• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.10.2024

11:00

"Imala je modrice po rukama i bila je bleda!" Kraljica Elizabeta II nije umrla od starosti?

Reuters

Lajfstajl

"Imala je modrice po rukama i bila je bleda!" Kraljica Elizabeta II nije umrla od starosti?

Podeli vest

Britanska kraljica Elizabeta II, preminula je 8. septembra 2022. godine u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a njen odlazak je označio kraj jedne ere. Tokom poslednjih meseci svog života, kraljica se suočavala sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući oblik raka kostiju, što je potvrdio bivši britanski premijer Boris Džonson u svojim memoarima.

Britanska kraljica Elizabeta druga, preminula je 8. septembra 2022. godine u dvorcu Balmoral u Škotskoj, u 96. godini života. Dve godine nakon njene smrti, kralj Čarls prvi put se osvrnuo na njene poslednje dane.

- Moja pokojna majka posebno je cenila vreme provedeno u Balmoralu, i upravo je tamo, na svom omiljenom mestu, izabrala da provede poslednje trenutke - izjavio je Čarls tokom nedavne posete Škotskoj.

Foto: Reuters

 

Bivši britanski premijer Boris Džonson takođe je podelio svoja sećanja na kraljičine poslednje dane. On je kraljicu posetio 6. septembra 2022, dva dana pre njene smrti, kada je završavao svoj premijerski mandat, a zatim je kraljica dočekala Liz Tras kao novu premijerku.

U svojim memoarima, koji će uskoro biti objavljeni, Džonson je opisao poslednji susret sa kraljicom, otkrivajući nove detalje o uzrocima njene smrti. Iako je zvanično navedeno da je kraljica umrla prirodnom smrću, Džonson tvrdi da je znao za njeno zdravstveno stanje.

- Više od godinu dana sam znao da ima oblik raka kostiju. Njeni lekari su bili zabrinuti da bi njeno stanje moglo naglo da se pogorša. Tog dana bila je bleda, a njeno držanje je bilo više pogureno nego obično, imala je tamne modrice na rukama i zglobovima, verovatno od injekcija  - napisao je Džonson.

 

 

Međutim, uprkos njenom stanju, Džonson je primetio da je kraljičin um bio izuzetno bistar tokom poslednjeg sastanka. Dva dana kasnije, kada je cela Britanija saznala za njen gubitak, javnost je bila iznenađena kada su otkriveni novi detalji o njenom zdravstvenom stanju, smatrajući da porodica nije obelodanila važne informacije o kraljičinom zdravlju.

Foto: Reuters

 

O kraljičinim poslednjim danima govorila je i princeza Ana, kraljeva sestra, koja je istakla da je Elizabeta II najsrećnije osećala u dvorcu Balmoral. Prema njenim rečima, kraljica je bila zabrinuta da bi umiranje u Škotskoj moglo biti komplikovanije nego da to dogodi u Londonu ili Vindzoru.

- Mislim da je postojao trenutak kada je osetila da će joj biti teže ako umre u Balmoralu. Pokušali smo da je ubedimo da to ne treba da bude deo procesa donošenja odluka. Nadam se da je na kraju osetila da je to ispravno i ostala je u Balmoralu - rekla je princeza Ana u dokumentarcu BBC.

Kraljičina ljubav prema dvorcu Balmoral bila je poznata. Većinu leta provodila je na tom imanju, koje je posetila kao dete sa svojim dedom, kraljem Džordžom V i kraljicom Meri, sve do poslednjih meseci života. Tu je često dolazila sa svojim suprugom Filipom i decom.

Na ovom prelepom imanju kraljica je provela značajne trenutke svojih poslednjih godina. U Balmoralu su ona i princ Filip boravili tokom zatvaranja zbog pandemije COVID-19, a tu su proslavili i 73. godišnjicu braka.

Balmoral je jedna od kraljevskih rezidencija, u vlasništvu britanske kraljevske porodice od 1852. godine, kada je princ Albert, suprug kraljice Viktorije, kupio imanje i dvorac od porodice Farkuharson.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Džet set

Srbija