• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

21.12.2023

08:50

Biljka koja je mešavina lubenice i krastavca! Brzo rađa i plod je koristan (FOTO)

profimedia

Lajfstajl

Biljka koja je mešavina lubenice i krastavca! Brzo rađa i plod je koristan (FOTO)

Podeli vest

Ako želite da svoju baštu ili dpom obogatite neobičnom i lepom biljkom sa neverovatnim plodovima, razmislite o tome da pokušate da uzgojite meksički mini-krastavac, koji zovu još i mišja lubenica ili kukamelon.

Kao što verovatno možete da zaključite iz imena, ova biljka izgleda kao neverovatan miks krastavca i lubenice. Plodovi cucamelona spolja izgledaju kao male lubenice, dok iznutra podsećaju na krastavac, a takvog su i ukusa, s tim što imaju i primesu ukusa limete.

Kako se sadi kukamelon?

Meksički mini-krastavac seje se od aprila do kraja juna/početka jula, a ako se uzgaja i neguje pravilno, prve plodove može da da već za nešto više od dva meseca.

Najbolje je posaditi ga na mestu gde imaju najmanje 8 sati sunca na dan, a pre sadnje zemlju bi trebalo da dopunite đubrivom i šakom organskog gnojiva. Potrebno je redovno ga zalivati i prihranjivati, a iskusni baštovani savetuju da u blizini posadite i neven i kadifu kako bi privukli pčele koje će oprašiti cvetove.

Foto: pexels.com

 

Uzgoj kukamelona sličan je krastavcu, s obzirom da je reč o biljci iz iste porodice, ali je još lakši i bolje rađa. Najbolje je uzgajati kao jednogodišnju biljku. Ove mišje lubenice se beru kada su duge oko 4 centimetra, a preporučuje se da ih berete često kako biste podstakli dobar razvoj biljke.

Uspeva svuda gde ima sunca, a potrebno je im dati potporu s obzirom da rastu u visinu i do 1, 5 metara i daju duge loze. Možete koristiti rešetke i šipke, ali možete ih uzgajati i uz ograde ili baštenske mreže.

Mogu da se uzgajaju i na terasi

Zanimljivo je da se meksički mini-krastavac može uzgajati i na terasi - izaberite saksije koje su široke najmanje 16 centimetara kako bi bilo dovoljno prostora za rast. Takođe, u ovom slučaju treba im omogućiti slobodan pad ka dole.

Mali plodovi kukamelona jedu se poput grožđa ili šljiva, jedan za drugim. Najbolje je jesti ga svež u salatama uz čeri paradajz ili bebi spanać. Neki ljudi ga i kisele, te dobijaju neki vid kornišona. Kulinarski majstori često ih stavljaju i na kanapee.

Foto: pexels.com

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set