• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2024

09:13

Braća Menendez na korak do slobode nakon 35 godina! Tužilac dostavio nove dokaze, usledio je preokret - svet se trese (FOTO)

profimedia

Lajfstajl

Braća Menendez na korak do slobode nakon 35 godina! Tužilac dostavio nove dokaze, usledio je preokret - svet se trese (FOTO)

Podeli vest

Više od tri decenije nakon što su Lajl i Erik Menendez osuđeni za ubistvo svojih roditelja na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, sada vide mogućnost za potencijalno puštanje na slobodu.

Braća Menendez su osuđeni za ubistvo svojih roditelja na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, a sada nakon 35 godina vide mogućnost za potencijalno puštanje na slobodu.

Okružni tužilac Los Anđelesa, Džordž Gaskon, podneo je u četvrtak predlog sudiji, preporučujući da se braća ponovo osude. Ova odluka je usledila nakon pregleda dokaza koji su izneli advokati odbrane 2023. godine, tvrdeći da imaju nove dokaze koji ukazuju na zlostavljanje od strane njihovog oca.

- Nikada neću opravdavati ubistvo, a to su bila brutalna, unapred smišljena ubistva - rekao je Gaskon za CNN u četvrtak.

- Oni su u to vreme ispravno osuđeni. Dobili su doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta. Samo mislim da, s obzirom na trenutno stanje zakona i našu procenu njihovog ponašanja u zatvoru, zaslužuju priliku da budu ponovo evaluirani i možda reintegrisani u zajednicu - dodao je tužilac.

Foto: profimedia

 

Saslušanje po ovom pitanju moglo bi se održati za 30 do 45 dana, kada će sudija Višeg suda u Los Anđelesu doneti konačnu odluku o tome da li će braća biti ponovo osuđena. Gaskon je rekao da podržava ponovno izricanje kazne braći na doživotnu kaznu sa mogućnošću uslovnog otpusta – što obično znači 50 godina doživotnog zatvora. Pošto su braća bila mlađa od 26 godina kada su zločini počinjeni, bila bi kvalifikovana za uslovni otpust za mlade prema zakonima Kalifornije.

Nazivajući braću "uzornim zatvorenicima", Gaskon je rekao za CNN da veruje da postoji velika šansa da bi bili pušteni na slobodu ako bi slučaj stigao pred odbor za uslovni otpust. Advokat jednog od braće rekao je da se nada da će biti kod kuće do Dana zahvalnosti.

Ponovno ispitivanje slučaja dolazi više od 35 godina nakon što su 1989. godine Hose i Kiti Menendez ubijeni vatrenim oružjem u svojoj vili u Beverli Hilsu. Njihovi sinovi, koji su tada imali 21 i 18 godina, uhapšeni su manje od godinu dana kasnije, 1990. godine, i osuđeni za ubistvo prvog stepena 1996. godine.

Na dva suđenja koja su privukla veliku pažnju javnosti, braća nisu poricala da su ubili svoje roditelje, ali su tvrdila da ne bi trebalo da budu osuđena jer su postupili u samoodbrani nakon što su trpeli dugogodišnje fizičko i seksualno zlostavljanje od strane svog oca. Prvo suđenje je jedno od prvih koje je bilo prenošeno na televiziji. Završeno je poništavanjem postupka jer porotnici nisu mogli da postignu saglasnost o optužbama. Tokom drugog suđenja, veliki deo dokaza odbrane o seksualnom zlostavljanju bio je isključen, a braća su 1996. godine proglašena krivima i osuđena na doživotnu kaznu zatvora.

Foto: Foto: Profimedia

 

Više faktora je na kraju dovelo do preporuke za ponovno izricanje kazne, ali ostaje neizvesno da li bi braća, koja su sada u pedesetim godinama mogla da budu puštena iz zatvora. 

Šta je dovelo do odluke okružnog tužioca?

Iako Gaskon veruje da su Lajl i Erik Menendez ispravno osuđeni tokom suđenja pre više od tri decenije, smatra da zaslužuju šansu za ponovnu procenu, rekao je za CNN-ovu Stefani Elam u četvrtak. Gaskon je izjavio da veruje da su braća bila seksualno zlostavljana pre ubistava i da su provela dovoljno vremena iza rešetaka.

Gaskonova odluka doneta je samo sat vremena pre nego što je to objavio u četvrtak, jer su unutar njegove kancelarije postojala veoma različita mišljenja o slučaju, rekao je za CNN. Više faktora je uticalo na preporuku za ponovno izricanje kazne, uključujući svedočenja nekoliko članova porodice, koji su jasno rekli ne samo da je moglo biti seksualnog zlostavljanja, već su tvrdili da je to bila vrlo disfunkcionalna i veoma zlostavljačka porodica, i to godinama, objasnio je Gaskon.

- Verujem da su proveli dovoljno vremena u zatvoru - rekao je.

Gaskonovo ponovno ispitivanje slučaja usledilo je nakon što su advokati braće Menendez podneli peticiju za habeas corpus 2023. godine, pozivajući se na, kako tvrde nove dokaze, kao i na nedavni zakon Kalifornije o ponovnom izricanju kazni, prema kojem sud može uzeti u obzir presude iz sličnih slučajeva.

Među novim dokazima koje je peticija iz 2023. tražila da sud razmotri nalazi se i zakletva bivšeg člana dečačkog benda Menudo, Roj Roseljo, koji je optužio Hosea Menendeza da ga je seksualno napastvovao 1980-ih. Advokati su takođe istakli pismo koje je Erik Menendez napisao rođaki nekoliko meseci pre ubistava, u kojem nagoveštava zlostavljanje koje je pretrpeo.

U podnesku koji je Gaskon podneo, okružni tužilac je naveo detalje o rehabilitacionim naporima braće u zatvoru, u vreme kada nisu imali razloga da veruju da će biti pušteni.

Foto: profimedia

 

"I Erik i Lajl Menendez su prepoznati po svojoj radnoj etici, profesionalizmu i značajnom doprinosu poboljšanju zajednice u kojoj žive", stoji u podnesku.

Braća su učestvovala u programima za uticaj na žrtve, radionicama i događajima, zajedno sa kreiranjem više programa kako bi pomogli onima kojima je to potrebno oko njih, prema podnesku.

Takođe je navedeno da je Kalifornijski odsek za korekcije i rehabilitaciju zapravo uspeo da zatvori celu disciplinsku spavaonicu zahvaljujući sposobnosti Lajla Menendeza da izgradi konsenzus među zatvorenicima i administracijom.

"Braća razumeju da je šteta koju su nanela daleko nadmašila direktne žrtve zločina", navodi se u podnesku. Nisu se upustila ni u jedan nasilni čin pre zločina, niti su to učinila tokom 30 godina provedenih u zatvoru.

Okružni tužilac je naglasio „značajnu količinu traume i zlostavljanja“ koje su braća doživela kao deca, kao i to da su učinili „ogroman rad na sebi dok su bili u pritvoru,“ koristeći svoja iskustva kako bi pomogli drugima, stoji u dokumentu.

Gaskon, koji se sledećeg meseca kandiduje za reizbor na platformi koja uključuje reformu kazni, rekao je za CNN da su se vremena promenila kada je reč o načinu na koji javnost i sudovi tretiraju žrtve seksualnog zlostavljanja.

Kancelarija okružnog tužioca takođe je razmotrila ponašanje braće dok su bila u zatvoru, i zaključeno je da su „pokazali ogroman trud za rehabilitaciju,“ rekao je Gaskon.

- Po svim računima, oni su uzorni zatvorenici. Ne samo da su radili na sopstvenom napretku, već su uložili mnogo napora kako bi poboljšali život onih oko sebe, što je retko - rekao je Gaskon za CNN, naglašavajući da su oni kreirali grupe kako bi se bavili pitanjima neobrađene traume i pomogli zatvorenicima sa fizičkim invaliditetima.

Pozivajući se na njihovo ponašanje tokom poslednje tri decenije u zatvoru, Gaskon je izrazio verovanje da postoji velika mogućnost da će braća biti puštena na uslovnu slobodu.

- Ono što su učinili bilo je užasno. Unapred su isplanirali ubistvo svojih roditelja i ubili ih. Ali mislim da su danas drugačiji ljudi, i svoje mišljenje temeljimo na njihovom ponašanju u poslednjih 35 godina - rekao je Gaskon.

Odluka o tome da li bi braća trebalo da budu puštena na uslovnu slobodu, ipak će na kraju zavisiti od odbora za uslovni otpust, ukoliko sud bude saglasan sa kancelarijom okružnog tužioca u vezi sa ponovnim izricanjem kazne, naveo je okružni tužilac.

Na pitanje o rastućim kritikama od strane protivnika koji su sugerisali da je preispitivanje kazne braće Menendez politički potez, tužilac se jasno izjasnio.

- Nema ničeg političkog u vezi s ovim - rekao je Gaskon, dodavši da je od decembra 2020, kada je stupio na funkciju, u okrugu izvršeno više od 300 ponovnih izricanja kazni, uključujući 28 za ubistvo.

Advokati se nadaju da će braća biti puštena do Dana zahvalnosti

Odluka doneta u četvrtak donela je nadu advokatima i porodici braće Menendez, koji su rekli da očekuju da će Lajl i Erik uskoro biti ponovo ujedinjeni sa voljenima i započeti život van zatvora.

- Verujem da će biti kod kuće pre Dana zahvalnosti - rekao je u četvrtak Mark Geragos, jedan od advokata braće.

- Zahvalni smo što je okružni tužilac prepoznao ne samo izvanredan doprinos koji su Erik i Lajl dali dok su bili u zatvoru, već i ulogu koju je seksualno zlostavljanje imalo u njihovim postupcima - izjavio je drugi advokat, Klif Gardner, za CNN.

Nakon što je zvanična preporuka podneta, Nensi Teberge, zamenica na čelu Gaskonove jedinice za ponovno izricanje kazni, rekla je da će jedinica početi da koordinira sa odbranom i sudskim osobljem kako bi se utvrdili datumi za naredne postupke. Kada se odredi datum saslušanja, odbrana će odlučiti da li će braća biti fizički prisutna u sudnici ili će se pojaviti putem video linka ili konferencije. Tada će biti izneseni svi argumenti i dokazi, nakon čega će sudija doneti odluku na osnovu onoga što bude predstavljeno, rekla je Theberge.

- Tek smo započeli proces  - dodala je Nensi.

Odvojeno od preporuke za ponovno izricanje kazne, peticija za habeas corpus, podneta prošle godine, zakazana je za razmatranje u novembru. Odbrana je tražila od suda da ili poništi osuđujuću presudu i kaznu braće, ili dozvoli istraživanje i saslušanje tokom kojeg bi mogli da pruže dokaze, navodi se u peticiji.

Međutim, ako se tim odbrane složi sa zahtevom okružnog tužioca za ponovno izricanje kazne, mogli bi da povuku peticiju koja bi takođe postala irelevantna ako sud odobri ponovno izricanje kazne, izjavio je Gaskon za CNN u četvrtak.

- Ne slažem se sa argumentima peticije za habeas corpus. Mislim da je osuđujuća presuda bila ispravna s obzirom na tadašnje okolnosti. Ali verujem da je ponovno izricanje kazne odgovarajući mehanizam kojim im se može pružiti neki oblik olakšanja- rekao je Gaskon za CNN.

Dan ispunjen nadom za porodicu

Priča o braći Menendez ponovo je privukla pažnju nakon septembarskog objavljivanja serije na Netflixu, „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story,“ koju su zajedno kreirali Rajan Murfi i Ian Brenan. Netflix je takođe objavio dokumentarac o slučaju Menendez ovog meseca, u kojem braća govore o tome šta je dovelo do ubistava.

Foto: profimedia

 

Neri Inklan, izvršni producent docuserije „Menendez + Menudo: Boys Betrayed,“ rekao je da je to bio „miran dan za braću Menendez.“

- Ispucali su svoje žalbe pre mnogo godina. Nisu imali nikakvu šansu da se nadaju slobodi i samo novi uverljivi dokazi mogli su biti predstavljeni da im daju priliku - rekao je Inklan za Lauru Koates u četvrtak uveče.

Kim Kardašijan, koja se otvoreno zalaže za podršku braći, zahvalila je Gaskonu na „ispravljanju značajne nepravde.“

Anamaria Baralt, nećaka Hosea Menendeza, nazvala je Gaskonovu odluku hrabrom i neophodnom.

- Danas je dan ispunjen nadom za našu porodicu. Zajedno možemo da osiguramo da Erik i Lajl dobiju pravdu koju zaslužuju i konačno se vrate kući - rekla je u četvrtak. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set