok ima i onih koji misle da je odmrzavanje na kuhinjskom pultu, bolja i blaža varijanta.

Ipak, ne preporučuje se nijedan od ova dva načina, a evo i zašto:

U mikrotalasnoj rerni

Odmrzavanje piletine u mikrotalasnoj rerni nije bezbedno, jer je na taj način meso izloženo visokim temperaturama, a poznato je da upravo takva temperatura pogoduje razvoju bakterija.

Pored toga, u mikrotalasnoj se meso ne odmrzava ravnomerno, pa se na taj način uništava ukus i tekstura mesa. Dok se deblji i duži komadi još odmrzavaju, tanji i manji već počinju da se kuvaju i postaju gumeni.

Foto: Shutterstock

piletina

Na kuhinjskom pultu

Ovaj metod je najrasprostraniji u domaćinstvima, ali ga treba izbegavati, podjednako kao odmrzavanje u mikrotalasnoj. Kada se meso predugo ostavi na sobnoj temperaturi, postoji velika verovatnoća da će ući u "zonu opasne temperature", gde je stvaranje bakterija neizbežno.

KOJI JE ONDA NAJBOLJI NAČIN?

Preporuka je da piletinu zapravo odmrzavate u frižideru. Ovo podrazumeva da makar dan ranije znate da ćete je koristiti. Ostavite je na donjoj polici i sutradan će biti spremna za pripremu.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jelisaveta

pre 2 godine

Zar se bakterija nece unistiti termickom obradom? Licno mislim da je od nacina odmrzavanja mesa mnogo vaznije kakvo meso jedemo. Kako pile koje kljuca po dvoristu za pet meseci dostigne tezinu od 1,5 kg, a onome sa farme pilica treba samo 15 dana za tu tezinu?

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set